Kan man äta hela salladslöken? Vad är skillnaden mot purjolök? Och hur använder man den i maten? Här får du alla svar om salladslök!
I juni spirar den spänstiga svenska salladslöken! En mild och späd sommarväxt som, trots sitt lite missvisande engelska namn spring onion, grönskar från och med maj ända fram till årets första höstmånad gör intåg. Löken kommer från början från norra Asien, vilket förklarar dess många framträdanden i wokrätter och nudelsoppor, med sällskap av bitig ingefära, syrlig lime och het chili.
Hela salladslöken förutom roten går att äta. Hacka gärna ned den rå i till exempel sallader eller stek den en stund i fräscha wokrätter. Möjligheterna är oändliga!
Förutom att löken gör sig fin som smakförhöjare i asiatiska rätter och sommarfräscha sallader, så klarar den spänstiga salladslöken även av att stå på egna ben. Lägg den hel på grillen eller i stekpannan med en rejäl klick smör, och servera de sotade eller smörstekta lökarna till fisk eller grillad halloumi. Det som skiljer salladslöken från andra lökar är dess milda och aningen somriga smaktoner. Dessutom gör salladslökens blygsamma storlek att den snabbt går att tillaga, och precis som alla andra små grönsaker så är den även söt att äta med ögat.
Salladslöken har en mild, härlig smak och krispig textur.
Purjolöken är större och har en blast som är något grövre och aningen segare. Den lilla salladslöken består av tätt sittande långa, ihåliga och krispiga blad, vars färg går från vitt vid roten till en härligt pigg och vårgrön bladkrona.
Rå salladslök som blir över vid middagslagning går alldeles utmärkt att förvara, hacka och toppa frukostmackan med, eller för att strö ner i en snabb men smakrik lunchomelett. Oavsett hackad eller hel så trivs den spröda löken bäst längst ner i kylskåpet. Där kan den hålla i ungefär en vecka, och några dagar ytterligare om den skyddas mot etylen och torka i en lufttät behållare. Så passa på att njuta av säsongens skönaste och spädaste lökar! En sommarflört som gärna hade fått hålla i sig året om.
Den svenska salladslöken finns att tillgå från maj till augusti, och det är nu under dess första månader som löken är som sprödast.
De första milda lökarna passar råa i somriga sallader, och de som fått växa till sig i både smak och storlek är fina att tillaga i wokrätter, pajer, crêpes och soppor eller kokt, sotad, alternativt smörstekt hel som spänstigt tillbehör.
Salladslöken paras gärna ihop med fisk eller tofu, helst med asiatiska smaker som soja och ingefära. Den passar även med mustiga toner av tomat och smakrik ost, och den milda löksmaken gör sig även fin med andra milda sommargrönsaker.
Löken är känslig mot uttorkning och trivs bäst i lufttät behållare i 2–4 °C.