Banankaka utan tillsatt socker | Recept ICA.se

Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Banankaka utan tillsatt socker

En god och saftig kaka som är perfekt när du har bananer över. Det är frukten som ger sötman i banankakan. Olivoljan bidrar med saftighet och jordnötssmör och valnötter ger extra smak och konsistens.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C. 
  2. Skala 3 av bananerna (för 10 bitar) och skär i bitar. Mixa bananbitarna och dadlarna slätt i en matberedare. Tillsätt ägg, olja och jordnötssmör och kör lite till.
  3. Blanda alla torra ingredienser utom valnötterna och tillsätt. Mixa till en slät smet. Rör ner valnötterna. 
  4. Häll smeten i en oljad och bröad brödform, ca 1 ½ liter (för 10 bitar). 
  5. Skala och skär 1 banan längsmed (för 10 bitar). Lägg bananhalvorna på smeten.
  6. Grädda ca 35 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka så att kakan känns torr. Låt svalna.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein men innehåller gluten och ägg.

Tips

Receptet kommer från boken "Hjälpredan för typ 1-diabetes" och är skapat och styleat av Liselotte Forslin. Tänk på att även om ingredienserna i detta bakverk var för sig kan tänkas vara nyttigare än i vanliga bakverk, innehåller ändå detta recept mycket kcal. Det betyder att de bör ätas sällan och i begränsad mängd.

Ingredienser

Portioner: 10
  • 4 mogna bananer
  • 6 urkärnade färska dadlar
  • 2 ägg
  • 1 dl kallpressad olivolja
  • 1 dl jordnötssmör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelsikt (fullkorn)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl valnötter
  • olja och ströbröd till formen
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1337 kJ / 320 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept