Små rårakor med palsternacka, smetana och rom
Rårakor är en klassiker som passar till både vardag och fest, här gör vi dem i liten storlek till och med smak av palsternacka, och serverar vid festliga tillfällen med löjrom, pepparrotskräm, krispigt äpple och frisk dill.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020
Ingredienser
4 portioner
Pepparrotssmetana
2 dl smetana
3 - 4 msk finriven pepparrot
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 rött äpple
1 msk färskpressad citronjuice
Rårakor
300 g palsternacka
300 g fast potatis
1/2 tsk salt
ca 25 g smör (till stekning)
ca 4 msk rapsolja (till stekning)
Till servering
ca 80 g löjrom, sikrom eller tångkaviar
2 msk hackad dill
citronklyftor
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2027 KJ / 484.3 kCal
Fett36.2 g
Salt2.71 g
Kolhydrater27.7 g
Protein9.5 g
Kommentarer
Mycket gott!
Katarina
2023-10-01Vi gjorde detta till förrätt på Nyårsafton, både fint och gott! Syrliga äpplen och den lena smetanan med sting av pepparrot var riktigt fint ihop. Som andra skrivit var det först svårt att få rårakorna att hålla ihop, men efter att ha pressat de hårt i pannan och stekt på dem rejält så gick det bra.
Moa
2021-01-14Svårt att få rårakorna hålla ihop. Är personligen inte så förtjust i för mkt pepparrot så drog ner rejält på det.
Karolina
2021-01-03