Smoothie, sallad, gröt, yoghurt − allt som går att servera i en skål blir... just det, en "bowl". Och håller du med om att det är mysigt, enkelt och märkligt nog lite godare att äta ur en skål?

RECEPT: Fler recept som passar bowltrenden? Var så god, botanisera bland våra smoothies, sallader och grötrecept.

9 sköna bowls

 • Poké-bowl

  Om du vill vara riktigt trendig – och äta gott – är det poké-bowl du ska satsa på. Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost där basen ofta är marinerad fisk och grönsaker: Här har vi lagt till ris och godsaker som mango, avokado och sjögräs... Ihop blir det lite som en matigare sushi.

  Poké bowl

 • Sushi i en skål

  Japans svar på den hawaiianska poké-bowlen. Donburi betyder just skål på japanska och rätten som bär namnet består ofta av en skål fylld med ris och topping. Här marineras rå lax i en god sojasås, men det går lika bra med tofu eller stekt kycklinglår. Utsökt både som lunch och middag!

  Laxdonburi

 • Äggröra till middag?

  Självklart - äggröra är den ultimata snabbmaten! Till frukost, lunch, mellanmål eller middag – när som helst. Kombinera med svarta bönor som du blandar med stekt lök, bacon och/eller korv. Eller hoppa köttet för en veggo-bowl.

  Mexikansk äggrörebowl

 • Nordisk "acai"-bowl

  Glöm den omåttligt populära smoothiebowlen acaibowl gjord på den brasilianska superfrukten acai. Välj i stället närodlade (och minst lika nyttiga) lingon och blåbär som bas... mixa till en len smoothie. Toppa gärna med frukt, bär, nötsmör, granola och kokos.

  Nordisk smoothie bowl

 • Fluffig smoothiedröm

  Föredrar du en mindre bärig smoothiebowl så har du kommit rätt. En fluffig och krämigt grön variant gjord på avokado, banan, soygurt och lime. Toppa med blåbär, kokos och gärna bipollen.

  Smoothie bowl med avokadofluff och bär

 • Zoodles istället för noodles

  En matig bowl där du kompar slingriga zoodles, alltså nudelsvarvad zucchini, och krispiga groddar med krämig avokado. Addera krispigt stekt tofu som fått marinera i lönnsirap, soja och sesamolja. Och så en smakrik dressing till det!

  Zoodles med het tofu-och jodnötsdressing

 • Franska drömmar

  En ljummen vindpust av Sydfrankrike får du med den klassiska kombon chèvre och rödbeta tolkad i en färgstark bowl tillsammans med en bas av belugalinser. Färgerna! Smakerna! Mumset!

  Lins- och rödbetssallad med chévre

 • Salt yoghurtskål

  Slopa bär och müsli. Piffa hellre yoghurten åt det salta hållet! Inte alls dumt, och det här är en rätt som du kan variera i all oändlighet. Här har vi valt zucchini stekt i vitlök, fetaost, örter och rostade frön. En näve oliver är gott till.

  Salt yoghurtskål med vitlöksstekt zucchini

 • Frukost... sallad?

  Ja, varför inte? På många håll i världen börjar man dagen med något matigt. Så skapa en ny vana och blanda en grönkålssallad med tahinidessing toppad med stekt ägg, avokado, färska blåbär och knapriga mandlar. Psst.. passar lika bra som lunch också.

  Frukostsallad med avokado och grönkål