Bild laddas
Miljösmart mat

Ätbara alger

I havet gömmer sig ett stort grönsaksland fyllt av miljösmart råvaror som är fullproppade med nyttigheter - nämligen ätbara alger! I de asiatiska köken är alger och sjögräs med rätta redan vardagsmat! Här lär du dig mer om ätbara alger.
Tips: mer fakta om alger och sjögräs

6 ätbara alger

 • Bild laddas

  Wakame

  Denna brunalg, ursprungligen från Japan, är mild i smaken och passar bra i en sallad och till fisk och kött. Wakame är algen som ofta förekommer i sushirestaurangernas misosoppa.

 • Bild laddas

  Mekabu

  Mekabu kallas skotten som växer längst ner på wakamealgen. Den milda, lite söta smaken gör att algen betraktas som extra fin i Japan och övriga Asien. Mekabu används i små mängder, mer som en krydda än som en bärande ingrediens.

 • Bild laddas

  Hijiki

  Brunalgen är en klassisk ingrediens i japansk husmanskost. Används i soppor och grytor. Sedan upptäckten av små mängder arsenik varnar dock flera länders motsvarighet till Livsmedelsverket för att äta större mängder av algen.

 • Bild laddas

  Nori

  Kanske den mest kända algen i Sverige. Rödalgen pressas och rostas och säljs som ark, flingor eller i tunna remsor. På sushirestauranger används noriark till maki, de klassiska sushirullarna, och till strutformade temaki.

 • Bild laddas

  Karragenalg

  Algen, också känd under namnet Irish moss, är en rödalg som växer längs med Atlantkusterna. Algen har god, bitig konsistens och passar i en sallad. Ur algen utvinns förtjockningsmedlet karragen, som bland annat används i glass.

 • Bild laddas

  Kombu

  Kelp är en snabbväxande brunalg som kan bli mycket lång. Som livsmedel säljs algen under namnet kombu. Den används i buljong (japanska dashi) och grytor, och även som en ingrediens i örtsalt.

Ätbara alger i Sverige

Vi har flera ätbara alger i Sverige. Sorter man kan hitta är bland annat knöltång (liknar blåstång), som växer i lugna lägen. En annan trevlig sort är snärjtång, eller »kola- snören« som de skulle kunna kallas eftersom den ser ut som godissnörena. Dessa brunalger är goda i en sallad. Också den vackra grönalgen och rödalgen dilsea carnosa, även kallad köttalg, går bra att äta direkt. Inga alger är direkt giftiga, men de smakar mer eller mindre gott. Tänk dock på att plocka i rena områden, inte i stillastående vatten, nära en hamn eller där det finns andra föroreningar.

I dag säljs även förpackningar med blandade alger. Blötlägg algerna i vatten några minuter, häll sedan av vattnet och låt dem eventuellt rinna av på hushållspapper. Goda att toppa en sallad med eller för att smaksätta en soppa. Blötlagda sväller algerna till cirka tio gånger vikten.

Nyttigt och gott!

Grönsaker från havet!

Dags att upptäcka det stora grönsaksland som finns i havet, nämligen alger och sjögräs!
Bild laddas
Exotiska och goda

Pomelo - fakta och recept!

Här är fyra pomelosorter att lära känna och några härligt friska recept att njuta av!
Bild laddas
Mythbusting

Mikromyter

Hur är det egentligen med mikron, förstör den näringsämnena i maten? Får vi cancer av att mikra maten? Vi reder ut några myter om mikrovågsugnen.
Bild laddas
Kärleksfulla recept

Alla hjärtans dag middag

Visa din kärlek med en hemlagad trerättersmeny till Alla hjärtans dag middag!
Bild laddas
5 februari firar vi

Nutelladagen 5 februari - recept att fira med

Den älskade hasselnötkrämen ska självklart firas med en egen dag och nötigt krämiga recept
Bild laddas
Smart matlagning

Laga fem rätter av en kyckling

Smart matlagning! Köp en hel kyckling och laga fem olika rätter olika delar av kycklingen.
Bild laddas
Billigt och snabbt

Billig, snabblagad och god mat för studenter

Här tipsar vi om billig och galet god mat som är enkel att göra för alla studenter där ute
Bild laddas
Lär dig mer om

Glutenfria korn och gryn

Här guidar vi dig om glutenfria gryn, hur de smakar och vad man kan ha dem till.
Bild laddas
ICA-dietisten tipsar!

Alger i mat

Under havsytan döljer sig ett grönsaksland, fullt med alger och sjögräs. Men är de trendiga råvarorna så nyttiga som alla säger? Och hur kan man använda havets grönsaker i matlagningen? Ta del av ICA-dietistens kunskap och ICA-kockarnas läckra recept!
Bild laddas