Säsongens syrade grönsaker

31
8
Säsongens syrade grönsaker

Att lyckas med mjölksyrat är lättare än man tror. Vitkål, morot och kålrot blandas med lök och senapsfrö. Skär grönsakerna på olika sätt så blir det snyggare. Sedan står det till sig i minst 1-2 veckor.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2013

Säsongens syrade grönsaker

Ingredienser

15 portioner
500 g vitkål
500 g morot
100 g palsternacka
500 g kålrot
1 gul lök
1 msk jodfritt salt
1 tsk senapsfrön

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

31

Kommentarer

Josefine

2021-01-12

Ska man hälla ut vattnet/ saltlagen när fermenteringen är färdig? Eller förvaras de syrade grönsakerna i lagen hela tiden?

Redaktionen ICAse

2021-01-13

Hej Josefine! Nej, grönsakerna ska få ligga kvar i lagen hela tiden. Det är inte förrän vid servering som du serverar bara själva grönsakerna utan lag. Hoppas att du tycker om receptet! Hälsningar Elina

Anette

2019-03-11

Är det bara till att slänga grönsakerna om det inte har bubblat eller går det att äta ändå? Varför ska det vara jodfritt salt?

Redaktionen ICAse

2019-04-11

Hej Anette! Du kan alltid lukta och smaka för att se om det är ätbart. Jod är bakteriedödande och då fungerar det inte att syra (mjölkbakterier). Hälsningar Michelle

Karin

2019-02-03

Denna gång blev det inte så bra. Hade i för mycket palsternackor som gav smak till vattnet. Har gått en vecka och det har jäst en del. Kan jag plocka bort dom efteråt och sätta i ny saltlösning? Undrar Karin

Redaktionen ICAse

2019-02-05

Hej Karin! Det borde fungera bra men inget vi har testat. Hälsningar Michelle

Näringsvärde per portion

Energi 169 KJ / 41 kCal
Fett 0.2 g
Salt 1.42 g
Kolhydrater 7 g
Protein 1 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept