Lutfisk - allt du behöver veta

Lutfisk, denna omtalade juldelikatess som för många kan uppfattas aningen...slemmig? Men för andra är det ett givet inslag på julbordet och något man med glädje slaffsar i sig mer än en gång per år. Här bjuder vi på allt du behöver veta om fisken, goda recept och tips på tillbehör!
Tips! Här hittar du alla våra recept till jul.

5 snabba  om lutfisk

 1. 1. Hur länge har lutfisk varit en grej?

  Lutfisk har funnits i flera hundra år. Och då åt man det inte bara till julmat utan käkade den mer än gärna under andra helger och till fest hela året om.

 2. 2. Vilken fisksort använder man till att tillaga lutfisk?

  Långa är den fisk som traditionellt används till att tillaga lutfisk. Men många bestånd av Långa är hotade så var noga med att välja MSC- eller KRAV-märkt lutfisk.

 3. 3. Hur framställs lutfisk?

  Själva lutningen startas med att man lägger fisken i blöt. Cirka 4-6 dagar får fisken ligga där och vattnet byter man varannan dag. Man behöver kalk och soda som blandas med vattnet och hälls över fisken. När fisken har legat i blöt i 4-6 dagar tar man upp den och och så tvättas den ren från kalk. Därefter läggs fisken i vatten för att lakas ur. 

 4. 4. Är lutfisk nyttigt?

  På julbordet finns det mängder av kaloribomber men hit hör inte lutfisken som snarare är en riktigt hälsobomb full med värdefulla mineraler. 

 5. 5. Det låter som en tidskrävande grej att tillaga lutfisk...

  Ja ska man göra det enligt konstens alla regler så tar det tid. Men nuförtiden behöver vi inte bekymra oss så mycket om när lutfisken ska läggas i blöt. Vi köper den oftast fryst eller vakuumförpackad och helt redo att tillagas. Enligt tradition ska den läggas i blöt den 9 december på Annadagen men det kan vi i dag strunta blanka tusan i. 

3 goda recept med lutfisk

 1. Lutfisk med senapssås

  1. Lutfisk med senapssås

  Betyg 4 av 5.
  20 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  En klassisk lutfisk med senapssås är minst lika viktigt på julbordet som skinkan! Fisken tillagas med salt och serveras med rikliga mängder sås, kokt potatis och gröna ärtor.

  Lutfisk med senapssås
 2. Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm

  2. Friterad lutfisk med jalapeño

  Betyg 2.3 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Låt oss presentera ett sätt att laga klassikern lutfisk i en ny kryddig version med inspiration från både det japanska och mexikanska köket. Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?

  Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
 3. Pankofriterad lutfisk

  3. Pankofriterad lutfisk

  Betyg 3.1 av 5.
  35 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Föredrar du fras framför daller? Då måste du laga den här varianten på lutfisk där du panerar den i det asiatiska ströbrödet panko och sedan friterar eller steker den riktigt frasig. Till serverar du en pigg och fräsch ärtdipp. Och vi lovar att den här rätten får den mest lutfiskskeptiske på fall.

  Pankofriterad lutfisk
Goda tillbehör till lutfisk

Lutfisk serveras traditionellt med kokt potatis samt några av följande klassiska tillbehör:

 • Potatis
 • Vit sås
 • Grovt krossad kryddpeppar
 • Grovt krossad svartpeppar
 • Knaperstekt bacon eller rimmat fläsk
 • Gröna ärtor
 • Skirat smör
 • Skånsk senapssås
 • Salt
 • Senap 

Artiklar (1539)

Festligt!

Lyxig räkpasta

En riktigt god och lyxig räkpasta är både enkel att laga och poppis att servera. Den perfekta bjudmaten! Här har vi samlat våra bästa recept - vad sägs om räkpasta med saffran eller en krämig variant med parmesan?