Tunga med rostade hasselnötter och dijonnaise
Den här julrätten på kokt tunga tar dig till en varm bistro i ett frostglittrigt Paris. Njut av mört rimmat oxkött som får sällskap av syrlig kapris och krämig hetta från en nyslagen dijonnaise.
Ingredienser
8 bufféportioner
Oxtunga
1 rimmad oxtunga (à ca 800 g)
1 l vatten
3 dl vitt matlagningsvin
1 gul lök
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 kvistar färsk rosmarin
Dijonnaise
1 dl majonnäs
2 msk grov dijonsenap
1 tsk honung
salt
peppar
Tillbehör
1 dl rostade hasselnötter
2 msk kapris
2 dl små svarta oliver
65 g rucola
Gör så här
Fakta:
Varför äter vi tunga vid jul? Tunga är ett traditionellt inslag i klassisk svensk husmankost och är liksom grisfötter ett exempel på hur man tog tillvara på hela djuret till julbordet. Traditionellt sett ska tungan kokas och antingen serveras varm med potatis och sås smaksatt med senap, eller kall i tunna skivor som smörgåspålägg.
Varför äter vi tunga vid jul? Tunga är ett traditionellt inslag i klassisk svensk husmankost och är liksom grisfötter ett exempel på hur man tog tillvara på hela djuret till julbordet. Traditionellt sett ska tungan kokas och antingen serveras varm med potatis och sås smaksatt med senap, eller kall i tunna skivor som smörgåspålägg.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bufféportion
Energi1644 KJ / 393 kCal
Fett35 g
Salt4 g
Kolhydrater3 g
Protein18 g
Kommentar
Inget salt i lagen?
Thomas
2022-01-15