Surdegsgrund
Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.
Prova detta läckra bröd med smak av dill och ost till din nästa middagsbjudning eller kräftskiva! Nedan visar vi hur du gör steg-för-steg för att du ska kunna njuta av detta läckra bröd flera gånger om.
Baksugen? Här har vi fler goda brödrecept!
1 msk dillfrö eller fänkålsfrö
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
3 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl special
1 kruka dill
2 dl riven lagrad ost
Mortla dillfröna fint. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°C och häll i bunken. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt dillfrö, salt, olivolja och ca 11 dl mjöl, spara 1 dl till utbakning (för 8 bröd). Arbeta degen kraftigt ca 10 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme, hacka dillen under tiden.
Häll ut degen på en mjölad bänk. Dra ut den till en fyrkant 40 x 40 cm (för 8 bröd). Knåda inte degen.
Strö över dill och ost på halva degen, vik över den ostfria delen.
Dela degen i 8 remsor (för 8 bröd) och vrid dem några varv. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl. Låt bröden jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Sätt in en ugnsform med ca 2 dl vatten i botten på ugnen och grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Kolla vad tjusigt det blev, äntligen redo att äta!
Prova detta dill- och ostbröd nästa gång du ska baka, du får ett väldigt smakrikt bröd med saftigt innehåll av osten och dillen. Använd gärna lagrad ost för extra mycket smak.
Dill- och ostbrödHär visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.
Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Ta vara på resterna från juicningen och stoppa dem i bröddegen. Inget svinn, vinn-vinn!
I vår matskola lär du dig baka goda glutenfria frallor och hur du lyckas med glutenfritt.
Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!