Martins enkla surdegsbröd

Betyg 4 av 5.92 personer har röstat
Receptet har 42 kommentarer
Martins enkla surdegsbröd

Surdegsbröd är otroligt populärt och vill du vara riktigt nyttig så är det här brödet för dig. Det må ta ett par dagar för att få surdegsbrödet färdigt - men det är verkligen värt väntan!

Ett recept från:
Buffé nr 2, 2010

Brödet med några skivor uppskurna ligger på en skärbräda. Bredvid också en skiva bröd med smör på.

Ingredienser

1 formbröd

Dag 1, kväll

1/2 dl rågsurdegsgrund (1/2 dl motsvarar ca 50 g)
1 dl vatten
1 dl ekologiskt rågmjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)

Dag 2, morgon

3 dl vatten
6 dl ekologisk rågsikt (6 dl motsvarar ca 360 g)
1 dl ekologiskt rågmjöl (1 dl motsvarar ca 60 g)
1 1/2 tsk salt
1 tsk hel kummin
hel kummin eller rågmjöl att strö över
smör till formen

Gör så här

08:00:00
02:00:00
01:00:00
00:10:00
00:45:00

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

42 st
  • Vad är rågsurdegsgrund? Tänkte att yes här är ett enkelt recept så måste jag börja googla ändå…

    Kia

    Hej Kia! Den köper du i din butik, en liten burk som brukar stå bredvid jästen i butiken. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Mycket bra recept för en novis på surdeg. Gott resultat

    Anna

  • Hej! Såg fram emot att baka detta bröd och eftersom jag inte hade egen surdeg så köpte jag färdig på ICA. Fick slänga allt direkt från bunken, hade inte jäst alls trots att jag följde receptet noggrant.

    Per arne

  • Hej. Går de och göra hamburgarbröd på detta istället för bröd i form? I såfall kan jag lägga dem på en plåt om man kan göra hamburgarbröd? Mvh Ellinore

    Ellinore

    Hej Ellinore! Det blir nog en väldigt speciell smak på hamburgerbröden om du använder detta recept då det är gjort endast på råg. Jag skulle rekommendera att använda ett surdeg på vete istället. Och de går säkert bra att göra små bullar av degen istället om du vill. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Vilken temperatur ska vattnet ha när man gör degen?

    Irene

    Hej Irene! Vattnet behöver inte värmas utan kan tas svalt från kranen. Hälsningar Niclas.

    ICA-köket

  • Det fick jäsa en timme extra, det blev ändå kompakt.

    Britta

  • Mitt superknep för bästa resultat är att sätta ugnen på 35 grader, stänga av den igen när den kommit upp i temperatur (efter ca 1 minut) och ställa fördegen där över natten. Samma procedur för jäsning dagen efter. Och så skvätt sirap i degen också..

    Ellen

  • Hej, jag undrar som Camilla nedan vad som kan ha gått fel om brödet blir som stekt gröt? Allt verkar bra till sista jäsningen (jäser dåligt) men vill inte heller vänta för länge med att baka... tungt o degigt resultat....

    Ann-christine

  • Jättegott bröd som man kan variera en massa, ibland har jag andra mjölsorter och ibland slänger jag ner linfrön eller solrosfrön. I dagens deg tillsatte jag lite honung samt strödde på flingsalt ovanpå innan jag gräddade brödet.

    Caroline

  • Har bakat detta recept flera gånger. Byter ut kummin mot anis och fänkål Saftig och god blir denna limpa.

    Helena

Testa liknande recept

  • Surdegsbröd
    Betyg 4 av 5.57 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Mandel- och pomeransbröd
    Betyg 3.4 av 5.38 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Surdegsgrund på rågmjöl
    Betyg 3.9 av 5.50 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Kumminkringlor
    Betyg 3.8 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Tyskt fullkornsbröd
    Betyg 3.2 av 5.19 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Vridna baguetter
    Betyg 4 av 5.50 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad