Trenden som aldrig släpper

Därför ska du syra dina grönsaker

Att syra grönsaker är bra av flera olika anledningar. Tarmen förses med levande bakteriekultur som den mår bra av och som kan påverka immunsystemet. Men det är inte den enda anledningen att syra grönsaker. ICAs dietist Paula Frösell berättar varför vi borde syra mer.

Frågor och svar! 

ICAs dietist Paula Frösell svarar på frågor om varför vi borde äta mer syra mer och matnyttig fakta om syrade grönsaker. 

  • Vad innebär det egentligen att syra grönsaker?

    − Syrning är en gammal konserveringsmetod som återigen blivit populär. I och med att metoden är konserverande så gör det att livsmedlet som syrats inte bryts ned, förstörs och blir dåligt i den takt det annars skulle ha blivit det. Man kan syra grönsaker och vanligast är vitkål, morötter, paprika och lök. Det som kortfattat händer när man syrar är att man startar en kemisk process som gör att tillsatta mjölksyrabakterier eller livsmedlets egna mjölksyrabakterier aktiveras så att de växer till och tar överhanden så att annan bakterietillväxt inte kan komma till stånd.

  • Varför ska man äta syrade grönsaker och vad hjälper det emot?

    − När man äter syrade grönsaker så förses tarmen med levande bakteriekultur som den mår bra av och som kan påverka immunsystemet. Syrningsprocessen gör även att vitamin C bevaras i grönsakerna och att upptaget av järn i måltiden kan blir bättre. Syrade grönsaker kan alltså varmt rekommenderas som en del av en sund kost eftersom de har flera hälsofördelar. Utöver detta så är ju själva grönsakerna i sig nyttiga. De förser kroppen med fibrer, vitaminer och mineraler. Bakteriefloran påverkas ordentligt i samband med en antibiotikatur och då kan syrade grönsaker vara perfekta att äta för att komma till rätta med bakteriebalansen i tarmen.

  • Vad hjälper syrade grönsaker mot?

    − Det främsta är just de goda bakterierna som tarmen förses med, både genom syrningen i sig och med hjälp av de fibrer som grönsakerna innehåller som fungerar som probiotika till de goda bakterierna i tarmen. Idag pågår det extremt mycket forskning kring tarmens bakterieflora och hälsa kopplat till sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdom och neurologiska sjukdomar och det verkar som att det finns samband som är intressanta. Det finns även forskning som visar att det kan finnas ett samband mellan en obalanserad tarmflora och fetma, men självklart är det i så fall bara en av flera faktorer.

  • Vilka ska undvika syrade grönsaker?

    − Det skulle vara de som av något skäl inte ska äta för mycket fibrer. När man syrar exempelvis vitkål så upplevs den lättare att äta eftersom den blir mer lättuggad och då kan volymerna bli större än om vitkålen äts rå. Det kan vara en anledning till att magen reagerar. Syrningen i sig brukar inte var ett problem utan ha gynnsamma effekter.

  • Varför började man syra grönsaker?

    − Syrningstekniken är av de gamla konserveringsmetoderna som användes för att förlänga hållbarheten på maten innan vi hade tillgång till konserveringsmedel. I både mellersta och södra Europa är syrade grönsaker såsom surkål eller inlagda oliver vanliga ingredienser i matkulturen. 

Goda recept

Vi vill inspirerar dig att testa att syra dina egna grönsaker, därför listar vi några goda recept här nedan. Lycka till!

  • Säsongens syrade grönsaker

    Säsongens syrade grönsaker

    Betyg 4.1 av 5.
    43 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Att lyckas med mjölksyrat är lättare än man tror. Vitkål, morot och kålrot blandas med lök och senapsfrö. Skär grönsakerna på olika sätt så blir det snyggare. Sedan står det till sig i minst 1-2 veckor.

    Säsongens syrade grönsaker
  • Kimchi på pak choi

    Kimchi på pak choi

    Betyg 4.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Kimchi är Koreas variant av syrade grönsaker. Syrningsprocessen tar en vecka men en god kimchi är väl värd att vänta på. Kimchi på salladskål är den vanligaste varianten men pak choi ger en läckert grönvit kimchi. Kimchin håller sig flera veckor i kylskåp.

    Kimchi på pak choi
  • Ostgratinerad smörgås med avokado och rökt lax

    Ostgratinerad smörgås med avokado och rökt lax

    Betyg 5 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Lagrad ost på mörkt bröd, skjuts in i ugnen och sedan på med en liten kulle av rökt lax och avokado i en god senapsdressing. Med den syrade löken får det här receptet en läcker accent.

    Ostgratinerad smörgås med avokado och rökt lax
  • Torshi – persisk grönsaksblandning

    Torshi – persisk grönsaksblandning

    Betyg 3.9 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En chilihet och vinägersyrlig grönsaksinläggning som är lätt att göra. Blanda blomkål, vitkål, stjälkselleri och mangold med färska örter, låt stå i två veckor och njut sedan den goda blandningen till höstens grytor och andra kötträtter.

    Torshi – persisk grönsaksblandning

Artiklar (1575)

Färgglatt på grillen

Vegetariskt på grillen

Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.

Nyttigare vardag

Vegetariska favoriter!

Receptlista över populära och riktigt smarriga lakto-ovo-vegetariska rätter.