Spröda smörkakor, sega chokladsnittar och citronkrämsfyllda havreflarn. Om det är någon som vet hur man bäst bakar sju sorters kakor är det konditor Mia Öhrn.

Camilla Thörnqvist
Tips: alla recept på småkakor hittar du här

Sitter du med ett vältummat ex av »Sju sorters kakor«? Då kanske du undrar vad som hänt med bonnakringlorna, malakofftårtan och mammas flottyrkransar om du tittar i den senaste upplagan från 2015. I den har Mia Öhrn med öm men fast hand gett den älskade bakboksklassikern en mer samtida kostym. Mjölmängder anges nu i gram, smör har ersatt margarin, blockchoklad har fått ge vika för mörk choklad och vaniljkrämen görs från grunden med äkta vaniljstång.

– Jag har stor respekt för att jag tog mig an ett redigt stycke bakverkshistoria, samtidigt som jag ville uppdatera recepten så att de fortsätter att vara moderna och användbara när det gäller råvaror, metoder och recept, säger Mia.

»Sju sorters kakor« gavs ut första gången 1945 som ett resultat av en recepttävling. Sedan dess har den sålts i drygt 3,8 miljoner exemplar, vilket ingen annan svensk bak- eller kokbokkan mäta sig med. I Mias reviderade utgåva har flera av bilderna tagits om, och hon har lagt till flera folkkära recept som tidigare har saknats, som kladdkaka, hallongrottor och kolasnittar. Ett par glutenfria recept har också kommit till, liksom bättre grundrecept på brownies, prinsesstårta och rulltårta med flera. Så vad hände med mammas flottyrkransar? Dem har Mia ersatt med ett recept på donuts.

– Ja, det är ett antal äldre kakor och bakverk som jag efter mycket vånda ändå har strukit. Men innan jag har gjort det har jag googlat och frågat mina bloggläsare för att säkerställa mig om att jag inte trampar någon alltför mycket på tårna.

7 sorters kakor på nytt sätt

  • Nutellakakor

    Grunden till nutella-kakorna är en klassisk mördeg som du smaksätter med kakao. Lägg ihop de färdiggräddade kakorna två och två med len hasselnötskräm emellan. En succégiven småkaka!
    Nutellakakor

  • Mjölkchokladsnittar

    Dessa sega småkakor med djup chokladsmak är lika lätta att lyckas med som att tycka om. Extra goda blir chokladsnittarna med grovhackad mjölkchoklad på toppen. Gör gärna dubbel sats när du ändå är igång, för när man ätit en kaka vill man gärna ta en till…
    Mjölkchokladsnittar

  • Salta smörkakor

    Spröda småkakor med tydlig smörsmak. Smörkakorna är rätt salta, och ska så vara, men minska på mängden om du inte är så förtjust i det. Snyggast blir småkakorna om du spritsar degen, men det går också bra att klicka ner den i formarna med sked.
    Salta smörkakor

  • Jordgubbssnittar

    Syltkakor av olika slag går hem hos de flesta. Dessa mördegskakor fyller du med somrig jordgubbssylt och skär i sneda snittar. Toppa jordgubbssnittarna med florsockerglasyr i ett fint mönster. Testa med hallon-, svartvinbärs- eller blåbärssylt nästa gång!
    Jordgubbssnittar

  • Fyllda havreflarn

    Få säger nej till dessa segknapriga havreflarn med sötsyrlig, fluffig citronsmörkräm. Havreflarnen går utmärkt att frysa och är den perfekta småkakan när du får oväntat fikabesök då de tinar fort. Ge kaksmeten rejält med plats på plåten – flarnen flyter ut en hel del vid gräddning.
    Havreflarn med citronsmörkräm

  • Schackrutor - glutenfria!

    Schackrutor är en av våra mest klassiska småkakor som gör sig utmärkt på kakfatet med sitt snygga mönster. Med majsmjöl, majsstärkelse och pofiber är det enkelt att baka glutenfria schackrutor. Och vi lovar – de är lika goda som originalet!
    Glutenfria schackrutor

  • Kladdiga rågcookies

    Att baka småkakor med rågmjöl går alldeles utmärkt. Rågmjölet ger dessa cookies en härligt seg konsistens och fyllig smak som förstärks av mörk choklad. De är inte fullt lika söta som amerikanska cookies, men lika goda ändå – särskilt med flingsalt på toppen!

    Kladdiga rågcookies