XO-sås
XO-sås är ursprungligen från Hongkong och görs på torkade skaldjur, skinka, chili och olja och är känd för sin rika och komplexa umamismak. Såsen passar som smaksättare i olika rätter både med kött, skaldjur, tofu och grönsaker.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2024
Ingredienser
4-6 portioner
4 färska eller frysta pilgrimsmusslor (kammusslor)
4 skivor lufttorkad skinka
3 bananschalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 msk finhackad färsk ingefära
3 msk japansk soja
2 msk fisksås
2 msk balsamvinäger
1/2 msk chiliflakes
1 msk farin- eller ljust muscovadosocker
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Hur tunt ungefär (i millimeter) bör man skiva musslorna?
Erica
2024-10-21Hej Erica! ca 2-3 mm blir bra. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-10-22Wow vad gott! Åt med wokade grönsaker. Hur länge kan man förvara såsen i kylen?
Linn emma
2024-10-19Hej! Den håller i upp till 3 dagar i kylen. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-10-22