Julmaten vi älskar att hata
Slarvsylta, dopp i grytan, lutfisk och tunga? Japp, detta är julmaten som har ätits i urminnes tider men som väldigt få tycker om. Vi gjorde en ny take på dessa klassiker!
Tips: alla julrecept
Varianter på julbordsklassiker
Grisfötter, lutfisk och dopp i grytan är några av de rätter som en majoritet av svenskarna helst låter bli på julbordet, visar en ny undersökning. Nu har ICA tagit fram helt nya versioner av Sveriges minst älskade julmat för att inspirera fler att återupptäcka våra minst omtyckta julbordsklassiker.
Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
Låt oss presentera ett sätt att laga klassikern lutfisk i en ny kryddig version med inspiration från både det japanska och mexikanska köket. Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?
Tunga med rostade hasselnötter och dijonnaise
Den här julrätten på kokt tunga tar dig till en varm bistro i ett frostglittrigt Paris. Njut av mört rimmat oxkött som får sällskap av syrlig kapris och krämig hetta från en nyslagen dijonnaise.
Slarvsylta på anka
Detta omgjorda recept på slarvsylta av Isabella Morrone hämtar inspiration från det italienska köket och blir perfekt för den som önskar något nytt på årets julbord. Ett rostat bröd, lite olivolja och en rejäl klick av sylta kan få vem som helst att bli hungrig.
Doppspad med äpple och ingefära
Detta doppspad är en variation av dopp i grytan är långt ifrån ett varmt, oljigt skinkspad med blöta brödbitar. Tänk snarare en mustig buljong som både får friskhet av äppelmust och sting från ingefära. Gör som norrlänningarna och skippa mjukbrödet och doppa ett hårt tunnbröd istället för en fulländad upplevelse.
Krispig brunkål med ingefära och sesam
Här kommer en krispig och het julsallad på brunkål i stekpanna som garanterat kommer få fart på tomtenissarna vid ditt julbord! Den runda smaken av brynt svartkål får en kryddig hetta av färsk chili och ingefära samt knaprighet från sesamfrön, som såklart kan uteslutas eller serveras separat.
Det här vill vi helst inte äta på julbordet
På ICA är vi nyfikna på hur svenskarna äter och hur de ser på mat. Inför julen har vi därför undersökt svenskarnas inställning till julmaten. Resultatet pekar på att några av våra mest traditionella rätter håller på att försvinna helt från julfirandet.
Julrätterna svenskarna helst låter bli:
1. Grisfötter (74 %)
2. Kalvtunga/Kotunga (69 %)
3. Rökt ål (56 %) (rökt ål är dock fridlyst i Sverige, vilken förklarar varför många väljer bort detta vid julbordet).
4. Lutfisk (52 %)
5. Sylta (50 %)
6. Dopp i grytan (48 %)
7. Lax- /Fiskaladåb (48 %)
8. Brunkål (41 %)
9. Fårfiol (35 %)
10. Sillsallad (32 %)
Artiklar Visar 1592 stycken
Allt du behöver veta om lutfisk
Detta visste du inte om lutfisk, recept och tips på tillbehör.
Recept på överbliven julmat
Här är några riktiga höjdarrecept där du kan använda resterna på nya sätt.
Låååång mat
På långredagen tycker vi att du ska äta lång mat! Här kommer några långa recept.
Vegansk midsommarmat
Vi bjuder på vegansk midsommarmat med allt från vegansk gubbröra till goda efterrätter!
Så smakar eid al-fitr
I slutet av mars är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.