Clementin, mandarin eller satsumas?

Citrusförvirring!

Kliar du dig i huvudet över skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas? Lugn bara lugn, vi guidar dig rätt i citrusdjungeln och tipsar om smarriga citrusrecept!
Tips: läs om ICAs egna citrusfrukter.

Frukter mot en färggrann bakgrund med texten Join the fruit reboot.

Join the Fruit Reboot

Bara 1 av 10 barn får i sig den mängd frukt som rekommenderas idag. Vi vill få fler barn och unga att välja frukt istället för enkla lösningar och tomma kalorier. Join the Fruit Reboot genom att göra frukt till det sjävklara valet igen!   

Läs mer om initiativet

Vad är skillnaden? 

Småcitrus är det svenska samlingsnamnet för clementiner, satsumas och tangeringer. Här reder vi ut vad som skiljer dessa älskade små citrusar åt! 

  • Satsumas

    Satsumas - en syrlig rackare

    Satsumas kommer ursprungligen från Satsumaområdet i Japan. Den har en något syrligare smak än clementinen och ett tunnare skal. När en satsumas är mogen och redo att skördas är den fortfarande helt grön i skalet. Det krävs kalla nattemperaturer och varma dagar för att skalet ska bli gult. Eftersom många tror att grönt skal betyder att frukten är omogen så behandlar man traditionellt den satsumas som skördas tidigt på säsongen med naturlig etylengas som gör att det gröna klorofyllet försvinner och skalet skiftar till gult.

    Säsong: september-januari från Spanien. Under april-maj importerar vi från Sydamerika och Sydafrika.

  • Clementin

    Clementin - söt och kärnfri

    Clementinen är en saftig citrusfrukt med söt och frisk smak. Den är nästan kärnfri och har ett tjockare skal. Att vi förknippar clementinen med jul är kvarleva från när den endast importerades från Sydeuropa under vinterhalvåret. Den clementinsort vi allra oftast förknippar med julen är Clemenules.

    Säsong: oktober-december från Spanien, under juni-juli från Sydamerika och Sydafrika.

  • mandarin

    Mandarin - engelska för småcitrus

    Det är inte helt klarlagt var småcitrusens ursprung ligger, troligast är från sydvästra Kina, där de odlats i flera tusen år. Det som stärker denna teori är det engelska samlingsnamnet för småcitrus, Mandarin. Mandarin kallades de kejserliga ämbetsmännen som gick klädda i orange dräkt, samma orangea färg som de välfärgade frukterna. Mandarin benämns fortfarande de konserverade satsumasklyftor som säljs på burk, eller den juice som gjorts på småcitrus. Att man använder satsumas är för att de nästan alltid är kärnfria.

Recept med citrus:

 

  • Gino med citrus

    Gino med citrus

    Betyg 3.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Retrodesserten gino där frukt toppad med vit choklad gratineras i ugnen är en riktig klassiker. Här har vi uppdaterat desserten med syrliga citrusfrukter som gifter sig utmärkt med den söta, vita chokladen. Servera varm med en kula vaniljglass.

    Gino med citrus
  • Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter

    Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter

    Betyg 5 av 5.22 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    Denna citrussallad är perfekt när man är sugen på en enkel och fräsch efterrätt. Skiva och filea grapefrukt, apelsin och mango, ringla över marinerade russin och passionsfrukter och servera med en kula mangosorbet och pistagenötter.

    Citrussallad med mangosorbet och pistagenötter
  • Clementinkompott med grädde

    Clementinkompott med grädde

    Betyg 3.9 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    En efterrätt med ett uns av nostalgi och inte så lite julkänsla. Du gör enkelt en kompott av skivade clementiner som får dra ihop med en sockerlag kryddad med kardemumma. Serveras tillsammans med fluffigt vispad grädde.

    Clementinkompott med grädde
  • Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin

    Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin

    Betyg 3.3 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Läckra fiskspett där torskrygg varvas med avokado och halstras snabbt i pannan. Servera med en läcker sallad som görs på broccolibuketter, apelsin, ärtskott och en snabb dressing. Servera med ris och naturell yoghurt.

    Torskrygg på spett med broccoli, avokado, och apelsin
  • Bulgursallad med halloumi och citrusröra

    Bulgursallad med halloumi och citrusröra

    Betyg 4.4 av 5.197 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer

    Bulgursallad med halloumi och citrusröra är en fräsch, snabb och mättande vego rätt med högt proteininnehåll tack vare ingredienser som halloumi och citrusröra med kvarg. Perfekt att avnjuta efter en hektisk dag på jobbet eller ett krävande träningspass!

    Bulgursallad med halloumi och citrusröra

Artiklar Visar 161 stycken

Fruktgran till jul

Mumsigt julpyssel!

Bygg en ståtlig, ätbar gran av frukt och bär. Suveränt gott att doppa i chokladfondue.

Temperatur för kola

Lyckas varje gång!

Här beskriver vi hur du med hjälp av termometer och kulprov tar reda på när kolan är klar!

Koka många ägg

Tips!

Till stora högtider äter vi många goda ägghalvor. Bästa tipsen för att koka perfekta ägg!