Hoppa till sidans innehåll

Är du hemma och extremt baksugen men står och stirrar in i skafferiet och upptäcker att vetemjölet är slut. Här tipsar vi om andra typer av mjöl du kan använda istället för vetemjölet.

Elin Nordström/Elina Kantelinen Brandt

En himla bra grej med vetemjöl är att du kan byta ut 25 procent av det mjölet till andra mjölsorter som innehåller gluten. Här går vi igenom hur du ska tänka kring andra sorters mjöl när du får lust att testa något annat än det vanliga vetemjölet. 

  • Rågmjöl

    När det kommer till rågmjöl så ska du tänka på att bröd bakat på enbart rågmjöl blir kompakt och inte lika luftigt som bröd bakat på bara vetemjöl.

    En liten grej att tänka på: Det är skillnad på rågsikt och rågmjöl. Rågsikt är rågmjöl blandat med vetemjöl och rågmjöl är gjort på bara råg. Det finns både fin och grovmalen rågmjöl.

  • Skrädmjöl

    Skrädmjöl görs av rostad havre och kan innehålla spår av gluten om det inte är gjort på ren havre. Skrädmjölet gör så att brödet blir smuligt så tillsätt bara lite av den sorten. För annars är risken stor att du får ett episkt smuligt bröd.

  • Glutenfria mjölsorter

    När du ska baka glutenfritt bröd är det alltid bäst att välja recept som helt är utformade för just glutenfritt.

  • Ett sista tips

    Om du vill få lite extra fibrer i brödet kan du välja att ha i lite fullkornsmjöl. Även dinkelmjöl och grahamsmjöl är utmärkta mjölsorter att lägga till i en bröddeg!

    Mjöl kan bli hårt packat under transport. Det bästa är alltid att väga mjölet för bästa resultat. Saknar du en våg så kan du till exempel hälla upp mjöl i en bunke och sedan måtta därifrån med ett decilitermått. Slå aldrig decilitermåttet mot bordet för att ”jämna till” måttet för då packar du ihop mjölet igen, skala lite lätt och försiktigt sidledes om du behöver se hur mycket mjöl det är i måttet.

Goda grejer utan vetemjöl

  • Drömtårta

    Drömtårta

    En klassisk drömtårta som med hjälp av den krämiga fyllningen och intensiva kakaosmaken smälter i munnen. Väldigt enkel att göra och vacker att servera.

    - Drömtårta

    Spara

  • Filmjölksbröd med bovetemjöl

    Filmjölksbröd med bovetemjöl

    Oj vad vi älskar filmjölkslimpa. Söta till brödet med lite torkade fikon och krispa till det med hackade hasselnötter - Mums!

    - Filmjölksbröd med bovetemjöl

    Spara

  • Lätt lantbröd

    Lätt lantbröd

    Varsågoda - här kommer brödet som inte har någonting emot att du byter ut delar av vetemjölet mot en annan mjölsort.

    - Lätt lantbröd

    Spara

  • Fröknäcke

    Fröknäcke

    Skulle man kunna säga att fröknäcket är det trendigaste knäcket just nu? Det är enkelt att baka, det är glutenfritt och du kan toppa brödet med vilket gott pålägg du vill. Allt passar!

    - Fröknäcke

    Spara

  • Saftig harisikaka med mannagryn

    Saftig harisikaka med mannagryn

    Harrissakaka är en orientalisk mannagrynskaka och delikatess i Mellanöstern. Den saftiga kakan är enkel att göra och blir ett härligt tillskott på fikabordet eller som efterrätt tillsammans med färska bär och en klick tjock yoghurt.

    - Saftig harisikaka med mannagryn

    Spara