Lyxig fiskgratäng med räkor och parmesan
Vem tackar nej till en riktigt fin fiskgratäng? Den här är det nästan lite retrokänsla på. Koka ihop en god vitvinssås, ladda potatismoset med parmesan och matcha med finfina portionsbitar torskfilé. Skjuts in i ugnen! Strössla sedan med färska räkor och dill.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2015
Ingredienser
4 portioner
Potatispuré
1 kg mjölig potatis
25 g smör
3 äggulor
1/2 dl rapsolja
1 1/2 dl riven parmesan
1/2 - 1 tsk salt
1/2 krm peppar
1 krm riven muskotnöt
Räkor
500 g räkor med skal
Svampfräs
250 g champinjoner
2 msk smör
200 g fryst, tinad bladspenat
Vitvinsås
2 schalottenlökar
3 msk smör
4 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
2 msk koncentrerad fiskfond
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 krm salt
1 krm kajennpeppar
600 g torskryggfilé (MSC-märkt)
Till garnering
dill
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på hela satsen.
Energi4300 KJ / 1027 kCal
Fett64 g
Salt4.56 g
Kolhydrater50 g
Protein53 g
Klimatguide
1,40 - 2,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Den var sååååååååå god.
Andreas
2024-06-29Hittade det här receptet när vi letade efter något att använda överbliven vitvinssås till. Blev fantastiskt gott!
Ann-marie
2023-10-28Påminner mig om att när jag jobbade på gyllene freden, lika fantastisk gott! Vilket är så trevligt.
Alfred
2023-02-12