Små rårakor med palsternacka, smetana och rom

10
5
Små rårakor med palsternacka, smetana och rom

Rårakor är en klassiker som passar till både vardag och fest, här gör vi dem i liten storlek till och med smak av palsternacka, och serverar vid festliga tillfällen med löjrom, pepparrotskräm, krispigt äpple och frisk dill.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2020

Små rårakor med palsternacka, smetana och rom

Ingredienser

4 portioner

Pepparrotssmetana

2 dl
smetana
3 - 4 msk
finriven pepparrot
1/2 tsk
salt
2 krm
svartpeppar
1
rött äpple
1 msk
färskpressad citronjuice

Rårakor

300 g
palsternacka
300 g
fast potatis
1/2 tsk
salt
ca 25 g
smör (till stekning)
ca 4 msk
rapsolja (till stekning)

Till servering

ca 80 g
löjrom, sikrom eller tångkaviar
2 msk
hackad dill
-
citronklyftor

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri smetana.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smetana mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Gör så här

Tips

Har du crème fraiche hemma? Använd det istället för smetana.
Använd gärna två stekpannor samtidigt när du steker rårakor så går det snabbare.

Vad tyckte du om receptet?

10

Kommentarer

Moa

2021-01-14

Vi gjorde detta till förrätt på Nyårsafton, både fint och gott! Syrliga äpplen och den lena smetanan med sting av pepparrot var riktigt fint ihop. Som andra skrivit var det först svårt att få rårakorna att hålla ihop, men efter att ha pressat de hårt i pannan och stekt på dem rejält så gick det bra.

Karolina

2021-01-03

Svårt att få rårakorna hålla ihop. Är personligen inte så förtjust i för mkt pepparrot så drog ner rejält på det.

Peter

2021-01-03

God smak, men hoppade över fruktdelen med äpple o citron. Helt omöjligt att göra hela rårakor, eftersom de inte hålls ihop av något vid stekningen. Det blev en hög med stekta strån som var goda, så det funkade.

Testa liknande recept