Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Slarvsylta på anka

Detta omgjorda recept på slarvsylta av Isabella Morrone hämtar inspiration från det italienska köket och blir perfekt för den som önskar något nytt på årets julbord. Ett rostat bröd, lite olivolja och en rejäl klick av sylta kan få vem som helst att bli hungrig.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gnid in köttsidan av ankbrösten med salt och peppar och låt rimma i 1 timme.
  2. Torka sedan av ankbrösten och lägg dem med skinnsidan ned i en kall stekgryta eller stor stekpanna. Sätt grytan på plattan och stek på skinnsidan på medelvärme i ca 8 minuter, tills fettet har smält och skinnet är krispigt. Vänd brösten och stek på köttsidan i 2 minuter. Lyft upp ankan och spara fettet i grytan. 
  3. Skala och skiva löken och vitlöken. Skär moroten i 3 stora bitar och skiva panchettan.
  4. Fräs löken, moroten och pancettan i ankfettet och smöret i grytan.  
  5. Sänk värmen och lägg i ankan i grytan. Pressa över saft från apelsinen och tillsätt vinet, vattnet och kryddorna. Sjud under lock i 1 1/2 timme. 
  6. Lyft upp köttet från grytan och låt buljongen koka tills det är hälften kvar.  
  7. Lyft upp morotsbitarna och örtkvistarna. Riv ankköttet i trådar och blanda med buljongen, smaka av med salt och svartpeppar. 
  8. Lägg ankköttet i en burk, fyll på med buljong så att det täcker.
  9. Till servering: Lägg ett lagerblad och ett par stjärnanis överst. Förvara i kyl och servera med stekt surdegsbröd, lite flingsalt och cornichoner.
  10. Servera syltan innan maten som tilltugg eller ställ fram tillsammans med julmaten.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Fakta

Varför äter vi sylta vid jul?
Sylta har sitt ursprung från medeltiden och fick sitt namn från sättet man tog vara på de delar som blev över, så kallade Slarver, efter att man styckat de större köttdelarna. Namnet har sedan dess fått en generell betydelse för att konservera i socker.

Tips

För mer apelsinsmak tillsätt 1/2 msk rivet apelsinskal samtidigt som apelsinsaften (för 8 bufféport).
Stek brödet och gnugga det efter stekning med en vitlöksklyfta, ringla över en god olivolja och flingsalt.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
  • 2 ankbröst med skinn (à ca 700 g)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 100 g pancettaskinka
  • 50 g smör
  • 1 apelsin
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 3 lagerblad
  • 8 svartpeppar
  • 2 stjärnanis
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 1 kvist färsk salvia
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
Till servering
  • stekt surdegsbröd
  • flingsalt
  • cornichons
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer