Bild laddas
Mathistoria

10 snabba fakta om pizzans historia

På 70-talet var många svenskar skeptiska till den exotiska pizzan. Idag är rätten så vanlig att den nästan skulle kunna räknas som svensk husmanskost. Häng med på en snabbkurs i pizzans historia!
Pizzasugen? Se alla våra recept på pizza.

Detta visste du inte om pizza

 1. 1889 – Den "första" pizzan.

  Att toppa bröd med goda råvaror har människor gjort i alla tider. Men det vi idag kallar för pizza föddes i Neapel. 1889 får rätten för första gången ett dokumenterat namn. Då bakade den napolitanaren Raffaele Esposito en pizza i Italiens färger, med mozzarella, tomat och basilika, till drottning Margheritas ära.
 2. 1947 – Inga italienare utan pizza!

  1947 gick svensk industri på högvarv. Ett stort elektronikföretag i Västerås anställde därför 300 italienska arbetare, som genast krävde varm och frasig pizza för att stå ut i kalla Norden. Intill deras bostäder öppnade en restaurang med pizza på menyn. Men ingen svensk sägs ha vågat prova den nya, exotiska rätten.
 3. 1968 – Pizzeriaboom i Sverige

  Under revolutionsåret 1968 öppnade de första pizzeriorna i Sverige och förtjusade svenskarna. I alla fall de yngre generationerna. Med sin avslappnade stämning passade pizzeriorna ungdomarna som handen i handsken!
 4. 1969 – Pizzasallad – en svensk företeelse

  Det sägs att krögaren Guiseppe Sperandio serverade strimlad vitkål i vinägrett som sallad på sin restaurang Pizzeria Piazza Opera för att hålla kostnaderna nere. Sedan spred sig konceptet vidare till att idag vara ett självklart tillbehör till svensk pizza.
 5. 1970-tal – Glöm inte palten!

  Under 70-talets pizzaboom lät inte kritiken vänta på sig. ”Vi håller på att glömma palten” tyckte ordförande Lantmännens riksförbund. Svenska Dagbladet uttryckte sitt missnöje över ”den utländska pannkaka som presenterat sig som pizza”.
 6. 1973 – Råttan i pizzan

  Har du hört ryktet om råttfärs i pizza? På 70-talet var det många som kände någon som hade en bekant som fått i sig råttkött när hen ätit på en pizzeria. En långdragen folksägen som höll i sig länge efter att Dagens Nyheter publicerade en artikel med rubriken "Storlarm om råttfilé" 1973.
 7. 1986 – Pizzainspirerad sommarhit

  Minns ni Lasse Holms episka låt ”Cannelloni Macaroni” som låg på svensktoppen under 13 veckor 1986? "Pescatore, Vesuvio, La Bussola, Pompei, Oooohhhh, vad ni frestar mig". Inspiration till texten fick han genom att besöka olika pizzerior och läsa menyer med italienska rätter.
 8. Sveriges vanligaste restaurang

  Är du sugen på pizza behöver du troligen inte gå långt. Det finns över 3000 pizzerior i vårt avlånga land, vilket gör det till den vanligaste restaurangtypen. I mindre städer och byar är pizzerian ofta den enda restaurangen.
 9. 1 januari – Internationella pizzadagen

  Pizza har en självklar plats i våra liv – särskilt en dag om året. På nyårsdagen firar många av oss internationella pizzadagen genom att stoppa i sig en himla massa för att återställa kroppen från gårdagens festande.
 10. Svensk pizza

  Den svenska pizzan har sett olika ut beroende på vad som varit hett i matvärlden. Att vi exempelvis slänger på burkchampinjoner är en rest från 70-talets konservvurmande. Men till de mest svenska pizzorna hör nog oxfilé- och bearnaisepizzan och kebabpizzan, som slog igenom på 80- och 90-talet. Idag vill vi gärna ha lite lyxigare pizza med tunn botten och finare råvaror.

Du kanske också är intresserad av...

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Bild laddas
Mathistoria

70-talsmaten vi aldrig glömmer

Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt man till frukost förr?

Så såg frukosten ut för 100 år sedan. Och så här ser den ut idag.
Bild laddas
Mathistoria

Det nya franska köket

Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.
Bild laddas
Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Bild laddas
Mathistoria

Extrema dieter vi helst glömmer

Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt vi för mat på 40-talet

När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Sju sorters kakor och lite historia

Bjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här är de nostalgiska recepten.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Bild laddas