Tips: alla recept på småkakor hittar du här
Sitter du med ett vältummat ex av »Sju sorters kakor«? Då kanske du undrar vad som hänt med bonnakringlorna, malakofftårtan och mammas flottyrkransar om du tittar i den senaste upplagan från 2015. I den har Mia Öhrn med öm men fast hand gett den älskade bakboksklassikern en mer samtida kostym. Mjölmängder anges nu i gram, smör har ersatt margarin, blockchoklad har fått ge vika för mörk choklad och vaniljkrämen görs från grunden med äkta vaniljstång.
– Jag har stor respekt för att jag tog mig an ett redigt stycke bakverkshistoria, samtidigt som jag ville uppdatera recepten så att de fortsätter att vara moderna och användbara när det gäller råvaror, metoder och recept, säger Mia.
»Sju sorters kakor« gavs ut första gången 1945 som ett resultat av en recepttävling. Sedan dess har den sålts i drygt 3,8 miljoner exemplar, vilket ingen annan svensk bak- eller kokbokkan mäta sig med. I Mias reviderade utgåva har flera av bilderna tagits om, och hon har lagt till flera folkkära recept som tidigare har saknats, som kladdkaka, hallongrottor och kolasnittar. Ett par glutenfria recept har också kommit till, liksom bättre grundrecept på brownies, prinsesstårta och rulltårta med flera. Så vad hände med mammas flottyrkransar? Dem har Mia ersatt med ett recept på donuts.
– Ja, det är ett antal äldre kakor och bakverk som jag efter mycket vånda ändå har strukit. Men innan jag har gjort det har jag googlat och frågat mina bloggläsare för att säkerställa mig om att jag inte trampar någon alltför mycket på tårna.