Giouvetsi – risonigratäng med grytbitar
Har du hört talas om giouvetsi? En mustig tomatbaserad gryta från Grekland med risoni och grytbitar av nöt eller lamm som bakas i ugn. Värmande och god rätt med kryddiga smaker av kanel och lagerblad.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021
Ingredienser
4 portioner
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
800 g grytbitar av lamm eller nöt
2 msk olja
2 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 förp krossade tomater (à 390 g)
1 l vatten
1 buljongtärning
2 lagerblad
1 kanelstång
2 1/2 dl okokt risonipasta
1 dl hackad persilja (+ extra till servering)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
ev flingsalt
Gör så här
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Det finns glutenfri Risoni ex Massimozero Risoni, kan bla köpas på gottutangluten.se Blev väldigt gott, bara att byta rakt av mot veterisoni.
Kristina
2023-11-26Om man gör enligt beskrivning så smakar det väldigt mycket kanel och risonin blir överkokt. Jag gillade det, men familjen tyckte inte om det.
Daniel
2023-10-28Vad kan man använda för gluten fritt alternativ istället för risoni?
Gunilla
2023-10-25Hej Gunilla! Dessvärre finns idag ingen glutenfri risoni och det är svårt att svara på om det skulle fungera med annan glutenfri pasta eller vanligt ris för de har andra egenskaper än risoni. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-10-30