Martins enkla surdegsbröd

Surdegsbröd är otroligt populärt och vill du vara riktigt nyttig så är det här brödet för dig. Det må ta ett par dagar för att få surdegsbrödet färdigt - men det är verkligen värt väntan!
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010

Ingredienser
1 formbröd
Dag 1, kväll
1/2 dl rågsurdegsgrund (1/2 dl motsvarar ca 50 g)
1 dl vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
Dag 2, morgon
3 dl vatten
6 dl ekologisk rågsikt (6 dl motsvarar ca 360 g)
1 dl ekologiskt rågmjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
1 1/2 tsk salt
1 tsk hel kummin
hel kummin eller rågmjöl att strö över
smör till formen
Gör så här
08:00:00
02:00:00
01:00:00
00:10:00
00:45:00
Har du lagat receptet?
Kommentarer
42 stVad är rågsurdegsgrund? Tänkte att yes här är ett enkelt recept så måste jag börja googla ändå…
Kia
Hej Kia! Den köper du i din butik, en liten burk som brukar stå bredvid jästen i butiken. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Mycket bra recept för en novis på surdeg. Gott resultat
Anna
Hej! Såg fram emot att baka detta bröd och eftersom jag inte hade egen surdeg så köpte jag färdig på ICA. Fick slänga allt direkt från bunken, hade inte jäst alls trots att jag följde receptet noggrant.
Per arne
Hej. Går de och göra hamburgarbröd på detta istället för bröd i form? I såfall kan jag lägga dem på en plåt om man kan göra hamburgarbröd? Mvh Ellinore
Ellinore
Hej Ellinore! Det blir nog en väldigt speciell smak på hamburgerbröden om du använder detta recept då det är gjort endast på råg. Jag skulle rekommendera att använda ett surdeg på vete istället. Och de går säkert bra att göra små bullar av degen istället om du vill. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
Vilken temperatur ska vattnet ha när man gör degen?
Irene
Hej Irene! Vattnet behöver inte värmas utan kan tas svalt från kranen. Hälsningar Niclas.
ICA-köket
Det fick jäsa en timme extra, det blev ändå kompakt.
Britta
Mitt superknep för bästa resultat är att sätta ugnen på 35 grader, stänga av den igen när den kommit upp i temperatur (efter ca 1 minut) och ställa fördegen där över natten. Samma procedur för jäsning dagen efter. Och så skvätt sirap i degen också..
Ellen
Hej, jag undrar som Camilla nedan vad som kan ha gått fel om brödet blir som stekt gröt? Allt verkar bra till sista jäsningen (jäser dåligt) men vill inte heller vänta för länge med att baka... tungt o degigt resultat....
Ann-christine
Jättegott bröd som man kan variera en massa, ibland har jag andra mjölsorter och ibland slänger jag ner linfrön eller solrosfrön. I dagens deg tillsatte jag lite honung samt strödde på flingsalt ovanpå innan jag gräddade brödet.
Caroline
Har bakat detta recept flera gånger. Byter ut kummin mot anis och fänkål Saftig och god blir denna limpa.
Helena