Allt du behöver veta om ingefära! Vi gör en djupdykning i den smakrika rotens värld och bjuder på tips, kul kunskap och recept med ingefära i fokus. Vad sägs om inlagd ingefära?
Tips: Här hittar du fler
recept med ingefära!
I kylskåp, 4–8 grader.
– Gnid bort ingefärans skal med en sked istället för att skala med skalare eller kniv. Då blir det lättare att komma åt och du får dessutom bort bara det yttersta skalet och behåller mer av den goda knölen.
– Pressa en bit skalad ingefära i vitlökspress för ett enklare sätt att riva ingefära.
– Frys in skalad ingefära för att förlänga hållbarheten. Fryst ingefära är dessutom enklare att riva på rivjärn!
– Riv ner lite ingefära i din smoothie för extra sting.
– Gör citron- och ingefärste: Koka upp 3 dl vatten och blanda med 1 msk riven färsk ingefära och ½ dl färskpressad citronjuice. Häll upp i två koppar. Söta med honung efter smak.
Ingefära är en tropisk växt med stark doft, bambuliknande stammar, ljusgula blommor och röda fruktkapslar. Plantan blir 1–1,5 meter hög och tillhör samma växtfamilj som gurkmeja, galangal och kardemumma. Dess centimetertjocka jordstam eller rotknölar som växer under jorden är det vi känner igen som ingefära och säljs som smaksättare i både färsk och torkad, malen form. Ingefärsroten har en karaktäristisk skarp och stickande smak och har använts som smaksättare och medicinalväxt i tusentals år. Enligt vissa sägs ingefäran motverka allt från förkylningar till illamående. Ingefära växte troligen till en början vilt i södra Kina, men idag odlas den i bland annat Indien, Jamaica, Indonesien och Australien.
… ingefära klassas som en ört?
… den skarpa smaken kommer från ingefärans fenoler, så kallade gingeroler?
... ingefäran under medeltiden och renässansen hade ett rykte om sig att fungera som afrodisiakum?
… gari är det japanska namnet på den inlagda ingefära som vanligtvis serveras som tillbehör till bland annat sushi?
Fläsk
Kyckling
Citron
Honung