Julkorv

Att göra egen julkorv är ett roligt och inte minst välsmakande hantverk. Med fläskkarré och krydda som nejlikor och ingefära är det ett recept som tar lite tid, men det är helt klart värt besväret när du får servera hemgjord korv på julbordet. Se längre ner för tillagning och hur länge färsk julkorv ska koka.

Ingredienser
15 korvar
1 kg fläskkarré
500 g späck
500 g kokt kall skalad potatis
1 msk salt
1 tsk nymald vitpeppar
1 tsk finkrossad kryddpeppar
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
1 msk potatismjöl
5 dl kallt skinkspad eller kall grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
5 dl kokt kall mjölk
ca 5 m fjälster av svin
Saltlake
5 l vatten
3 dl salt
2 msk strösocker
Kokvatten
3 l vatten
2 gula lökar
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
5 hela nejlikor
För alla
Kontrollera ingrediensförteckningen på spadet/buljongen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: Välj laktosfri mjölkdryck.
Gör mjölkproteinfri: Välj ris-, havre- eller sojabaserad mjölkersättning.
Näringsvärdet är beräknat per korv.
Testa gärna att även göra Hemlagad köttkorv!
Gör så här
Tips
Allt fler gör sin egen korv. Det är ett roligt hantverk och dessutom vet du exakt vad korvarna innehåller. Här är alla tips du behöver för att lyckas.
Utrustning för korvtillverkning
Du behöver något att finfördela köttet med. För hand med kniv går visserligen, men det är enklare med en köksmaskin med köttkvarnstillsats eller en fristående köttkvarn. Du behöver också ett korvhorn som du trär fjälstret på och sen pressar in korvsmeten genom. Själva pressandet kan du göra genom att sätta korvhornet på köksmaskinen, en korvspruta eller en spritspåse (korvsmeten behöver vara ganska lös då).
Renlighet A och O
Håll händer och alla redskap nitiskt rena under hela proceduren.
Håll ingredienserna kalla
Att frysa köttet hjälper till att hålla bakterier borta. Men förvara gärna även redskapen i kyl eller frys innan du sätter igång. Då undviker du att korvsmeten ”faller isär” och blir vattnig och svårarbetad.
Hitta råvaror
Om din butik inte har råvaror som späck och fjälster inne går de nästan alltid att beställa hem.
Mal två gånger
Mal färsen flera gånger för att få en riktigt finfördelad konsistens.
Skölj fjälstret
Att man sköljer fjälstret har inte med renlighet att göra. Det är för att få bort salter och för att det blir tåligare när det sköljs, eller gärna blötläggs i några timmar tills det känns riktigt sladdrigt. När du ska trä på fjälstret på korvhornet kan du smörja det med lite olja så går det lättare.
Utrustning för korvtillverkning
Du behöver något att finfördela köttet med. För hand med kniv går visserligen, men det är enklare med en köksmaskin med köttkvarnstillsats eller en fristående köttkvarn. Du behöver också ett korvhorn som du trär fjälstret på och sen pressar in korvsmeten genom. Själva pressandet kan du göra genom att sätta korvhornet på köksmaskinen, en korvspruta eller en spritspåse (korvsmeten behöver vara ganska lös då).
Renlighet A och O
Håll händer och alla redskap nitiskt rena under hela proceduren.
Håll ingredienserna kalla
Att frysa köttet hjälper till att hålla bakterier borta. Men förvara gärna även redskapen i kyl eller frys innan du sätter igång. Då undviker du att korvsmeten ”faller isär” och blir vattnig och svårarbetad.
Hitta råvaror
Om din butik inte har råvaror som späck och fjälster inne går de nästan alltid att beställa hem.
Mal två gånger
Mal färsen flera gånger för att få en riktigt finfördelad konsistens.
Skölj fjälstret
Att man sköljer fjälstret har inte med renlighet att göra. Det är för att få bort salter och för att det blir tåligare när det sköljs, eller gärna blötläggs i några timmar tills det känns riktigt sladdrigt. När du ska trä på fjälstret på korvhornet kan du smörja det med lite olja så går det lättare.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1807 KJ / 431 kCal
Fett36.4 g
Kolhydrater11.9 g
Protein14.8 g
Kommentarer