Mathistoria

70-talsmaten vi aldrig glömmer

Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen. Var maten verkligen så brun och ful som alla säger?

4 klassiska 70-talsrecept

  1. Varma mackor med stuvad svamp

    1. Grillade godingar

    Betyg 4.4 av 5.
    138 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Varma mackor är enkelt och snabblagat och därmed en självklar 70-talsklassiker. Fyll dem med champignonstuvning för en äkta retrokänsla.

    Varma mackor med stuvad svamp
  2. Flygande Jakob

    2. Flygande favorit

    Betyg 4.3 av 5.
    55 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    En rätt som praktiskt taget lagar sig själv i gratängform var poppis när vännerna kom över på middag. För vem kan misslyckas med en blandning bestående av grillad kyckling, bacon, grädde, banan och jordnötter? Så gott – och smaklökarna får en riktig nostalgitripp på köpet!

    Flygande Jakob
  3. Kassler Hawaii

    3. Ananasdrömmen

    Betyg 4.5 av 5.
    230 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Snabb, smarrig och en smula exotisk på sin tid. Så beskriver man bäst denna 70-talsklassiker. Skiva kassler, lägg på en plåt, addera några skivor tomat och ananas, toppa med ost och gratinera i ugn. Lätt som en plätt!

    Kassler Hawaii
  4. Glace au four

    4. Glass i ugn

    Betyg 3.8 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Glass i ugn – say what?! Ni kan ju bara gissa hur revolutionerande den här magiska efterrätten var på 70-talet. Glassen var till och med kall när den kom ut ur ugnen. Ett hett tips är att laga receptet för att ta reda på hur det egentligen går till… Äggvita är en ledtråd.

    Glace au four
  • ICAnder och MonICA var under många decennier folkkära symboler för ICA och ICA-handlarna.

    ICA på 70-talet

    ICAnder och MonICA var under många decennier folkkära symboler för ICA och ICA-handlarna.

Snabbt & lättlagat på 70-talet
  • Ingen tid i köket
    Enkel, snabblagad och inte särskilt dyr. Så vill vi ha maten på 70-talet. Att som kvinna vara hemma och laga mat och ta hand om barn ses som omodernt. Gröna vågen gör att allt fler blir miljömedvetna och vill handla ekologiskt, men utbudet i Sverige är fortfarande litet. 
  • Halvfabrikat & päron med After Eight
    Köken fylls på med halvfabrikat, fryst, konserver och torrvaror. Konserverad frukt blir en succé och finmiddagarna avslutas med trendiga päron med After Eight eller inlagda persikor med vispgrädde. Grytor som chili con carne blir poppis, de lagar ju nästan sig själva på spisen och gör dessutom inte hål i plånboken. 
  • Bröd en masse!
    Kostrekommendationer blir allt vanligare och Socialstyrelsen ger tillsammans med Brödinstitutet svenskarna råd om att äta sex till åtta brödskivor om dagen. Varma mackor blir en hit både till vardags och till fest, eftersom de är så lättlagade och går att variera i oändlighet. 

Källa: Matnostalgi 1970 till 2010, Rätterna vi minns –  och de vi helst vill glömma, Joanna Drevinger.

Artiklar (1452)

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Mathistoria

Vad åt vi för mat på 90-talet?

Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!

Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!

Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.

Mathistoria

Det nya franska köket

Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.

Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!