”Varken socker eller sötningsmedel hör hemma i barns vardag! Det ska tillhöra guldkanten i tillvaron, motsvarande alkohol för vuxna.” Det säger Claude Marcus, en ledande expert på barnfetma.
Lästips! Minska
sockerintaget hos barn!
Claude Marcus är barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och professor verksam vid Karolinska institutet. Han ser flera skäl till att barn i dag får i sig för mycket socker.
– Sötsaker är en enkel belöning från föräldrar, släkt, dagis, skola och fritids. Många föräldrar tror också att deras barn måste få i sig energi för att orka med lek och idrott. Det är inte ovanligt att ge sitt barn en stor glass före träning, men faktum är att barnet behöver spela fotboll i 3-4 timmar för att bli av med energin som glassen ger, säger Claude Marcus.
Claude är också kritisk till hur godis exponeras och marknadsförs.
– Det finns en ohelig allians mellan sockerindustrin och idrottsrörelsen. Det är jätteolyckligt att idrottsevenemang sponsras av läskföretag och godisföretag. För några år sedan var det exempelvis en springtävling för barn som belönade barnen med en godispåse när de kom i mål. Barnen hade knatat runt en kilometer, men för att bli av med energin i godiset hade de behövt springa 1,5 mil! Att göra så är att lura både barnen och deras föräldrar.
Claude Marcus uppmanar till särskild försiktighet med socker i flytande form, som enligt ett flertal studier är ”värre” än socker i fast form.
– Vårt kaloriminne är sämre för flytande kalorier, det vill säga sötade drycker. Det gör att vi kan dricka väldigt mycket utan att känna oss mätta. Så är det något man bör dra ner på så är det läsk.