Surdegsbröd

30
12
Surdegsbröd

Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början på 2000-talet. Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men ack så gott när det väl är klart! Så sätt grunden till din surdeg med lite grovt rågmjöl och en stor portion tålamod. Tillsätt kärlek och omtanke.

Skriv ut
Surdegsbröd

Ingredienser

2 bröd

Rågsurdegsgrund

1 msk
grovt rågmjöl (dag 1)
2 msk
vatten ca 30 °C (dag 1)
1 msk
grovt rågmjöl (dag 3)
2 msk
grovt rågmjöl (dag 4)
2 msk
vatten ca 30 °C (dag 4)

Hur man matar

2 msk
grovt rågmjöl
2 msk
ljummet vatten

Surdeg

-
rågsurdegsgrund (från steg 1-5)
1 dl
grovt rågmjöl (1 dl motsvarar 55 g)
1 dl
vatten (ca 30 °C)

Surdegsbröd

-
surdeg (från steg 7-8)
5 dl
vatten (ca 20 °C)
1 msk
salt
12 - 13 dl
vetemjöl special (12-13 dl motsvarar 720-780 g)

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

30

Kommentarer

Jenny

2021-03-21

Jag hade degen i en plastbytta med plastfolie över i kylskåpet över natten när det skulle jäsa. Men det jäste ingenting! Kan det vara för kallt i kylskåpet som gör att den inte jäser? Är det bara att börja om nu?

Redaktionen ICAse

2021-03-22

Hej Jenny! Hmm... surdegen som du använde, var den bubblig och "liv" i den? Det är tyvärr svårt att veta varför degen inte jäste men det låter som att surdegen inte var tillräckligt bra för att ge jäskraft till degen... Och ja, du behöver nog börja om från början... Hälsningar Elina

Sofie

2021-03-08

Tack Göran! Ska bli spännande att prova :)

Göran

2021-03-06

Mata din surdeg 1-2 ggr/vecka med lite rågmjöl o vatten så länge du bakar regelbundet. Vill du pausa lägger du surdegen i en plasburk och fryser in. Den tål lätt att övervintra där i 3-4 månader. Ta fram några dar innan du skall baka o liva upp den med lite nytt mjöl varje dag. När du bakar skall du jäsa länge, helst över natten i kylskåpet. Jäs igen, baka ut o låt färdigjäsa på bakdagen. Färdigjäsning på surdeg tar tid så ha inte bråttom. Då blir brödet luftigt och hållbart. Glöm inte att spara lite av surdegen om du har en surgrund som ger gott resultat.

Testa liknande recept