ÖVER 60 MIN | Avancerad

Friterad lutfisk med jalapeño och ärt- och avokadokräm

Låt oss presentera ett sätt att laga klassikern lutfisk i en ny kryddig version med inspiration från både det japanska och mexikanska köket. Här får lutfisken sällskap av krispig panko och heta toner av spiskummin, chili och oregano som möter en mjuk och lenande ärt-och avokadokräm. Vem säger att det inte går att servera tacos på ett julbord?

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Lutfisk: Skölj lutfisken och lägg den i kallt vatten. Låt ligga i kylen över natten så fisken blir fast i konsistensen.
  2. Skär lutfisken i 2x2 cm stora tärningar. Låt dem rinna av på hushållspapper.  
  3. Kryddor: Blanda alla kryddorna. 
  4. Kräm: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mixa eller mosa avokadon med ärterna. Hacka jalapeñon och hälften av koriandern och blanda med avokadomoset. Smaka av med pressad limesaft från halva limen, salt och peppar.  
  5. Lutfisk: Lägg mjölet i en djup tallrik. Vispa upp ägg i ytterligare en djup tallrik och häll upp pankon i en tredje djup tallrik.  
  6. Krydda fisken med kryddblandningen och vänd sen fisktärningarna i mjölet sedan i det uppvispade ägget och sist i panko. 
  7. Hetta upp olja, till ca 150 grader, i en fritös eller kastrull (används kastrull, välj en hög och rymlig och ha ett lock till hands för säkerhets skull). Fritera fisktärningarna i omgångar tills de är gyllene ca 4 minuter.  
  8. Servera lutfisken med ärt- och avokadokrämen, resten av koriandern och resten av limen skuren i klyftor.

För alla

Innehåller ägg. Fri från laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt mjöl och panko mot glutenfri mjölmix och glutenfritt ströbröd.

Fakta

Varför äter vi lutfisk vid jul?
Lutfisken är en av de julrätter som har funnits med i det svenska matarvet under längst tid. Redan för över 500 år sedan introducerades rätten som ett alternativ till kött under den traditionella fastan. Ursprungligen åt man lutfisken som torrfisk i tunna skivor tillsammans med feta komponenter, eftersom vintern gjorde det svårt att få tag på färsk fisk.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Lutfisk
  • ca 400 g lutfisk utan skinn
  • 2 dl mjöl
  • 1 ägg
  • 4 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • frityrolja
Krydda till fisken
  • 1 msk chilipeppar
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 msk lökpulver
  • 1 tsk salt
Ärt- och avokadokräm
  • 2 avokador
  • 2 dl tinade gröna ärter
  • 2 msk hackad jalapeño
  • 1 kruka koriander
  • 1 lime
  • salt
  • peppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 1176 kJ / 281 kCal