Ugnsbakad lax med pumpafrötäcke och rödlöksmarmelad
Lax tillagas enklast i ugnen. Här får laxen fint täcker av pumpafrön. Tillaga fisk försiktigt i låg temperatur för att den inte bli torr och tråkig. Frisk rödlöksmarmelad ackompanjerar den ugnsbakade laxen med pumpafrötäcke fint. Rödlöksmarmeladen är också god till kött eller fågel.
Ingredienser
6 portioner
1 vitlöksklyfta
3 msk pumpafrön
1 kruka basilika
65 g rucola
1/2 dl olivolja
1 dl riven parmesan
salt
svartpeppar
ca 1 kg laxfilé utan skinn
Rödlöksmarmelad
5 rödlökar
2 msk olivolja
1 tsk timjan
1 lagerblad
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3 msk flytande honung
2 tsk balsamvinäger
Till servering
sallad
potatisgnocchi
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3861 KJ / 924 kCal
Fett36.3 g
Kolhydrater91.5 g
Protein44.2 g
Kommentarer
Pumpatäcket mycket gott o kryddigt, men rödlöksmarmeladen blev smaklös, hade i rörsocker o mer balsamicovinäger.
Kerstin
2015-01-11Istället för parmesanost använde jag drygt 1,5 dl västerbottensost. Jag hade inga lagerblad hemma varför jag tog 3 st anisstjärnor. Supergott!
Christina
2013-06-03