Superfoods med Renée Voltaire
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Björnbär har den perfekta smakkombinationen av sött och syrligt och är fullproppade med nyttigheter. Vi nördar ner oss i ett av sommarens favoritbär och bjuder på intressant björnbärsfakta!
Tips: Här hittar du alla våra recept med björnbär!
Björnbär är ett samlingsnamn på flera olika arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus. Den vanligaste sorten är sötbjörnbär. Björnbär växer vilt i många olika sorter, former och korsningar som kan vara mycket svåra att skilja åt.
Namnet till trots är björnbär faktiskt inte alls ett bär utan en stenfrukt. Björnbär bildas av blommor som har separata pistiller och de små frukterna sitter ihop i så kallade fruktförband. Ett björnbär är faktiskt ett kluster av runt 50 stycken (!) småfrukter.
Björnbär är fulla av nyttiga antioxidanter och innehåller vitamin C och E. Dessutom är björnbär rika på både fibrer och folater samt är helt fettfria. Fritt fram att frossa loss på björnbär i sommar alltså!
Förutom att vara rika på nyttigheterna ovan innehåller björnbär höga halter av tanniner. Dessa kan hjälpa till att lugna irriterade tarmar och fungera stoppande vid magproblem.
Eftersom björnbär inte forsätter mogna efter att de har plockats måste de var helt färdigmogna när de skördas. Först mognar björnbären till en röd nyans och får sedan gradvis en blank och djup svart färg. Då är de mogna för att plockas!
Få ut mesta möjliga av dina björnbär genom att förvara dem i rumstemperatur och tvätta av innan du äter dem.
En lite nyttigare glass på blålila björnbär, färskost och grädde som går snabbt att mixa ihop. Underbart gott att servera med färska blåbär och en len vit chokladsås. Lavendel är vacker att garnera med, men ta bara lite grann, den kan lätt bli lite dominant i smaken.
Björnbär med havresmul är en enkel, härlig och spröd efterrätt där du varvar havresmul med matyoghurt och björnbär i glas. En fräsch och tjusig dessert som både vuxna och barn gillar!
Tycker du om sött och salt? Och varma mackor? Då ska du prova björnbärstoast med brie och spenat. Den varma brieosten lyfter de saftiga björnbären. Servera med en krispig sallad eller ät den som ett lyxigt mellanmål.
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Med enkla medel kan du lätt piffa till en färgglös måltid till att bli en fröjd för ögat.
Med dessa vitaminspäckade drycker kan du danssa hela natten. Botten upp!
Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!
Lägg det vita brödet åt sidan och ladda med dessa smoothies och mättande bars.
Här är våra bästa tips och recept som gör det enkelt att äta mer frukt!
Här är tipsen som får både frukt och grönt att slinka ner – utan mutor och hot.
Här listar vi recept som är proppfulla med nötter, fröer, torkad frukt.