Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan

535
18
Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan

Vem tackar nej till en riktigt fin fiskgratäng? Den här är det nästan lite retrokänsla på. Koka ihop en god vitvinssås, ladda potatismoset med parmesan och matcha med finfina portionsbitar torskfilé. Skjuts in i ugnen! Strössla sedan med färska räkor och dill.

Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015

Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan

Ingredienser

4 portioner

Potatispuré

1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl riven parmesan
1/2 - 1 tsk salt
1/2 krm peppar
1 krm riven muskotnöt

Räkor

500 g räkor med skal

Svampfräs

250 g champinjoner
2 msk smör
200 g fryst, tinad bladspenat

Vitvinsås

2 schalottenlökar
3 msk smör
4 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm kajennpeppar
600 g torskryggfilé (MSC-märkt)

Till garnering

dill

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölsredning mot glutenfri mjölmix alternativt gör istället en toppredning med majsstärkelse.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde, och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter. Byt ost mot och ostersättning.
Gör äggfri: ersätt äggulorna i moset med t ex några matskedar crème fraiche. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.

Receptet har uppdaterats dec 2020.

Gör så här

Tips

Gratängen kan göras i fyra ugnssäkra portionsformar i stället för i en stor form. Tillaga i så fall portionsgratängerna ca 15 minuter på 250°C.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

535

Kommentarer

Vendela

2021-11-10

God men krävde mer tid i ugnen.

Emelie

2021-06-28

Lyxig och populär bland gäster

Anna-maria

2021-02-07

Jag gör alltid typ ett annat recept än det som står, jag har receptet som en grov skiss och sedan målar jag det med egna färger liksom, duchesse potatisen gjordes med en liten skvätt grädde och olja motsvarande mängden i receptet, hade även i lökpulver och padano istället för parmesan och elvisp. Såsen var i grund vitsås 2 fiskbuljongtärningar, vitlöks pulver och lökpulver, torkad dill(hade inget fryst kvar) inget extra salt men vitpeppar och inget vin. Inget vatten bara mjölk(1,5%) och en skvätt grädde typ tre stora matskedar vetemjöl, gjorde såsen tjock som stuvning eftersom fisk ofta blöter ner såsen.

Näringsvärde per portion

Energi 4300 KJ / 1027 kCal
Fett 64 g
Salt 456 g
Kolhydrater 50 g
Protein 53 g
Läs mer om näringsvärden