Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm

3
0
Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm

Låt oss presentera ett sätt att laga klassikern lutfisk i en ny kryddig version med inspiration från både det japanska och mexikanska köket. Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?

Skriv ut
Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm

Ingredienser

8 bufféportioner

Lutfisk

ca 400 g
lutfisk utan skinn
2 dl
mjöl
1
ägg
4 dl
panko (asiatiskt ströbröd)
-
frityrolja

Krydda till fisken

1 msk
chilipeppar
1 msk
paprikapulver
1 msk
spiskummin
1 msk
oregano
1 msk
lökpulver
1 tsk
salt

Ärt- och avokadokräm

2
avokador
2 dl
tinade gröna ärtor
2 msk
hackad jalapeño
1
kruka koriander
1
lime
-
salt
-
peppar

För alla

Innehåller ägg. Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt mjöl och panko mot glutenfri mjölmix och glutenfritt ströbröd.

Gör så här

Fakta

Varför äter vi lutfisk vid jul?
Lutfisken är en av de julrätter som har funnits med i det svenska matarvet under längst tid. Redan för över 500 år sedan introducerades rätten som ett alternativ till kött under den traditionella fastan. Ursprungligen åt man lutfisken som torrfisk i tunna skivor tillsammans med feta komponenter, eftersom vintern gjorde det svårt att få tag på färsk fisk.

Vad tyckte du om receptet?

3

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 1176 KJ / 281 kCal
Fett 13 g
Salt 1 g
Kolhydrater 31 g
Protein 7 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept