Bild laddas
Nya julklassiker

Julmaten vi älskar att hata

Slarvsylta, dopp i grytan, lutfisk och tunga? Japp, detta är julmaten som har ätits i urminnes tider men som väldigt få tycker om. Vi gjorde en ny take p�� dessa klassiker!
Tips: alla julrecept

Varianter på julbordsklassiker

Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan är några av de rätter som en majoritet av svenskarna helst låter bli på julbordet, visar en ny undersökning. Nu har ICA tagit fram helt nya versioner av Sveriges minst älskade julmat för att inspirera fler att återupptäcka våra minst omtyckta julbordsklassiker.

 • Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm

  3
  0
  Låt oss presentera ett sätt att laga klassikern lutfisk i en ny kryddig version med inspiration från både det japanska och mexikanska köket. Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?
  Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
 • Tunga med rostade hasselnötter och dijonnaise

  4
  0
  Den här julrätten på kokt tunga tar dig till en varm bistro i ett frostglittrigt Paris. Njut av mört rimmat oxkött som får sällskap av syrlig kapris och krämig hetta från en nyslagen dijonnaise.
  Tunga med rostade hasselnötter och dijonnaise
 • Slarvsylta på anka

  3
  0
  Detta omgjorda recept på slarvsylta av Isabella Morrone hämtar inspiration från det italienska köket och blir perfekt för den som önskar något nytt på årets julbord. Ett rostat bröd, lite olivolja och en rejäl klick av sylta kan få vem som helst att bli hungrig.
  Slarvsylta på anka
 • Dopp i grytan med äpple och ingefära

  0
  0
  Denna variation av dopp i grytan är långt ifrån ett varmt, oljigt skinkspad med blöta brödbitar. Tänk snarare en mustig buljong som både får friskhet av äppelmust och sting från ingefära. Gör som norrlänningarna och skippa mjukbrödet och doppa ett hårt tunnbröd istället för en fulländad upplevelse.
  Dopp i grytan med äpple och ingefära
 • Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter

  2
  0
  Vad sägs om att servera asiatiska grisfötter till årets julbord? Det möra köttet från grisfötterna blandas till en mjuk terrin som får sällskap av friska toner från citrongräs och limeblad. Servera terinnen med en fräsch sallad på misomarinerade morötter och njut!
  Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter
 • Krispig brunkål med ingefära och sesam

  2
  0
  Här kommer en krispig och het julsallad på brunkål i stekpanna som garanterat kommer få fart på tomtenissarna vid ditt julbord! Den runda smaken av brynt svartkål får en kryddig hetta av färsk chili och ingefära samt knaprighet från sesamfrön, som såklart kan uteslutas eller serveras separat.
  Krispig brunkål med ingefära och sesam
Visste du?

Det här vill vi helst inte äta på julbordet

På ICA är vi nyfikna på hur svenskarna äter och hur de ser på mat. Inför julen har vi  därför undersökt svenskarnas inställning till julmaten. Resultatet pekar på att några av våra mest traditionella rätter håller på att försvinna helt från julfirandet.

Julrätterna svenskarna helst låter bli:

1. Grisfötter (74 %)
2. Kalvtunga/Kotunga (69 %)
3. Rökt ål (56 %) (rökt ål är dock fridlyst i Sverige, vilken förklarar varför många väljer bort detta vid julbordet).
4. Lutfisk (52 %)
5. Sylta (50 %)
6. Dopp i grytan (48 %)
7. Lax- /Fiskaladåb (48 %)
8. Brunkål (41 %)
9. Fårfiol (35 %)
10. Sillsallad (32 %)