Nyfiken på att göra egen surdegsgrund och baka mustigt surdegsbröd? Det enda du behöver är rågmjöl, vatten och salt... och tålamod − en surdeg vill inte bli stressad. Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör surdeg från grunden.
Tips: Här hittar du alla våra
recept på surdegsbröd.
Häll 1 dl vatten (40°C) med 60 g (ca 1 dl) rågmjöl i en burk med lock. Rör om och sätt på locket. Det ska inte vara helt tätt.
Låt blandningen stå i rumstemperatur 3 dygn. Rör försiktigt om varje dag.
Tillsätt 120 g rågmjöl och 2 dl vatten (40°C) och rör om.
Låt stå 1 dygn i rumstemperatur med lock på.
Klart! Använd surdegen i baket istället för jäst. Viktigt att surdegen är aktiv, dvs. att den "bubblar" och luktar surt. Är inte surdegen aktiv - börja om från början.
Rör ner 1 dl vatten (40°C) och 60 g rågmjöl i resten av surdegsgrunden. Förvara surdegsgrunden med lock på i kylen.
Kom ihåg att ge surdegen ny näring, 1 dl vatten (40°C) och 60 g (ca 1 dl) ekologiskt varje vecka så den håller sig vid liv. Bakar du inte under veckan så häll ut allt utom ca 1/2 dl av surdegsgrunden och ge den sedan ny näring. Då blir det inte så mycket surdegsgrund i burken, eftersom en stor mängd surdegsgrund kräver en större mängd ny näring.
Är du van att stå och skölja ner deg från händerna i diskhon? Ta bara upp lite mjöl i händerna och gnugga dem mot varandra direkt över sophinken. Den överflödiga degen smulas sönder och du kan sedan tvätta av händerna som vanligt.