Färska örter
Här listar vi de vanligaste färska örterna, hur de smakar och hur du använder dem i matlagningen.
Gräslök finns året runt i butiken, både färsk och fryst. Men kan man plocka vild gräslök? Och hur använder man gräslök? Här får du svar!
Gräslök har en mild och örtig löksmak.
Hacka de gröna stråna och blanda ned den i maten. Gräslökens örtiga smak lämpar sig särskilt bra till sommarmat som sill, gräddfil, färskpotatis och knäckemackor. Pröva även att använda den i en läcker ceviche, skaldjursröra, soppa, omelett eller i grönprickigt potatismos. Utöver sin goda smak är gräslöken dessutom rik på A- och C-vitamin.
Gräslök är också himla snygg att toppa maten med! Stråna är runda och ihåliga, och bildar därmed små ringar när du hackar dem. Blombollen består av många små stjärnformade blommor som är vackra som garnering. Den kan man också äta.
I Sverige kan vi plocka vild gräslök längs Östersjöns kuster. De vackert rosalila blommorna syns ofta i skrevor på karga skär under försommaren. Men vill man använda gräslöksstråna i matlagningen bör den inte ha börjat blomma. Stjälkarna blir då träiga, och tappar smak.
Ja visst! Gräslök är lätt att odla själv. Den är flerårig och blir 30–50 cm hög. Om du köper gräslök i kruka så går den utmärkt att plantera om utomhus, eller i en större kruka på fönsterbrädan. Klipp den för att få nya, fina strån.
Absolut, det är bara att hacka den först. Har du mycket gräslök kan vi också tipsa om att göra eget örtsalt med gräslök.
Gör en egen gräslöksolja med chili och med hjälp av några av de intensivt gröna oljedropparna kan du förvandla vilken blek hemmamiddag som helst till en vacker och god matupplevelse. Gräslöksoljan passar som dressing till det mesta på middagsbordet.
Gräslöksolja med chiliKlassisk och lättlagad omelett som blir lite extra lyxig med stekta champinjoner. Omeletten passar bra till såväl en mättande frukost eller som en lätt lunch. Servera gärna omeletten med fräsch spenat, blandad med olivolja och vinäger.
Omelett med champinjoner, spenat och gräslökEn underbart god och somrig potatissallad med tomater och burrata. Servera den ljuvliga potatissalladen tillsammans med en smakrik pesto gjord på gräslök. Perfekt till grillat, som rätt på buffén eller på picknicken!
Potatissallad med tomat, burrata och pesto på gräslökSagolik silltårta att servera på buffén! Lätt att tillaga och blir en favorit hos alla! Mustig kavring med fyllning av matjessill, rödlök, kvarg, gräddfil och gräslök. En riktig vinnare!
SilltårtaSalt, gräslök och en matberedare är allt du behöver för att göra det här smakrika örtsaltet. Saltet är gott att strö över fisk eller sallad och perfekt som gå bort-present!
GräslökssaltHär listar vi de vanligaste färska örterna, hur de smakar och hur du använder dem i matlagningen.
Lär dig mer om olika lökar och inspireras av goda recept med lök!
Sött, salt, surt, beskt och umami är våra fem grundsmaker. Bortsett från umami har de flesta hygglig koll på dem. Men vad definierar en grundsmak och vilken betydelse har de i köket?
Från Medelhavet med kärlek kommer denna spretigt spänstiga och smaksäkra lök. Nu är det äntligen dags att prisa purjolöken, och låta den resliga grödan ta lika mycket plats på tallriken som den gör i kylen.
Kan man äta hela salladslöken? Vad är skillnaden mot purjolök? Och hur använder man den i maten? Här får du alla svar om salladslök!
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Det är superenkelt att odla egna örter. Här visar vi hur du gör.
Det finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.