Tunga med rostade hasselnötter och dijonnaise

Betyg 4.6 av 5.
8 personer har röstat
1
Tunga med rostade hasselnötter och dijonnaise

Den här julrätten på kokt tunga tar dig till en varm bistro i ett frostglittrigt Paris. Njut av mört rimmat oxkött som får sällskap av syrlig kapris och krämig hetta från en nyslagen dijonnaise.

Tunga med rostade hasselnötter och dijonnaise

Ingredienser

8 bufféportioner

Oxtunga

1 rimmad oxtunga (à ca 800 g)
1 l vatten
3 dl vitt matlagningsvin
1 gul lök
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 kvistar färsk rosmarin

Dijonnaise

1 dl majonnäs
2 msk grov dijonsenap
1 tsk honung
salt
peppar

Tillbehör

1 dl rostade hasselnötter
2 msk kapris
2 dl små svarta oliver
65 g rucola

Gör så här

Fakta:
Varför äter vi tunga vid jul? Tunga är ett traditionellt inslag i klassisk svensk husmankost och är liksom grisfötter ett exempel på hur man tog tillvara på hela djuret till julbordet. Traditionellt sett ska tungan kokas och antingen serveras varm med potatis och sås smaksatt med senap, eller kall i tunna skivor som smörgåspålägg.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
8 personer har röstat

Kommentar

Inget salt i lagen?

Thomas

2022-01-15

Näringsvärde per bufféportion

Energi1644 KJ / 393 kCal
Fett35 g
Salt4 g
Kolhydrater3 g
Protein18 g

Testa liknande recept

Doppspad med äpple och ingefära
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Grisfötter i sojagelé med misomarinerade morötter
Betyg 3 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Senapsgriljerad kålrot
Betyg 3.8 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Sill med dill och rödlök
Betyg 4.3 av 5.
74 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Under 45 min att tillaga
Klassisk kalvsylta
Betyg 3.6 av 5.
20 personer har röstat
Över 60 min att tillaga