Söndagspreppen

Nyttigare vardagsmat

Sugen på lite nyttigare vardagsmat? Laga en god och lite extra nyttig middag på söndag samtidigt som du förbereder tre goda måltider för veckan! Menyn bjuder bland annat på sötpotatissoppa, tabbouleh med quinoa och en bowl med marinerad tofu.
Till fler söndagspreppar

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny för 4 personer

    Söndag: Sötpotatis i ugn med quinoa och marinerad tofu
    Måndag: Quinoa tabbouleh med granatäpple och fetaost
    Tisdag: Sötpotataissoppa med kokosmjölk och gurkmeja
    Onsdag: Marinerad tofu med mathavre, spenat, kimchi och ägg

Förbered det här:

  • Marinderad tofu

    Marinerad tofu i ugn till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    800 g fast tofu
    1  vitlöksklyfta
    1  röd peppar (chili)
    4 msk japansk soja
    1 msk honung eller lönnsirap (för vegansk)
    1/2 dl rapsolja

    Gör så här:
    1. Lägg tofun på hushållspapper eller en ren kökshandduk och pressa försiktigt ut så mycket vätska som möjligt. Skär i 2-3 cm stora tärningar.
    2. Finhacka vitlök och chili. Blanda ihop övriga ingredienser i en stor skål. Tillsätt tofun och blanda runt. Låt marinera 20 minuter.
    3. Sätt ugnen på 225°C. Lägg tofun på en plåt och ställ in i mitten av ugnen 20–30 minuter tills de är gyllene och lite krispiga på ytan.

  • Grön chilisås

    Grön chilisås till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    8  gröna chilifrukter
    2  vitlöksklyftor
    2  krukor citronmeliss
    2 tsk finrivet limeskal
    6 msk färskpressad limejuice
    3 tsk honung eller lönnsirap (för vegansk)
    4 msk rapsolja
    1 tsk salt

    Gör så här:
    1. Kärna ur chilin helt eller spar några av kärnorna för en starkare sås. Hacka chilin och vitlöken grovt.
    2. Mixa alla ingredienserna med stavmixer till en slät sås. Förvara i kyl.

  • Bakad sötpotatis

    Bakad sötpotatis till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    6  sötpotatisar (4 sötpotatisar motsvarar ca 800 g)
    1 1/2 msk olivolja
    3/4 tsk chiliflakes
    3/4 tsk paprikapulver
    1 1/2 tsk flingsalt

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Tvätta potatisarna och halvera längsmed.
    3. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olivolja och strö över chiliflakes, paprikapulver och flingsalt. Lägg potatisarna med snittsidan ner på plåten. Ställ in i mitten av ugnen tills potatisarna är  mjuka, ca 25 minuter (prova med en potatissticka).

  • Kokt quinoa

    Kokt quinoa till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    5 dl quinoa
    1 grönsaksbuljongtärning

    Gör så här:
    1. Koka upp 1 liter vatten med buljongtärningen.
    2. Häll i quinoan och koka enligt anvisning på förpackningen.

Laga det här

  • sötotatis i ugn med quinoa och tofu

    Söndag: Sötpotatis i ugn med quinoa och marinerad tofu

    Redan färdigt:
    ½ sats bakad sötpotatis
    ⅔ sats kokt quinoa
    ½ sats ugnsbakad tofu
    ½ sats grön chilisås

    Gör så här:
    1. Servera den rostade sötpotatisen med quinoa, marinerad tofu och grön chilisås.

  • Quinoa tabbouleh

    Måndag: Quinoa tabbouleh med granatäpple och fetaost

    Redan färdigt:
    ⅓ sats kokt quinoa
    Tillsätt:
    1 granatäpple eller 2 dl frysta granatäppelkärnor
    1 liten gurka
    4 krukor bladpersilja
    1 kruka mynta
    3 msk olivolja
    1 msk färskpressad citronjuice
    1 msk finrivet citronskal
    1 stor eller 2 små schalottenlökar
    150 g haricots verts
    1 dl rostade mandlar
    2 fetaost à 150 g
    salt
    peppar

    Gör så här:
    1. Ta ur kärnorna ur granatäpplet. Skär gurkan i små kuber. Hacka persiljan och myntan. Blanda 2 msk olivolja med citronjuice och skal. Blanda dressingen med quinoa, granatäpple, gurka och de hackade örterna. Smaka av med salt och peppar.
    2. Skala och skiva löken och stek tillsammans med bönorna i 1 msk olivolja i en het panna. Hacka mandeln.
    3. Servera quinoatabboulehn med de stekta bönorna och fetaost. Toppa med rostad mandel.

  • sötpotatissoppa med kokosmjölk och gurkmeja

    Tisdag: Sötpotatissoppa med kokosmjölk och gurkmeja

    Redan färdigt:
    ½ sats bakad sötpotatis
    ½ sats grön chilisås
    Tillsätt:
    3 msk rapsolja
    ½ tsk flingsalt
    2 citrongräs
    2 stora eller 4 små schalottenlökar
    1–2 msk finriven ingefära
    1 tsk gurkmeja
    1 burk kokosmjölk 400 ml
    salt
    koriander till servering

    Gör så här:
    1. Sätt ugnen på 225°C. Gröp ur sötpotatisen med sked. Skär skalen i bitar och blanda med 1 msk olja och flingsalt. Lägg på en bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen ca 5 minuter till krispiga chips. Akta så de inte bränns.
    2. Hacka citrongräset fint. Skala och hacka schalottenlöken grovt. Fräs citrongräs, lök och ingefära tillsammans med gurkmeja i 2 msk olja i några minuter tills löken mjuknar. Tillsätt den gröna chilisåsen, sötpotatisen, kokosmjölken och 4 dl vatten. Mixa soppan slät med stavmixer.
    3. Låt koka upp och koka på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med salt och späd ev med mer vatten för en tunnare soppa. Toppa med skalchipsen och koriander vid servering.

  • marinerad tofu med mathavre, spenat, kimchi och ägg

    Onsdag: Marinerad tofu med mathavre, spenat, kimchi och ägg

    Redan färdigt:
    ½ sats ugnsbakad tofu
    Tillsätt:
    5 dl mathavre
    1 kyckling- eller grönsaksbuljongtärning
    4 ägg
    1 msk sesamolja
    200 g färsk spenat
    2 dl kimchi
    2 msk rostade sesamfrön
    salt

    Gör så här:
    1. Koka mathavren enligt anvisning på förpackningen tillsammans med buljongtärningen.
    2. Sätt ugnen på 225°C. Värm tofun i ugnen 10–15 minuter. Koka upp vatten och lägg ner äggen, koka ca 7 minuter. Skölj i kallt vatten och skala.
    3. Värm upp sesamoljan i en stor stekpanna. Lägg i spenaten och vänd runt i oljan och 1 krm salt någon minut. Fördela mathavren i skålar och toppa med tofu, fräst spenat, kimchi, ägg och rostade sesamfrön.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda.

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (5)

Billigt

Mat innan löning

Har det börjat sina på kontot? Här hittar du billiga och goda recept som räddar middagen!

Pick me

Passion för picklat

Pickles står på menyn och vi har samlat recept med de sötsyrliga delikatesserna.

Smaksättning

Låt oss prata umami!

Vad smakar umami och i vilken mat kan man hitta den? Lär dig allt om den femte smaken!

Månadens like-raketer

Mest gillat på Instagram

Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!