Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Surdegsbröd

Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början på 2000-talet. Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men ack så gott när det väl är klart! Så sätt grunden till din surdeg med lite grovt rågmjöl och en stor portion tålamod. Tillsätt kärlek och omtanke.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 2 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rågsurdegsgrund dag 1: Blanda mjöl och vatten i en glasburk. Sätt på locket lite löst. Låt stå varmt i rumstemperatur, gärna ovanför ett kylskåp.
  2. Dag 2: Rör om en gång i degen.
  3. Dag 3: Rör ner grovt rågmjöl och lägg på locket och låt stå som ovan.
  4. Dag 4: Rör ner grovt rågmjöl och vatten, ca 30°C. Lägg på locket och låt stå. Nu ska surdegsgrunden börja bubbla efter ca 8 timmar, det kan ta längre tid också.
  5. Dag 5: När surdegsgrunden är bubblig och skummig och doftar lite syrligt kan man börja baka. Om den inte har börjat bubbla låt den stå ytterligare ca 8 timmar och mata den därefter på nytt. 
  6. Hur man matar: Häll bort lite av surdegsgrunden och rör ner rågmjöl och ljummet vatten. Låt stå ca 8 timmar, när surdegen bubblat upp igen är den färdig att användas.
  7. Surdeg: Blanda rågsurdegsgrunden med mjöl och vatten. Täck löst med lock eller plastfolie. Låt stå i rumstemperatur tills surdegen bubblat upp, det kan ta 6-12 timmar.
  8. Spara ca 2 msk (30 g) av surdegen i en burk för att baka senare, förvara den i kylskåpet. Använd som rågsurdegsgrund i senare bakning och börja då på dag 5.
  9. Surdegsbröd: Blanda resten av surdegen med vatten, salt och mjöl arbeta degen ca 10 minuter i en degblandare. Täck bunken med plastfolie eller handduk och låt jäsa i rumstemperatur 8-10 timmar.
  10. Häll ut degen på mjölad bänk och dela den i 2 delar (för 2 bröd). Vik in degens kanter mot mitten och lägg dem med skarven nedåt på varsin mjölad handduk, vik över handdukskanterna och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°C och sätt in en plåt i ugnen.
  11. Ta ut den heta plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Vänd upp degen på plåten. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk samtidigt temperaturen till 225°C. Grädda bröden tills innertemperaturen är ca 96°C, ca 30 minuter.  Låt bröden svalna på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.

Ingredienser

Portioner: 2 bröd
Rågsurdegsgrund
  • 1 msk grovt rågmjöl (dag 1)
  • 2 msk vatten ca 30 °C (dag 1)
  • 1 msk grovt rågmjöl (dag 3)
  • 2 msk grovt rågmjöl (dag 4)
  • 2 msk vatten ca 30 °C (dag 4)
Hur man matar
  • 2 msk grovt rågmjöl
  • 2 msk ljummet vatten
Surdeg
  • rågsurdegsgrund (från steg 1-5)
  • 1 dl grovt rågmjöl (1 dl motsvarar 55 g)
  • 1 dl vatten (ca 30 °C)
Surdegsbröd
  • surdeg (från steg 7-8)
  • 5 dl vatten (ca 20 °C)
  • 1 msk salt
  • 13 dl vetemjöl special (12-13 dl motsvarar 720-780 g)
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?