En spretig snygging

Gräslök

Gräslök finns året runt i butiken, både färsk och fryst. Men kan man plocka vild gräslök? Och hur använder man gräslök? Här får du svar!

Hur smakar gräslök?

Gräslök har en mild och örtig löksmak.

Hur äter man gräslök?

Hacka de gröna stråna och blanda ned den i maten. Gräslökens örtiga smak lämpar sig särskilt bra till sommarmat som sill, gräddfil, färskpotatis och knäckemackor. Pröva även att använda den i en läcker ceviche, skaldjursröra, soppa, omelett eller i grönprickigt potatismos. Utöver sin goda smak är gräslöken dessutom rik på A- och C-vitamin. 

Gräslök är också himla snygg att toppa maten med! Stråna är runda och ihåliga, och bildar därmed små ringar när du hackar dem. Blombollen består av många små stjärnformade blommor som är vackra som garnering. Den kan man också äta.

Kan man äta vild gräslök?

I Sverige kan vi plocka vild gräslök längs Östersjöns kuster. De vackert rosalila blommorna syns ofta i skrevor på karga skär under försommaren. Men vill man använda gräslöksstråna i matlagningen bör den inte ha börjat blomma. Stjälkarna blir då träiga, och tappar smak.

Kan man plantera gräslök från affären?

Ja visst! Gräslök är lätt att odla själv. Den är flerårig och blir 30–50 cm hög. Om du köper gräslök i kruka så går den utmärkt att plantera om utomhus, eller i en större kruka på fönsterbrädan. Klipp den för att få nya, fina strån. 

Kan man frysa in gräslök?

Absolut, det är bara att hacka den först. Har du mycket gräslök kan vi också tipsa om att göra eget örtsalt med gräslök.

Goda recept med gräslök

 1. Gräslöksolja med chili

  1. Gräslöksolja med chili

  Betyg 5 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Gör en egen gräslöksolja med chili och med hjälp av några av de intensivt gröna oljedropparna kan du förvandla vilken blek hemmamiddag som helst till en vacker och god matupplevelse. Gräslöksoljan passar som dressing till det mesta på middagsbordet.

  Gräslöksolja med chili
 2. Omelett med champinjoner, spenat och gräslök

  2. Omelett med champinjoner, spenat och gräslök

  Betyg 4.8 av 5.
  5 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Klassisk och lättlagad omelett som blir lite extra lyxig med stekta champinjoner. Omeletten passar bra till såväl en mättande frukost eller som en lätt lunch. Servera gärna omeletten med fräsch spenat, blandad med olivolja och vinäger.

  Omelett med champinjoner, spenat och gräslök
 3. Potatissallad med tomat, burrata och pesto på gräslök

  3. Potatissallad med tomat, burrata och pesto på gräslök

  Betyg 4.4 av 5.
  14 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  En underbart god och somrig potatissallad med tomater och burrata. Servera den ljuvliga potatissalladen tillsammans med en smakrik pesto gjord på gräslök. Perfekt till grillat, som rätt på buffén eller på picknicken!

  Potatissallad med tomat, burrata och pesto på gräslök
 4. Silltårta

  4. Silltårta

  Betyg 4.1 av 5.
  88 personer har röstat
  Receptet har 21 kommentarer.

  Sagolik silltårta att servera på buffén! Lätt att tillaga och blir en favorit hos alla! Mustig kavring med fyllning av matjessill, rödlök, kvarg, gräddfil och gräslök. En riktig vinnare!

  Silltårta
 5. Gräslökssalt

  5. Gräslökssalt

  Betyg 5 av 5.
  1 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Salt, gräslök och en matberedare är allt du behöver för att göra det här smakrika örtsaltet. Saltet är gott att strö över fisk eller sallad och perfekt som gå bort-present!

  Gräslökssalt

Artiklar (1548)

So fresh!

Färska örter

Här listar vi de vanligaste färska örterna, hur de smakar och hur du använder dem i matlagningen.

Grunden till all matlagning!

Grundsmakerna

Sött, salt, surt, beskt och umami är våra fem grundsmaker. Bortsett från umami har de flesta hygglig koll på dem. Men vad definierar en grundsmak och vilken betydelse har de i köket?

Länge leve den långa löken!

Guide till purjolök

Från Medelhavet med kärlek kommer denna spretigt spänstiga och smaksäkra lök. Nu är det äntligen dags att prisa purjolöken, och låta den resliga grödan ta lika mycket plats på tallriken som den gör i kylen.

Älskad sommarprimör

Salladslök - så gör du!

Kan man äta hela salladslöken? Vad är skillnaden mot purjolök? Och hur använder man den i maten? Här får du alla svar om salladslök!

Världens smaker

Spännande kryddblandningar

Det finns nog lika många recept på dessa kryddblandningar som det finns människor som blandar dem. Vi vågar oss ändå, i all ödmjukhet, på ett försök.