Bild laddas
Mathistoria

70-talsmaten vi aldrig glömmer

Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen. Var maten verkligen så brun och ful som alla säger?

4 klassiska 70-talsrecept

  1. 1. Grillade godingar

    120
    5

    Varma mackor är enkelt och snabblagat och därmed en självklar 70-talsklassiker. Fyll dem med champignonstuvning för en äkta retrokänsla.

    Varma mackor med svampstuvning
  2. 2. Flygande favorit

    39
    3

    En rätt som praktiskt taget lagar sig själv i gratängform var poppis när vännerna kom över på middag. För vem kan misslyckas med en blandning bestående av grillad kyckling, bacon, grädde, banan och jordnötter? Så gott – och smaklökarna får en riktig nostalgitripp på köpet!

    Flygande Jakob
  3. 3. Ananasdrömmen

    200
    19

    Snabb, smarrig och en smula exotisk på sin tid. Så beskriver man bäst denna 70-talsklassiker. Skiva kassler, lägg på en plåt, addera några skivor tomat och ananas, toppa med ost och gratinera i ugn. Lätt som en plätt!

    Kassler Hawaii
  4. 4. Glass i ugn

    21
    2

    Glass i ugn – say what?! Ni kan ju bara gissa hur revolutionerande den här magiska efterrätten var på 70-talet. Glassen var till och med kall när den kom ut ur ugnen. Ett hett tips är att laga receptet för att ta reda på hur det egentligen går till… Äggvita är en ledtråd.

    Glace au four
  • Bild laddas

    ICA på 70-talet

    ICAnder och MonICA var under många decennier folkkära symboler för ICA och ICA-handlarna.

Snabbt & lättlagat på 70-talet
  • Ingen tid i köket
    Enkel, snabblagad och inte särskilt dyr. Så vill vi ha maten på 70-talet. Att som kvinna vara hemma och laga mat och ta hand om barn ses som omodernt. Gröna vågen gör att allt fler blir miljömedvetna och vill handla ekologiskt, men utbudet i Sverige är fortfarande litet. 
  • Halvfabrikat & päron med After Eight
    Köken fylls på med halvfabrikat, fryst, konserver och torrvaror. Konserverad frukt blir en succé och finmiddagarna avslutas med trendiga päron med After Eight eller inlagda persikor med vispgrädde. Grytor som chili con carne blir poppis, de lagar ju nästan sig själva på spisen och gör dessutom inte hål i plånboken. 
  • Bröd en masse!
    Kostrekommendationer blir allt vanligare och Socialstyrelsen ger tillsammans med Brödinstitutet svenskarna råd om att äta sex till åtta brödskivor om dagen. Varma mackor blir en hit både till vardags och till fest, eftersom de är så lättlagade och går att variera i oändlighet. 

Källa: Matnostalgi 1970 till 2010, Rätterna vi minns –  och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger.

Du kanske också är intresserad av...

Mathistoria

10 saker du inte visste om pizza

Häng med på en snabbkurs i pizzans historia!
Bild laddas
Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Bild laddas
Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.
Bild laddas
Mathistoria

Vad åt vi för mat på 90-talet?

Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt man till frukost förr?

Så såg frukosten ut för 100 år sedan. Och så här ser den ut idag.
Bild laddas
Millenienostalgi

Mattrender i början av 2000-talet

Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
Bild laddas
Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!
Bild laddas
Mathistoria

Det nya franska köket

Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.
Bild laddas