Hoppa till sidans innehåll

Är du så pass sötsugen att du just i detta nu står med halva kroppen inne i skafferiet och letar efter strösockerpåsen? Om du har slut på socker så kommer lite tips på alternativ.

Elin Nordström/Elina Kantelinen Brandt

 • Några andra sockersorter

  Det funkar bra att byta ut strösocker mot rörsocker, muscovadosocker eller farinsocker. Muscovado och farinsocker har en annan smak och färg vilket kan påverka smaken och färgen på slutresultatet. Sötningsmedel så som sötströ fungerar bra som smaksättare.

 • Tänk på det här

  Gelésocker innehåller vegetabilisk geleringsmedel och passar bäst till desserter som ska stelna (pannacotta, gelé osv), syltsocker innehåller pektin och passar som namnet säger bäst till sylt och marmelader. Florsocker innehåller potatismjöl (stärkelse) vilket gör att i kontakt med vätska kan den klumpa sig. Florsocker funkar bra att ge sötma till saker men texturen kan bli annorlunda i bakverk om man byter ut rakt av mot strösocker.

Goda grejer utan strösocker

 • Banankaka utan tillsatt socker

  Banankaka utan tillsatt socker

  Var det någon som sa extremt saftig och god banankaka? Nehe det kanske det inte var men vi vill tipsa om den ändå. Den här ljuvliga kakan innehåller inget tillsatt socker men en massa gott så som bananer (såklart), jordnötssmör, dadlar och valnötter.

  - Banankaka utan tillsatt socker

  Spara

 • Cheesecake med rabarberkompott och hallon

  Cheesecake med rabarberkompott och hallon

  Är inte rabarber underbart så säg! Denna krämiga cheesecake utan tillsatt socker, med len rabarberfyllning är den perfekta efterrätten alla dagar i veckan.

  - Cheesecake med rabarberkompott och hallon

  Spara

 • Nyttig kladdkaka

  Nyttig kladdkaka

  Det finns ingenting som heter nyttig kladdkaka. Joho, gör det visst det. Den här är fylld med morot, cashewnötter, mörk choklad och olivolja. Mixat tillsammans med dadlar och kokos, bättre än så här blir det inte och dessutom helt glutenfri och utan tillsatt socker. Otroligt!

  - Nyttig kladdkaka

  Spara

 • Salty caramel bites

  Salty caramel bites

  Dessa små snickersbitar på jordnötter och dadlar är perfekta att ha i frysen när sötsuget slår till. Söta och goda utan tillsatt socker. Ät de direkt när de kommer ur frysen eller låt de tina en stund för mjukare konsistens.

  - Salty caramel bites

  Spara

 • Sura godisar av fruktjuice

  Sura godisar av fruktjuice

  Ett stycke surt var det här! De här gottisbitarna består av gelébitar av mango- och äppeljuice med syrligt överdrag av arrowrot och citronsyra.

  - Sura godisar av fruktjuice

  Spara

 • Sega kolakakor

  Sega kolakakor

  Om man skulle rada upp alla kakor på ett led och välja sin bästa variant så tror vi att kolakakan ligger riktigt bra till. Speciellt om de är sega...

  - Sega kolakakor

  Spara