Att ingefära är nyttigt har du säkert hört. Men vad gör den smakrika örten egentligen för nytta i kroppen?
Tips: alla våra
recept med ingefära.
Ingefära är en fantastisk ört som kan ge smak och sting åt de flesta maträtter. Den kan användas färsk eller torkad, hel eller mald.
Ingefära sägs vara bra för matsmältningen, och örten sägs stimulera tarmarna och därmed produktionen av matsmältningsenzymer. Somliga hävdar också att ingefära kan lugna magen, minska gasbildning och motverka förstoppning.
Ingefära har i århundraden används för att reducera och behandla inflammationer. I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cancer Prevention fick deltagarna ett tillskott av ingefära. Redan efter en månad hade inflammationsmarkörerna i tjocktarmen minskat, vilket kan minska risken för att utveckla tjocktarmscancer, men detta är inte tillräckligt bevisat för att ses som något vetenskapligt.
Att tugga rå ingefära, dricka ingefärste eller äta ingefärsgodis är en vanlig huskur vid illamående och exempelvis i samband med graviditet.
I en studie vid University of Georgia, publicerad i The Journal of Pain, fick de 74 deltagarna ett dagligt tillskott av ingefära. Det resulterade i att deras träningsvärk minskade med 25 procent. Men även den här studien ska tas med en nypa salt då det inte har forskats tillräckligt mycket på sambandet mellan ingefära och träningsvärk.
Ingefära kan också lindra menssmärtor. I en studie, publicerad i Journal of Pakistan Medical Association, minskade smärtan för 83 procent av kvinnorna som fick kapslar med ingefära, jämfört med 47 procent som fick placebo.
- Gör ingefärste - häll hett vatten över små bitar av färsk, skalad ingefära.
- Ge sting åt din hemgjoda smoothie eller juice - tillsätt en bit färsk ingefära.
- Ingefära, torkad eller färsk, är supergott att använda i wokade rätter.
- Ingefära och fisk/skaldjur är en väldigt god kombo!
Inspireras och laga något av våra recept med ingefära.