Visste du att hela råg kan ge dig jämnare humör, minskar hungerkänslorna och får tarmfloran att göra tummen upp? Nya studier visar varför du ska äta mer fullkorn!
Att tarm och hälsa hör ihop känner du säkert till. Nu visar forskning att hel råg och hel korn gör underverk för tarmfloran – och varför det är så.
Fullkorn innebär att både kli, grodd och frövita finns kvar i sädesslaget. När dessa godbitar möter tarmens bakterier fermenteras de. Resultatet blir en mängd goda mikrobakterier, som gör tarmen glad, minskar hungern och balanserar blodsockersvängningar, så länge som 10 - 14 timmar efter måltiden.
För den med diabetes typ 2 eller fetma verkar en bit rågbröd på kvällen kunna förebygga problemen – och samtidigt höja humöret. Vilken jackpot!
Både hel och krossad råg funkar lika bra. De behöver dock gullas med innan det ska ätas: blötlägg i åtta timmar och koka i 20 minuter så är det redo för sallad, brödbak eller något annat mumsigt!
Här är dietistens bästa tips på hur du får i dig hel råg eller rågkross: