Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Köttbullar och kycklingprinskorv med rödbetssallad

Mumsiga köttbullar som du smidigt rullar ihop hör julbordet till. Så även prinskorven som denna gång är gjord av kyckling. Rödbetssalladen gör du på inlagda rödbetor för att få en fin syrlighet. Genom att addera pepparrot får du en fräsch sallad som passar utmärkt till köttbullarna och korven. Mums!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Köttbullar: Skala och finhacka löken. Stek den i hälften av smöret så att den får fin färg. Lägg löken på en tallrik och låt den kallna.
  3. Blanda ströbrödet med ägg och grädde och låt det svälla ca 5 minuter.
  4. Blanda samman färsen med saltet tills den blir fast. Tillsätt ströbrödsblandningen och pepparn och blanda tills färsen blir fast igen. Blanda därefter ner löken.
  5. Rulla små köttbullar av smeten och lägg dem på en plåt. Sätt in mitt i ugnen ca 25 minuter. Ta ut och kyl ner köttbullarna tills de ska serveras.
  6. Rödbetssallad: Låt rödbetorna rinna av.
  7. Blanda majonnäs med smetana och krydda med salt och peppar.
  8. Skala och riv pepparroten. Tärna äpplet. Vänd genast ner i majonnäsblandningen.
  9. Skär rödbetorna i strimlor och blanda med det övriga.
  10. Vid servering: Bryn köttbullarna runt om i resten av smöret i en stekpanna ca 8 minuter.
  11. Prinskorv: Klipp isär korvarna och stek dem i smöret ca 8 minuter innan servering.

För alla köttbullar

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut smör mot mjölkproteinfritt matfett och grädden mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt

För alla kycklingprinskorvar

Läs noga innehållet på korvarna. Fri från gluten,och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör eller välj olja.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smöret mot olja.

För alla rödbetssallad

Fri från gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs.

 

Tips

Tips på lite mer julsmak: 1/2 tsk mald kryddpeppar, 2 krm malen ingefära och 2 krm malda kryddnejlikor (för 8 bufféportioner).

Både köttbullarna och rödbetssalladen kan med fördel göras 1-2 dagar i förväg.

Blanda ner en halv finhackad rödlök i rödbetssalladen.

Klipp ett kryss med en sax i topparna på varje prinskorv innan de steks, så får korvarna fina ”prinskronor”.

Näringsvärdet är beräknat enbart för köttbullarna.

Ingredienser

Portioner: 8 bufféportioner
Köttbullar
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • ca 500 g nötfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
Rödbetssallad med pepparrot
  • 1 burk inlagda rödbetor (à 370 g)
  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 dl smetana
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk riven färsk pepparrot
  • 1 rött äpple
Kycklingprinskorv
  • 325 g kycklingprinskorv
  • 1 msk smör
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 898 kJ / 215 kCal