ÖVER 60 MIN | Medel

Surdegsformbröd

Ett saftigt hembakt formbröd gjort på surdeg är lyxigt och underbart gott. I degen tillsätts vetemjöl, dinkelmjöl och solroskärnor, samt lite färsk jäst för att hjälpa surdegen sätta fart på jäsningen. Brödet kalljäses i kylen över natten innan det gräddas.

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 1 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Rör ihop vatten, surdeg och jäst i en bunke. Tillsätt solroskärnor, vetemjöl, dinkelmjöl och salt och knåda tills degen släpper från kanterna.
  2. Lägg degen i en stor oljad brödform som rymmer minst 2 liter. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåp över natten 10–12 timmar.
  3. Ta fram brödet och låt jäsa 1 timme i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på 200°C.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart. Låt svalna några minuter och stjälp ur formen. Låt svalna på galler.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Ingredienser

Portioner: 1 bröd
  • 5 dl ljummet vatten
  • 150 g vetesurdeg
  • 10 g färsk jäst
  • 2 dl solroskärnor
  • 4 dl vetemjöl (4 dl vetemjöl motsvarar ca 240 g)
  • 9 dl dinkelmjöl fullkorn (9 dl dinkelmjöl motsvarar ca 495 g)
  • 1 msk salt