Bild laddas
Matskola

Välj rätt sås till rätt pastasås

Kanske har du hört det förr - att vissa former på pasta passar bättre till vissa såser. Men hur ska man egentligen tänka? Här reder vi ut begreppen. Och ja - det finns pasta som passar till alla såser!
Tips: Här hittar du alla våra pasta-recept!

Pastasorter

 • Bild laddas

  Rigatoni

  Rigatoni kännetecknas av räfflingen på ytan och sin stora diameter. Traditionellt förknippas Rigatoni med köttsåser men passar också utmärkt till pikanta såser eller den enklaste tomatsås. Tack vare sin utformning fångar den även upp lätta såser baserade på grönsaker.

 • Bild laddas

  Risoni

  Risoni kommer ur en gammal italiensk tradition som uppstod för att kompensera avsaknaden av ris. De kan användas som substitut till ris men passar också perfekt i buljonger och grönsakssoppor, eller som i receptet nedan - men krämig sås och krispiga grönsaker.

 • Bild laddas

  Bucatini

  Bucatini är tjocka, ihåliga och väldigt bra på att binda samman kraftiga såser. De passar utmärkt till den klassiska såsen Amatriciana (rimmat sidfläsk i tomatsås), men är även utsökta till såser med en bas på tomat, grönsaker eller ost.

 • Bild laddas

  Bavette

  Bavette har samma form som linguine (de kallas olika i olika delar av Italien) - dvs formen av ett tillplattat spaghettistrå. Dess platta och något konvexa form gör dem perfekt lämpade att fånga upp olika såsers ingredienser och återge alla dess smaker. Funkar särskilt bra till Pesto alla Genovese, skaldjursåser och carbonara.

 • Bild laddas

  Capellini

  Capellini är supertunna spaghetti som ibland kallas för änglahår tack vare sin form. Passar bra tillsammans med lättare såser som inte tynger ner dem för mycket. Passar till exempel bra i en skållhet buljong där de krullar ihop sig i roliga former. Den går även utmärkt att ugnsgratinera.

 • Bild laddas

  Tortiglioni

  Tortiglioni är en rörformad pasta som dessutom har spiraler som effektivt fångar upp såsen. Formen passar utmärkt till kraftika såser och rätter med mycket smak, till exempel köttsåser eller gräddiga såser med svamp och/eller grönsaker.

 • Bild laddas

  Spaghettini

  Spaghettini är tunn, lätt och tålig för kokning. Ett säkert kort för den som vill ha sin pasta al dente. Pastasorten passar bra tillsammans med oljebaserade såser utan att tappa form eller fasthet och till smakrika såser som är typiska för det syditalienska köket. Finsmakarna avråder från att blanda Spaghettini med ost, möjligtvis kan de blandas med en nypa Parmigiano Reggiano.

 • Bild laddas

  Fusilli

  Fusilli passar utmärkt till tjocka såser med kött- eller ricottabas, men de kommer precis lika väl till sin rätt i en sallad: hackade grönsaker, kryddor, tonfisk - allt i perfekt harmoni tillsammans med en sammetslen olivolja.

 • Bild laddas

  Farfalle

  Farfalle är en kort pasta med lekfull form. Former med skruvade gömmor fångar upp örter och andra små godbitar. Passar exempelvis till kyckling-, tomat- och chorizosås. Det är en tradition att använda kort pasta till kött, grönsaksrätter och olika pastasallader.

 • Bild laddas

  Spaghetti

  Spaghetti är pastaklassikern "numero uno" och den pastasort de flesta tänker på när man pratar om pasta. Spaghettins traditionella bredd och längd gör att kan de användas till de flesta recept, från traditionella till mer ovanliga. En tallrik spaghetti passar bra till alla tillfällen!

Matskola

Hemmagjord pesto – recept

Gör egen pesto! Perfekt när du vill äta pasta pesto.
Bild laddas
ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.
Bild laddas
Matskola

Koka pastan "al dente" - så gör du!

Här berättar vi hur och varför du ska koka pastan kortare tid än det står på paketet. Al dente!
Bild laddas
Buon appetito!

Vegetarisk vardagspasta

Få en härlig lakto-ovo-vegetarisk middag serverad på nolltid.
Bild laddas
Buffé besöker

Passion för pasta

Följ med på ett besök till omsusade Pastafabriken på Österlen och ta del av deras mest oemotståndliga pastarecept, från hemgjord tortelloni till klassisk carbonara. Äkta italienskt mathantverk – på ren skånska.
Bild laddas
Enkelt & gott!

Pasta carbonara recept

11 recept som hottar upp din pasta carbonara.
Bild laddas
Inspiration

Få till den perfekta pastan

Alla älskar pasta! Men hur gör man den fulländade pastamåltiden?
Bild laddas
Bu eller bä?

Vi testar pastachips

Chips av pasta? Japp, enligt TikTok är pastachips riktigt gott och enkelt att göra,
Bild laddas
Ät mer grönt

ICAs grönhydrater - alternativ till kolhydrater

Ät mer frukt och grönt och byt ut pasta, ris och potatis till våra grönhydrater.
Bild laddas