Hoppa till sidans innehåll

År efter år koras bananen till svenskarnas favoritfrukt. Vi gör bananpannkakor, bananbröd och banansmoothies – ja, nu för tiden har vi banan i det mesta! Men det var först under 1910-talet som vi fick tillgång till vår älskade gula frukt.

Caroline Carlander
Tips: Lär dig mer om svensk mathistoria! Här bjuder vi på recept, roliga matminnen och kuriosa från 1910-talet till idag.

Hur många bananer klämmer du i dig på ett år? Hade året varit 1910 hade antalet varit lätträknat, 0,1 kilo per person för att vara exakt. Det var först då svenskarna fick smaka på den spännande exotiska frukten som kom med lastbåt från Centralamerika. 

En historisk favorit

1909 importerades de första bananerna till Sverige och premiärlasten sägs ha varit svartfrusen och oätlig. Det tog ett par vändor innan man lyckades få till perfekta temperaturförhållanden, men snart var bananimporten i full gång. Under 1920-talet ökade bananförsäljningen i stort, mycket tack vare reklam som lyfte fram fruktens exotiska ursprung och nyttiga egenskaper.

Svenskarna tog snabbt bananen till sina hjärtan och har nu ätit denna gula frukt i över 100 år. Att bananen blivit så populär är inte så konstigt – vilken annan frukt har en så praktisk förpackning, samtidigt som den mättar och smakar gott? 

Banankris

Men vi har inte alltid kunnat ta bananen för givet. Under andra världskriget upplevde vi en "banankris" när vi plötsligt inte längre kunde importera frukten till Sverige. Men man tog snabbt strid för vår älskade banan och Sverige var ett av de första europeiska länderna som fick fräscha bananer efter 1945. Och tur var väl det! Bananen sägs vara den frukt som svenskarna äter allra mest.

5 smarriga recept med banan

 • Bananbröd

  Bananbröd

  Ett saftigt och lättbakat bananbröd med härlig smak av hasselnötter. Använd gärna övermogna bananer för att få fram bästa smak!
  Bananbröd

 • Banan- och chokladsmoothie

  Banan- och chokladsmoothie

  Släng inte dina bruna bananer! Frys istället in dem och blanda sedan med mandeldryck, kakao och jordnötssmör och du får en krämig smoothie som mättar.
  Banan- och chokladsmoothie.

 • Bananpannkakor

  Bananpannkakor

  Smarriga bananpannkakor helt utan gluten som passar till både frukost och mellanmål. Servera med färska bär och honung, eller varför inte en klick jordnötssmör?
  Bananpannkakor

 • Banana split bowl

  Banana split bowl

  En variant av den populära desserten banana split, men denna gång som frukost. Kombinationen av turkisk yoghurt, banan, granola och lönnsirap skapar magi.
  Banana split bowl

 • Banan- och jordnötsglass

  Banan- och jordnötsglass

  Kan man göra glass av banan? Jo, det går finfint! Mixa frysta bananer, jordnötssmör, limejuice och honung till en slät smet och avnjut på direkten. Mums!
  Recept på banan- och jordnötsglass