Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm
Låt oss presentera ett sätt att laga klassikern lutfisk i en ny kryddig version med inspiration från både det japanska och mexikanska köket. Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?
Ingredienser
8 bufféportioner
Lutfisk
ca 400 g lutfisk utan skinn
2 dl mjöl
1 ägg
4 dl panko (asiatiskt ströbröd)
frityrolja
Krydda till fisken
1 msk chilipeppar
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 msk oregano
1 msk lökpulver
1 tsk salt
Ärt- och avokadokräm
2 avokador
2 dl tinade gröna ärtor
2 msk hackad jalapeño
1 kruka koriander
1 lime
salt
peppar
Gör så här
Fakta:
Varför äter vi lutfisk vid jul?
Lutfisken är en av de julrätter som har funnits med i det svenska matarvet under längst tid. Redan för över 500 år sedan introducerades rätten som ett alternativ till kött under den traditionella fastan. Ursprungligen åt man lutfisken som torrfisk i tunna skivor tillsammans med feta komponenter, eftersom vintern gjorde det svårt att få tag på färsk fisk.
Varför äter vi lutfisk vid jul?
Lutfisken är en av de julrätter som har funnits med i det svenska matarvet under längst tid. Redan för över 500 år sedan introducerades rätten som ett alternativ till kött under den traditionella fastan. Ursprungligen åt man lutfisken som torrfisk i tunna skivor tillsammans med feta komponenter, eftersom vintern gjorde det svårt att få tag på färsk fisk.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bufféportion
Energi1176 KJ / 281 kCal
Fett13 g
Salt1 g
Kolhydrater31 g
Protein7 g
Kommentarer