Fräscha sallader till julbordet
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Lutfisk, denna omtalade juldelikatess som för många kan uppfattas aningen...slemmig? Men för andra är det ett givet inslag på julbordet och något man med glädje slaffsar i sig mer än en gång per år. Här bjuder vi på allt du behöver veta om fisken, goda recept och tips på tillbehör!
Tips! Här hittar du alla våra recept till jul.
Lutfisk har funnits i flera hundra år. Och då åt man det inte bara till julmat utan käkade den mer än gärna under andra helger och till fest hela året om.
Långa är den fisk som traditionellt används till att tillaga lutfisk. Men många bestånd av Långa är hotade så var noga med att välja MSC- eller KRAV-märkt lutfisk.
Själva lutningen startas med att man lägger fisken i blöt. Cirka 4-6 dagar får fisken ligga där och vattnet byter man varannan dag. Man behöver kalk och soda som blandas med vattnet och hälls över fisken. När fisken har legat i blöt i 4-6 dagar tar man upp den och och så tvättas den ren från kalk. Därefter läggs fisken i vatten för att lakas ur.
På julbordet finns det mängder av kaloribomber men hit hör inte lutfisken som snarare är en riktigt hälsobomb full med värdefulla mineraler.
Ja ska man göra det enligt konstens alla regler så tar det tid. Men nuförtiden behöver vi inte bekymra oss så mycket om när lutfisken ska läggas i blöt. Vi köper den oftast fryst eller vakuumförpackad och helt redo att tillagas. Enligt tradition ska den läggas i blöt den 9 december på Annadagen men det kan vi i dag strunta blanka tusan i.
En klassisk lutfisk med senapssås är minst lika viktigt på julbordet som skinkan! Fisken tillagas med salt och serveras med rikliga mängder sås, kokt potatis och gröna ärtor.
Lutfisk med senapssåsLåt oss presentera ett sätt att laga klassikern lutfisk i en ny kryddig version med inspiration från både det japanska och mexikanska köket. Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?
Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokrämFöredrar du fras framför daller? Då måste du laga den här varianten på lutfisk där du panerar den i det asiatiska ströbrödet panko och sedan friterar eller steker den riktigt frasig. Till serverar du en pigg och fräsch ärtdipp. Och vi lovar att den här rätten får den mest lutfiskskeptiske på fall.
Pankofriterad lutfiskLutfisk serveras traditionellt med kokt potatis samt några av följande klassiska tillbehör:
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
För alla er som ÄLSKAR recept med pepparkakskrydda. Rågoda grejer som smakar jul.
Vi visar dig stegvis hur du förbereder och dekorerar en förtjusande vintertårta
Botanisera bland våra mest välbesökta sillrecept och hitta din favorit till högtiderna!
Här har vi samlat de absolut godaste revbensspjällen till jul.
Vi har samlat våra kryddiga glöggfavoriter utan tillsatt vanligt vitt socker.
En riktigt god och lyxig räkpasta är både enkel att laga och poppis att servera. Den perfekta bjudmaten! Här har vi samlat våra bästa recept - vad sägs om räkpasta med saffran eller en krämig variant med parmesan?