Ugnsrostat ris med svamp
Laga en smakrik ugnsbakad variant av risotto där skogschampinjoner och karljohansvamp ger en djup umamismak och riset får en krispig yta. Ringla över persilje- och vitlöksolja innan servering och njut av denna mustiga hösträtt.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2024
Ingredienser
4 portioner
2 bananschalottenlökar
3 vitlöksklyftor
4 msk smör
2 msk olivolja
250 g skogschampinjoner
4 dl risottoris
30 g torkad karljohanssvamp
14 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
Persilje- och vitlöksolja
1 kruka bladpersilja (1/2 dl finhackad persilja, för 4 port)
vitlök (se punkt 2 i texten)
2 msk olivolja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2395 KJ / 573 kCal
Fett27 g
Salt3 g
Kolhydrater72 g
Protein9 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Blev absolut inget krispigt. Men helt okej risotto och smidigt tillvägagångssätt. Vi rev ned västerbottensost innan servering. Kommer göra igen men med modifiering!
Sofia
2024-11-16Efter 30 min på 200 grader hade vätskan absorberats rätt ok och riset var mjukt och färdigt, men något krisp fanns inte. Jag höjde till 250 grader och lät den vara inne i ugnen 15 minuter till - ingen förändring, utan allt var mjukt. Maten var ätlig, men tråkig.
Ann
2024-11-10Blev som risotto och inte krispigt ris men jättegott. Jag tog 6 dl risottoris, 400 g svamp och kantareller istället för Karl-Johan-svamp. Ökade mängden vätska till ca 17 dl. Rörde om några gånger i ugnen och tog ut när det var lite vätska kvar (gick ganska fort att koka ihop). Hoppade oljan men serverade med parmesan.
Emma
2024-10-29