Hoppa till sidans innehåll

Björnbär har den perfekta smakkombinationen av sött och syrligt och är fullproppade med nyttigheter. Vi nördar ner oss i ett av sommarens favoritbär och bjuder på intressant björnbärsfakta!

Alexandra Holm

6 saker du kanske inte visste om björnbär

 • Samlingsnamn för flera olika arter

  Björnbär är ett samlingsnamn på flera olika arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus. Den vanligaste sorten är sötbjörnbär. Björnbär växer vilt i många olika sorter, former och korsningar som kan vara mycket svåra att skilja åt.

 • Björnbär är INTE ett bär

  Namnet till trots är björnbär faktiskt inte alls ett bär utan en stenfrukt. Björnbär bildas av blommor som har separata pistiller och de små frukterna sitter ihop i så kallade fruktförband. Ett björnbär är faktiskt ett kluster av runt 50 stycken (!) småfrukter.

 • Fullproppade med nyttigheter

  Björnbär är fulla av nyttiga antioxidanter och innehåller vitamin C och E. Dessutom är björnbär rika på både fibrer och folater samt är helt fettfria. Fritt fram att frossa loss på björnbär i sommar alltså!

 • Gör gott för magen

  Förutom att vara rika på nyttigheterna ovan innehåller björnbär höga halter av tanniner. Dessa kan hjälpa till att lugna irriterade tarmar och fungera stoppande vid magproblem.

 • Slutar mogna när de plockats

  Eftersom björnbär inte forsätter mogna efter att de har plockats måste de var helt färdigmogna när de skördas. Först mognar björnbären till en röd nyans och får sedan gradvis en blank och djup svart färg. Då är de mogna för att plockas!

 • Förvaras bäst i rumstemperatur

  Få ut mesta möjliga av dina björnbär genom att förvara dem i rumstemperatur och tvätta av innan du äter dem.

3 söta recept med björnbär

 • Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbär

  Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbär

  En lite nyttigare glass på blålila björnbär, färskost och grädde som går snabbt att mixa ihop. Underbart gott att servera med färska blåbär och en len vit chokladsås. Lavendel är vacker att garnera med, men ta bara lite grann, den kan lätt bli lite dominant i smaken.

  - Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbär

  Spara

 • Björnbär med havresmul

  Björnbär med havresmul

  Björnbär med havresmul är en enkel, härlig och spröd efterrätt där du varvar havresmul med matyoghurt och björnbär i glas. En fräsch och tjusig dessert som både vuxna och barn gillar!

  - Björnbär med havresmul

  Spara

 • Björnbärsmazarin 

  Björnbärsmazarin 

  God och mäktig mazarin fylld med en kräm gjord på mandelmassa, smör och ägg och björnbärsfyllning.

  - Björnbärsmazarin 

  Spara