Mathistoria

10 snabba fakta om pizzans historia

På 70-talet var många svenskar skeptiska till den exotiska pizzan. Idag är rätten så vanlig att den nästan skulle kunna räknas som svensk husmanskost. Häng med på en snabbkurs i pizzans historia!
Pizzasugen? Se alla våra recept på pizza.

Detta visste du inte om pizza

  1. 1889 – Den "första" pizzan.

    Att toppa bröd med goda råvaror har människor gjort i alla tider. Men det vi idag kallar för pizza föddes i Neapel. 1889 får rätten för första gången ett dokumenterat namn. Då bakade den napolitanaren Raffaele Esposito en pizza i Italiens färger, med mozzarella, tomat och basilika, till drottning Margheritas ära.
  2. 1947 – Inga italienare utan pizza!

    1947 gick svensk industri på högvarv. Ett stort elektronikföretag i Västerås anställde därför 300 italienska arbetare, som genast krävde varm och frasig pizza för att stå ut i kalla Norden. Intill deras bostäder öppnade en restaurang med pizza på menyn. Men ingen svensk sägs ha vågat prova den nya, exotiska rätten.
  3. 1968 – Pizzeriaboom i Sverige

    Under revolutionsåret 1968 öppnade de första pizzeriorna i Sverige och förtjusade svenskarna. I alla fall de yngre generationerna. Med sin avslappnade stämning passade pizzeriorna ungdomarna som handen i handsken!
  4. 1969 – Pizzasallad – en svensk företeelse

    Det sägs att krögaren Guiseppe Sperandio serverade strimlad vitkål i vinägrett som sallad på sin restaurang Pizzeria Piazza Opera för att hålla kostnaderna nere. Sedan spred sig konceptet vidare till att idag vara ett självklart tillbehör till svensk pizza.
  5. 1970-tal – Glöm inte palten!

    Under 70-talets pizzaboom lät inte kritiken vänta på sig. ”Vi håller på att glömma palten” tyckte ordförande Lantmännens riksförbund. Svenska Dagbladet uttryckte sitt missnöje över ”den utländska pannkaka som presenterat sig som pizza”.
  6. 1973 – Råttan i pizzan

    Har du hört ryktet om råttfärs i pizza? På 70-talet var det många som kände någon som hade en bekant som fått i sig råttkött när hen ätit på en pizzeria. En långdragen folksägen som höll i sig länge efter att Dagens Nyheter publicerade en artikel med rubriken "Storlarm om råttfilé" 1973.
  7. 1986 – Pizzainspirerad sommarhit

    Minns ni Lasse Holms episka låt ”Cannelloni Macaroni” som låg på svensktoppen under 13 veckor 1986? "Pescatore, Vesuvio, La Bussola, Pompei, Oooohhhh, vad ni frestar mig". Inspiration till texten fick han genom att besöka olika pizzerior och läsa menyer med italienska rätter.
  8. Sveriges vanligaste restaurang

    Är du sugen på pizza behöver du troligen inte gå långt. Det finns över 3000 pizzerior i vårt avlånga land, vilket gör det till den vanligaste restaurangtypen. I mindre städer och byar är pizzerian ofta den enda restaurangen.
  9. 1 januari – Internationella pizzadagen

    Pizza har en självklar plats i våra liv – särskilt en dag om året. På nyårsdagen firar många av oss internationella pizzadagen genom att stoppa i sig en himla massa för att återställa kroppen från gårdagens festande.
  10. Svensk pizza

    Den svenska pizzan har sett olika ut beroende på vad som varit hett i matvärlden. Att vi exempelvis slänger på burkchampinjoner är en rest från 70-talets konservvurmande. Men till de mest svenska pizzorna hör nog oxfilé- och bearnaisepizzan och kebabpizzan, som slog igenom på 80- och 90-talet. Idag vill vi gärna ha lite lyxigare pizza med tunn botten och finare råvaror.

Gör din egen pizza!

Napolitansk pizza

Napolitansk pizza

Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer.

Traditionellt sett bakas en äkta pizza napoletana i vedugn som når upp mot 400-500 grader, men här har vi gjort ett recept anpassat för din hemmaugn. Med sin tunna sega botten, krispiga kanter, och toppad med tomat och buffelmozzarella gör du enkelt en fantastiskt god napolitansk pizza!

Napolitansk pizza
Capricciosa

Capricciosa

Betyg 5 av 5.
2 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer.

Hand upp alla som älskar pizza! Den här klassikern tröttnar vi aldrig på. Tomatsås gjord på hela tomater och torkad basilika. Skinka, champinjoner, oregano och riven ost på frasig pizzabotten – det är grunden till en utmärkt capricciosa. Bättre än så här blir det inte. 

Capricciosa
Pizza crudo

Pizza crudo

Betyg 4.5 av 5.
24 personer har röstat
Receptet har 3 kommentarer.

Pizza crudo är en klassisk napolitansk pizza som toppas med tomatsås, mozzarella, oliver, kapris och lufttorkad skinka. Hur mumsigt som helst! Pizzan på bilden är bakad i en vedugn, vårt recept är anpassat för hemmabruk och resultatet ser annorlunda ut men blir minst lika gott.

Pizza crudo
Pizzadeg

Pizzadeg

Betyg 4.1 av 5.
569 personer har röstat
Receptet har 122 kommentarer.

Testa göra egen pizzadeg - här är vårt bästa recept för att få till en riktigt bra pizzabotten. Allt du behöver är vatten, jäst, olja, salt, mjöl och lite tid. Hemligheten till denna hemmagjorda pizzadeg är den långa jästiden.

Pizzadeg
Pizza bianco med skogssvamp och Folke

Pizza bianco med skogssvamp och Folke

Betyg 4.7 av 5.
62 personer har röstat
Receptet har 14 kommentarer.

Vem kan motstå en nygräddad varm pizza med smörstekt svamp och gyllene smält ost? Den färdiga pizzabotten gör att pizzan blir busenkel att tillaga. Den umamirika svampen balanseras upp av den friska crème fraichen och gifter sig perfekt med den smakrika Folke-osten. Garnera med timjan och strö över rostade hasselnötter för extra smak och krisp. Smaklig spis!

Pizza bianco med skogssvamp och Folke
Kebabpizza

Kebabpizza

Betyg 4.7 av 5.
6 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer.

Hemlagad kebabpizza blir både god och är snabb att göra när du använder färdig pizzadeg med färdig tomatsås. Den rätta smaken får du fram när pizzan toppas med kebabkött, feferoni och naturligtvis en god kebabsås.

Kebabpizza
Ta genvägen till hemmapizzan!

Snabba upp fredagsmyset - handla pizzakit eller färdig pizzadeg och allt annat du behöver inför helgen i din ICA-butik på nätet

Artiklar (449)

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Mathistoria

Det nya franska köket

Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.

Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.