Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Tunga med rostade hasselnötter och dijonnaise

Den här julrätten på kokt tunga tar dig till en varm bistro i ett frostglittrigt Paris. Njut av mört rimmat oxkött som får sällskap av syrlig kapris och krämig hetta från en nyslagen dijonnaise.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tunga: Dela tungan på mitten och skölj den i kallt vatten. Koka upp tungan i en kastrull med vatten, låt koka i 2 minuter och häll av vattnet.
  2. Koka upp vatten och vin i kastrullen. Lägg i tungan, se till att vattnet täcker, koka upp och skumma.
  3. Skala och skär löken i grova klyftor. Tillsätt lök, pepparkorn, lagerblad och rosmarin och sjud tungan under lock i ca 2 1/2 timme.
  4. Ta upp tungan och spola den varsamt med kallt vatten. Gör ett snitt på ovansidan och skala av skinnet medan tungan fortfarande är varm. Lägg sedan tillbaka tungan i lagen och låt den svalna.
  5. Dijonnaise: Blanda majonnäs med senap och honung. Smaka av med salt och peppar.
  6. Tillbehör: Grovhacka nötterna och kaprisen.
  7. Skär tungan i tunna skivor och lägg upp på ett fat. Strö över nötter, kapris, oliver och ruccola. Klicka på dijonnaisen och servera.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

Fakta

Varför äter vi tunga vid jul?

Tunga är ett traditionellt inslag i klassisk svensk husmankost och är liksom grisfötter ett exempel på hur man tog till vara på hela djuret till julbordet. Traditionellt sett ska tungan kokas och antingen serveras varm med potatis och sås smaksatt av senap, eller kall i tunna skivor som smörgåspålägg.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Oxtunga
  • 1 rimmad oxtunga (à ca 800 g)
  • 1 l vatten
  • 3 dl vitt matlagningsvin
  • 1 gul lök
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk rosmarin
Dijonnaise
  • 1 dl majonnäs
  • 2 msk grov dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • salt
  • peppar
Tillbehör
  • 1 dl rostade hasselnötter
  • 2 msk kapris
  • 2 dl små svarta oliver
  • 65 g ruccola
Lägg till i inköpslistan

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer