Fräscha sallader till julbordet
Grönare julbord!
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Citrusförvirring!
Kliar du dig i huvudet över skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas? Lugn bara lugn, vi guidar dig rätt i citrusdjungeln och tipsar om smarriga citrusrecept!
Tips: läs om ICAs egna citrusfrukter.
Småcitrus är det svenska samlingsnamnet för clementiner, satsumas och tangeringer. Här reder vi ut vad som skiljer dessa älskade små citrusar åt!
Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal. När en satsumas är mogen och redo att skördas är den fortfarande helt grön i skalet. Det krävs kalla nattemperaturer och varma dagar för att skalet ska bli gult. Eftersom många tror att grönt skal betyder att frukten är omogen så behandlar man traditionellt den satsumas som skördas tidigt på säsongen med naturlig etylengas som gör att det gröna klorofyllet försvinner och skalet skiftar till gult.
Säsong: september-januari från Spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika.
Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clemenules.
Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika.
Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria.
Retrodesserten gino där frukt toppad med vit choklad gratineras i ugnen är en riktig klassiker. Här har vi uppdaterat desserten med syrliga citrusfrukter som gifter sig utmärkt med den söta, vita chokladen. Servera varm med en kula vaniljglass.
Denna citrussallad är perfekt när man är sugen på en enkel och fräsch efterrätt. Skiva och filea grapefrukt, apelsin och mango, ringla över marinerade russin och passionsfrukter och servera med en kula mangosorbet och pistagenötter.
En efterrätt med ett uns av nostalgi och inte så lite julkänsla. Du gör enkelt en kompott av skivade clementiner som får dra ihop med en sockerlag kryddad med kardemumma. Serveras tillsammans med fluffigt vispad grädde.
Läckra fiskspett där torskrygg varvas med avokado och halstras snabbt i pannan. Servera med en läcker sallad som görs på broccolibuketter, apelsin, ärtskott och en snabb dressing. Servera med ris och naturell yoghurt.
Bulgursallad med halloumi och citrusröra är en fräsch, snabb och mättande vego rätt med högt proteininnehåll tack vare ingredienser som halloumi och citrusröra med kvarg. Perfekt att avnjuta efter en hektisk dag på jobbet eller ett krävande träningspass!
Grönare julbord!
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Mumsigt julpyssel!
Bygg en ståtlig, ätbar gran av frukt och bär. Suveränt gott att doppa i chokladfondue.
Vi svarar på dina gravidfrågor om vad du kan äta på julbordet när man väntar barn.
Lyckas varje gång!
Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar!
Julpyssel
Du kan enkelt göra en personlig kalender själv av fint papper.
Vi testar!
Vi har testat att göra kola på växtbaserad grädde, se resultatet!
Hur smart som helst!
Vi bjuder på tips hur du får dina köttbullar perfekt runda.
Matskola
Vi visar steg för steg hur du griljerar skinka.
Tips!
Till stora högtider äter vi många goda ägghalvor. Bästa tipsen för att koka perfekta ägg!