Bättre humör med råg

Visste du att hela råg kan ge dig jämnare humör, minskar hungerkänslorna och får tarmfloran att göra tummen upp? Nya studier visar varför du ska äta mer fullkorn!

Att tarm och hälsa hör ihop känner du säkert till. Nu visar forskning att hel råg och hel korn gör underverk för tarmfloran – och varför det är så.

Fullkorn innebär att både kli, grodd och frövita finns kvar i sädesslaget. När dessa godbitar möter tarmens bakterier fermenteras de. Resultatet blir en mängd goda mikrobakterier, som gör tarmen glad, minskar hungern och balanserar blodsockersvängningar, så länge som 10 - 14 timmar efter måltiden.

För den med diabetes typ 2 eller fetma verkar en bit rågbröd på kvällen kunna förebygga problemen – och samtidigt höja humöret. Vilken jackpot!

Både hel och krossad råg funkar lika bra. De behöver dock gullas med innan det ska ätas: blötlägg i åtta timmar och koka i 20 minuter så är det redo för sallad, brödbak eller något annat mumsigt!

Här är dietistens bästa tips på hur du får i dig hel råg eller rågkross:

 • Istället för ris 
  Servera hel råg till middagen istället för pasta, ris eller couscous. Eller varför inte blanda 50-50? Det går att variera i det oändliga.
 • Ner i degen!
  Byt ut 20 % av mjölet mot rågkross eller hel råg när du bakar bröd. Smakrikt, saftigt och proppat med näring. Läs också: Lingonbröd med citronfärskost
 • Mumsig müsli
  Rosta fröet i ugnen på låg värme efter kokning. Blanda sedan med din favoritmüsli. Till exempel den här: Hemlagad müsli.
 • Goda groddar
  Skölj det hela, blötlagda fröet och sila av vattnet, ett par gånger om dagen. Efter bara någon dag börjar det spira och väntar du ett par dagar till har du härliga groddar att lägga på salladen eller mackan. Läs också: Lär dig grodda.

Artiklar (1450)

Håll koll på vätskebalansen

Så mycket vatten ska du dricka

Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.