Matskola

Surdegsgrund

Nyfiken på att göra egen surdegsgrund och baka mustigt surdegsbröd? Det enda du behöver är rågmjöl, vatten och salt... och tålamod − en surdeg vill inte bli stressad. Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör surdeg från grunden.
Tips: Här hittar du alla våra recept på surdegsbröd.

Surdeg, så gör du!

Dag 1 – morgon

Häll 1 dl vatten (40°C) med 60 g (ca 1 dl) rågmjöl i en burk med lock. Rör om och sätt på locket. Det ska inte vara helt tätt.

Dag 1–3

Låt blandningen stå i rumstemperatur 3 dygn. Rör försiktigt om varje dag.

Dag 4 – morgon

Tillsätt 120 g rågmjöl och 2 dl vatten (40°C) och rör om.
Låt stå 1 dygn i rumstemperatur med lock på.

Dag 5

Klart! Använd surdegen i baket istället för jäst. Viktigt att surdegen är aktiv, dvs. att den "bubblar" och luktar surt. Är inte surdegen aktiv - börja om från början.

Rör ner 1 dl vatten (40°C) och 60 g rågmjöl i resten av surdegsgrunden. Förvara surdegsgrunden med lock på i kylen.

Kom ihåg

Kom ihåg att ge surdegen ny näring, 1 dl vatten (40°C) och 60 g (ca 1 dl) ekologiskt varje vecka så den håller sig vid liv. Bakar du inte under veckan så häll ut allt utom ca 1/2 dl av surdegsgrunden och ge den sedan ny näring. Då blir det inte så mycket surdegsgrund i burken, eftersom en stor mängd surdegsgrund kräver en större mängd ny näring.

Tips!

Undvik deg i avloppet!

Är du van att stå och skölja ner deg från händerna i diskhon? Ta bara upp lite mjöl i händerna och gnugga dem mot varandra direkt över sophinken. Den överflödiga degen smulas sönder och du kan sedan tvätta av händerna som vanligt.

 • Surdegsformbröd

  Surdegsformbröd

  Betyg 4.7 av 5.
  12 personer har röstat
  Receptet har 6 kommentarer.

  Ett saftigt hembakt formbröd gjort på surdeg är lyxigt och underbart gott. I degen tillsätts vetemjöl, dinkelmjöl och solroskärnor, samt lite färsk jäst för att hjälpa surdegen sätta fart på jäsningen. Brödet kalljäses i kylen över natten innan det gräddas.

  Surdegsformbröd
 • Surdegsbröd

  Surdegsbröd

  Betyg 4 av 5.
  56 personer har röstat
  Receptet har 15 kommentarer.

  Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början på 2000-talet. Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men ack så gott när det väl är klart! Så sätt grunden till din surdeg med lite grovt rågmjöl och en stor portion tålamod. Tillsätt kärlek och omtanke.

  Surdegsbröd
 • Martins enkla surdegsbröd

  Martins enkla surdegsbröd

  Betyg 4 av 5.
  87 personer har röstat
  Receptet har 38 kommentarer.

  Surdegsbröd har blivit otroligt populärt och vill du vara riktigt nyttig så är det här brödet för dig. Det må ta ett par dagar för att få surdegsbrödet färdigt - men det är verkligen värt väntan!

  Martins enkla surdegsbröd

Artiklar (1551)

Matskola

Baka glutenfria frallor

I vår matskola lär du dig baka goda glutenfria frallor och hur du lyckas med glutenfritt.

Steg för steg

Så gör du dill- och ostbröd!

Prova detta läckra bröd med smak av dill och ost till din nästa middagsbjudning eller kräftskiva! Nedan visar vi hur du gör steg-för-steg för att du ska kunna njuta av detta läckra bröd flera gånger om.

Gott & näringsrikt

Baka bönbröd

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!