Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Avancerad

Julkorv

Att göra egen korv är ett roligt och inte minst välsmakande hantverk. Det här receptet passar bra för julbordet, baserat på fläskkarré och kryddat med nejlikor och ingefära.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 15 korvar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär fläskkarrén i mindre bitar. Sprid ut dem på en bricka och ställ i frysen ca 30 minuter.
  2. Mal sedan det lättfrysta köttet två gånger tillsammans med späck och potatis genom köttkvarnens fina skiva.
  3. Blanda färsen med kryddor och potatismjöl. Rör ner skinkspad och mjölk, blanda väl.
  4. Prova kryddningen genom att koka en stor klick färs i vatten.
  5. Stoppa smeten i väl rengjorda fjälster (skölj fjälstren med rinnande vatten). Stoppa mycket löst, fjälstren ska endast vara halvfyllda, annars spricker korven vid kokningen.
  6. Knyt i lagom långa korvar med bomullssnöre (15-20 cm). Stick små hål i skinnet så att luften går ur. Dela i lagom långa längder för kokningen.
  7. Saltlake: Rör samman vatten, salt och socker. Lägg korvarna i saltlaken. Låt dem ligga kallt ett dygn.
  8. Kokvatten: Koka upp vatten, skalad skivad lök och kryddor. Koka korven i omgångar på svag värme 20-25 minuter eller tills innertemperaturen är 72°C.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på spadet/buljongen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: Välj ris-, havre- eller sojabaserad mjölkersättning.

Näringsvärdet är beräknat per korv.

Testa gärna att även göra Hemlagad köttkorv!

Tips

Allt fler gör sin egen korv. Det är ett roligt hantverk och dessutom vet du exakt vad korvarna innehåller. Här är alla tips du behöver för att lyckas.

Utrustning för korvtillverkning
Du behöver något att finfördela köttet med. För hand med kniv går visserligen, men det är enklare med en köksmaskin med köttkvarnstillsats eller en fristående köttkvarn. Du behöver också ett korvhorn som du trär fjälstret på och sen pressar in korvsmeten genom. Själva pressandet kan du göra genom att sätta korvhornet på köksmaskinen, en korvspruta eller en spritspåse (korvsmeten behöver vara ganska lös då).

Renlighet A och O
Håll händer och alla redskap nitiskt rena under hela proceduren.

Håll ingredienserna kalla
Att frysa köttet hjälper till att hålla bakterier borta. Men förvara gärna även redskapen i kyl eller frys innan du sätter igång. Då undviker du att korvsmeten ”faller isär” och blir vattnig och svårarbetad.

Hitta råvaror
Om din butik inte har råvaror som späck och fjälster inne går de nästan alltid att beställa hem.

Mal två gånger
Mal färsen flera gånger för att få en riktigt finfördelad konsistens.

Skölj fjälstret
Att man sköljer fjälstret har inte med renlighet att göra. Det är för att få bort salter och för att det blir tåligare när det sköljs, eller gärna blötläggs i några timmar tills det känns riktigt sladdrigt. När du ska trä på fjälstret på korvhornet kan du smörja det med lite olja så går det lättare.

Ingredienser

Portioner: 15 korvar
  • 1 kg fläskkarré
  • 500 g späck
  • 500 g kokt kall skalad potatis
  • 1 msk salt
  • 1 tsk nymald vitpeppar
  • 1 tsk finkrossad kryddpeppar
  • 1/2 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 msk potatismjöl
  • 5 dl kallt skinkspad eller kall grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 5 dl kokt kall mjölk
  • ca 5 m fjälster av svin
Saltlake
  • 5 l vatten
  • 3 dl salt
  • 2 msk strösocker
Kokvatten
  • 3 l vatten
  • 2 gula lökar
  • 3 lagerblad
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 hela nejlikor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1807 kJ / 431 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer