Krogen Lis Mejeri utanför Falkenberg står bakom recepten för påsken 2025 – på menyn står klassiska rätter med en twist. Duka upp årets påskbord med allt från sill och ägghalvor till lammstek och grytbröd.
Tips: Fler goda recept till påskfirandet
Prova att pickla ägg – ett festligt tillagningssätt där löskokta ägg läggs i en lag av soja och ättika för smak och färg. Servera sedan ägghalvorna med en krämig majonnäsröra med kaviar och rom och toppa med strimlade noriblad.
Sojapicklade ägg med kaviarmajonnäsVegopastej gjord på svamp och svarta bönor är ett gott och krämigt tillbehör som passar utmärkt på snacksbrickan eller som pålägg på mackan. Här serverar vi pastejen med het och sötsyrlig gurka picklad med chili.
Lakto-vegetarisk pastej med chilipicklad gurkaGrytbröd bakar du enkelt i en gjutjärnsgryta och resultatet blir magiskt varje gång – ett luftigt och mjukt inre med en knaprig brödskorpa. I detta recept på grytbröd kalljäser degen under natten.
GrytbrödEn modern variant på senapssill som passar perfekt på påsk- eller midsommarbuffén! Toppa 5-minuterssill med en kräm gjord på vispgrädde och senap tillsammans med mortlade och picklade senapsfrön. Serveras gärna med kokt potatis.
Sill med senapskräm och krasseEn nytänkande rätt inspirerad av inkokt lax där potatis kokas i en lag av öl, fänkålsfrön, lök och morot och serveras tillsammans med en krämig rökt laxmajonnäs och krispiga pommes pinnes.
Inkokt potatis med rökt laxmajonnäsTa vara på lökar i olika färger och former i denna goda och enkla rätt där lök grillas eller bakas i ugn och avnjuts med en kryddig dipp gjord på äpple, curry och blåmusslor.
Grillade lökar med curry- och musseldippLaga en tolkning på den klassiska rätten kalv i dill! Här tillagas lammstek tillsammans med morot, kål och mycket dill i en syrlig och gräddig buljong med örtiga och värmande toner. Kanske en ny favorit på påskbordet?
Lammstek med morot i syrlig buljongDenna vispade variant på äggtoddy är en fluffig och härlig efterrätt som kräver lite tid. Toddyn fulländas med salt kolasås och toppas med syrliga havtorn och rövargodis – ugnsrostade och karamelliserade havregryn.
Vispad äggtoddy med rövargodis och havtornHej Johan och Rina, vad är Lis Mejeri?
Det är vår hemmakrog som vi öppnar upp några gånger per månad, med jämna och ojämna mellanrum. Vi bjuder på en personlig och unik upplevelse, där allt från 5-rättersmenyn till musiken är väl genomtänkt för kvällen. En matupplevelse med betoning på upplevelse!
Och inspirationen till maten?
Den startar ofta med ett minne, ibland från någon häftig stjärnkrog men desto oftare från något som serverades i skolmatsalen för länge sedan. Vi vill göra maträtten till en upplevelse: hur vi presenterar den, vad vi kallar den, vad vi spelar för musik till eller annat runtomkring som lockar fram ett leende.
Berätta om era påskrecept!
När det kommer till högtidsmat förknippas den lätt med tradition och igenkänning snarare än förnyelse och innovation – samma gamla rätter lagas på samma gamla sätt. Vi vill förnya och tänka nytt; klassiker – utan krusiduller men med en twist. Vi har plockat bort allt som inte behövs, men behållit de goda smakerna!
Vi listar några favoritbowls - från laxbowl till grekisk bowl med risoni och halloumi.