Surdegsbröd

Betyg 4 av 5.
55 personer har röstat
15
Surdegsbröd

Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början på 2000-talet. Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men ack så gott när det väl är klart! Så sätt grunden till din surdeg med lite grovt rågmjöl och en stor portion tålamod. Tillsätt kärlek och omtanke.

Surdegsbröd

Ingredienser

2 bröd

Rågsurdegsgrund

1 msk  grovt rågmjöl (dag 1)
2 msk  vatten ca 30 °C (dag 1)
1 msk  grovt rågmjöl (dag 3)
2 msk  grovt rågmjöl (dag 4)
2 msk  vatten ca 30 °C (dag 4)

Hur man matar

2 msk  grovt rågmjöl
2 msk  ljummet vatten

Surdeg

rågsurdegsgrund (från steg 1-5)
1 dl  grovt rågmjöl (1 dl motsvarar 55 g)
1 dl  vatten (ca 30 °C)

Surdegsbröd

surdeg (från steg 7-8)
5 dl  vatten (ca 20 °C)
1 msk  salt
12 - 13 dl  vetemjöl special (12-13 dl motsvarar 720-780 g)

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
55 personer har röstat

Kommentarer

Har gjort detta bröd flera gånger. Tycker bröden blir lite platta. Exprimenterat flera gånger. Denna gång gör jag 1,5 sats. Arbetade in frusna tranbär innan långjäsningen. Efter jäsning stjälpte jag upp degen på mjölat bord delade i 2 delar utan att knåda. Lade ner direkt i två smorda avlånga 2 l formar innan 1 timmes jäsning(inga mjölade handdukar således). Ser bra ut i ugnen nu jäser upp fint inga platta bröd här. Använder ugnstermometer!

Irene

2023-05-03

Jag undrar, jag har under 1 veckas tid blamdat 1/2 dlrågmjöl och en halv deciliter vatten, jag vet inte riktigt hur jag gör nu, kan jag använda det jag beskrev och hur mycket skall man ta till en deg

Linnea

2023-02-14

Hej har just nu min deg att jäsa inför imorgon. Jag funderar kan man grädda brödet i formen i ugnen eller blir det bättre att hälla ut det på varma ugnsplåten?

Jennifer

2022-08-16

Hej Jennifer! Om du jäser brödet i en ugnsfast (en form som tål ugn) så kan du grädda brödet i den. Om du jäser brödet utan en form så ska det gräddas på plåten. Det är svårt att få den jästa degen i en brödform när degen väl har jäst. Risken är att du då tappar luftigheten i brödet. Hoppas att du gillar brödet! Hälsningar Elina

Redaktionen

2022-08-16

Testa liknande recept

Potatisbröd
Betyg 4.6 av 5.
15 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Vetesurdegsbröd
Betyg 3.8 av 5.
4 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Blodpudding
Betyg 3.5 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Levain med jäst (ljust surdegsbröd)
Betyg 4.6 av 5.
82 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Minijitterbuggare
Betyg 4.7 av 5.
6 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Schackrutor
Betyg 4 av 5.
805 personer har röstat
Över 60 min att tillaga