Lyckas med fisken

Matskola

Vi hjälper dig att lyckas med fisken genom enkla tips och jättegoda recept som alla är lätta att laga. Så nu är det ännu enklare att fiskelyckas!
Tips: Här hittar du alla våra recept med fisk.

Lyckas med fisken i köket

Att lyckas med fisken i köket är inte svårt, och riktigt gott med rätt tillagningsmetod och tillbehör. Trots det är det många som inte äter det särskilt ofta i vardagen, men gärna vill. Vi hjälper dig på traven! 

Bra källa till protein

Fisk är en bra källa till protein, selen, jod, vitamin D och vitamin B12. Variera mellan olika sorters fisk, så har du lättare att få i dig många av de näringsämnen som fisk innehåller.

Undvik misstagen

Det absolut vanligaste misstaget är att man antingen steker eller kokar fisken för länge. Lax och torsk är två favoriter som det är enkelt att lyckas med. Temperaturen på en färdiglagad torsk ska vara ca 56° och för lax ca 48°. Det går också att se på köttet när det är klart, torsken ska vara vit och laxen blekrosa.

Tina fisken smart

Tina fisken smart genom att ta ut paketet från frysen, öppna kartongen och lägg fisken, som är kvar i sin plastpåse, i en stor skål. Fyll på med kallt vatten och vänta i 20 minuter. Därefter är fisken klar att tillagas.

Fisk älskar grönt och tvärtom

Det är ingen nyhet att grönsaker passar till olika sorters fisk. Gör krämig stuvad spenat, eller smörstek till exempel små frysta ärter och vi lovar att fisken kommer smaka himmelskt!

Här hittar du exempel på goda gröna tillbehör.

Halstra med salt i pannan

Att halstra fisk är inte så svårt som det låter. Saltet som används gör att det skapas ett litet luftrum mellan pannan och fisken så att stekytan blir perfekt utan att man behöver använda så mycket fett. Börja med att se till att stekpannan är glödhet. Strö därefter ner flingsalt i stekpannan. Pensla lite olja på fisken och lägg fisken på saltet med den snygga sidan neråt. Servera och njut!

Lättlagade recept med fisk

  • Fish and chips med remouladsås

    Fish and chips med remouladsås

    Betyg 3 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Fish and chips med remouladsås är en brittisk klassiker med friterad frasig fisk, krispiga pommes och smakrik sås – riktig comfort food.

    Fish and chips med remouladsås
  • Torskgryta med saffran och ärtstomp

    Torskgryta med saffran och ärtstomp

    Betyg 4.3 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Torskgryta med saffran och ärtstomp är en twist på en klassisk rätt som här serveras med dill och brödkrutonger för extra krisp. En annan smakrik och krämig fiskgtyta med saffran är Lysande gul fiskgryta.

    Torskgryta med saffran och ärtstomp
  • Sweet chiliglacerade laxspett med limeaioli

    Sweet chiliglacerade laxspett med limeaioli

    Betyg 4.6 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Sweet chiliglacerade laxspett med gurka och sesamstekt hjärtsallad är en fräsch och somrig bjudrätt. Serveras med limeaioli och ris!

    Sweet chiliglacerade laxspett med limeaioli
  • Lax på saltbädd med romsås och grönsaker

    Lax på saltbädd med romsås och grönsaker

    Betyg 4.2 av 5.6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Lax på saltbädd med romsås och grönsaker är en favorit som alltid imponerar. Servera den ugnsbakade laxen med en krispig sallad på spetskål och rädisor med wasabidressing.

    Lax på saltbädd med romsås och grönsaker
  • Spättagratäng med sallad på gulbetor

    Spättagratäng med sallad på gulbetor

    Betyg 4 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Spättagratäng med crème fraiche, dijon och purjolök är en krämig ugnsrätt perfekt för vardagen. Servera med sallad på gulbetor och grönkål när de är i säsong och krydda med rosépppar.

    Spättagratäng med sallad på gulbetor
  • Lax i ugn med basilika och tomat

    Lax i ugn med basilika och tomat

    Betyg 4.1 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Lax i ugn med basilika och tomat är i grunden den kära klassikern där smakerna höjs till skyarna med hjälp av kryddningen. Lättare än så här blir det knappast att fixa en riktigt festlig rätt. Servera med potatis och krispsallad –och njut!

    Lax i ugn med basilika och tomat
  • Tomatbakad torsk med spenatris, basilikasås och hackat ägg

    Tomatbakad torsk med spenatris, basilikasås och hackat ägg

    Betyg 4 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Saftiga, mättande och supergoda blir torskfiléerna med bakade tomater och kokta ägg. De fräscha tillbehören piffar upp med spännande kombinationer. Lätt som en plätt skapar du en helt ny smakupplevelse!

    Tomatbakad torsk med spenatris, basilikasås och hackat ägg
  • Rödspätta med gurkröra

    Rödspätta med gurkröra

    Betyg 4 av 5.2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    En smörstekt rödspätta går oftast hem hos de flesta. Här äts den med ganska så klassiska tillbehör som nykokt potatis och en gurkröra gjord på cornichons. Men du adderar även lite sojabönor och lite sallad för att få in lite extra grönt till rätten.

    Rödspätta med gurkröra

Artiklar Visar 1617 stycken

Stekskola

Stek som en kock!

Här hittar du bra tips på hur du steker kyckling, kött, fisk och grönsaker!

Våga grilla fisk

Tips för att lyckas

Här delar vi med oss av knepen som gör dig tiill en mästare på att grilla fisk.

Grilla i halster

Rätt redskap!

Rädda grillfesten och använd ett halster som håller fisken på plats!