Banankaka utan tillsatt socker

17
8
Banankaka utan tillsatt socker

En god och saftig kaka som är perfekt när du har bananer över. Det är frukten som ger sötman i banankakan. Olivoljan bidrar med saftighet och jordnötssmör och valnötter ger extra smak och konsistens.

Banankaka utan tillsatt socker

Ingredienser

10 portioner
4 mogna bananer
6 urkärnade färska dadlar
2 ägg
1 dl kallpressad olivolja
1 dl jordnötssmör
1 dl vetemjöl
1 dl dinkelsikt (fullkorn)
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl valnötter
olja och ströbröd till formen

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein men innehåller gluten och ägg.

Gör så här

Tips

Receptet kommer från boken "Hjälpredan för typ 1-diabetes" och är skapat och styleat av Liselotte Forslin. Tänk på att även om ingredienserna i detta bakverk var för sig kan tänkas vara nyttigare än i vanliga bakverk, innehåller ändå detta recept mycket kcal. Det betyder att de bör ätas sällan och i begränsad mängd.

Vad tyckte du om receptet?

17

Kommentarer

Therese anna el

2022-01-06

Hej! Kan man ersätta den kallpressade olivoljan mot vanlig rapsolja?

Johanna

2021-11-10

Kan man använda russin istället för dadlar?

Marjaana

2021-09-11

Med salt menas väl flingsalt? Den mängden vanligt fint bordssalt ger en tydlig salt smak som inte är behaglig.

Näringsvärde per portion

Energi 1337 KJ / 320 kCal
Fett 19 g
Salt 0.69 g
Kolhydrater 30 g
Protein 5 g
Läs mer om näringsvärden