Gräslök finns året runt i butiken, både färsk och fryst. Men kan man plocka vild gräslök? Och hur använder man gräslök? Här får du svar!
Gräslök har en mild och örtig löksmak.
Hacka de gröna stråna och blanda ned den i maten. Gräslökens örtiga smak lämpar sig särskilt bra till sommarmat som sill, gräddfil, färskpotatis och knäckemackor. Pröva även att använda den i en läcker ceviche, skaldjursröra, soppa, omelett eller i grönprickigt potatismos. Utöver sin goda smak är gräslöken dessutom rik på A- och C-vitamin.
Gräslök är också himla snygg att toppa maten med! Stråna är runda och ihåliga, och bildar därmed små ringar när du hackar dem. Blombollen består av många små stjärnformade blommor som är vackra som garnering. Den kan man också äta.
I Sverige kan vi plocka vild gräslök längs Östersjöns kuster. De vackert rosalila blommorna syns ofta i skrevor på karga skär under försommaren. Men vill man använda gräslöksstråna i matlagningen bör den inte ha börjat blomma. Stjälkarna blir då träiga, och tappar smak.
Ja visst! Gräslök är lätt att odla själv. Den är flerårig och blir 30–50 cm hög. Om du köper gräslök i kruka så går den utmärkt att plantera om utomhus, eller i en större kruka på fönsterbrädan. Klipp den för att få nya, fina strån.
Absolut, det är bara att hacka den först. Har du mycket gräslök kan vi också tipsa om att göra eget örtsalt med gräslök.