Ät mer fisk och skaldjur
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Anta utmaningen och laga mer mat med fisk och skaldjur i fokus! Kocken Malin Söderström hjälper dig på traven med recept på goda rätter från havet som fish cakes, stekt strömming och havets wallenbergare.
Tips! Här hittar du fler recept med fisk.
Havets wallenbergare är husmanskost när den är som bäst! Här görs biffarna av färs från fisk som blandas krämig med vispgrädde och steks gyllene. Serveras på klassisk vis med potatismos, gröna ärtor och rårörda lingon.
Havets wallenbergareBlåmusslor är både gott och enkelt att tillaga. Laga en mustig musselgryta med smak av syrlig äppelcider och den kryddstarka korven chorizo. En perfekt rätt till såväl vardags som till helgen eller bjudningen.
Blåmusslor med äppelcider och chorizoEn smakrik och färgstark rätt som andas Asien! Fish cakes eller fiskkakor med smak av röd curry, citrongräs och koriander serveras med en glasnudelsallad med grönsaker och en dressing som får smaklökarna att jubla.
Fish cakes med glasnudelsalladSmörstekt piggvar med gyllene kantareller och rödbetor som toppas med vispat örtsmör med citronzest och finriven pepparrot. En rätt som heter duga!
Smörstekt piggvar med kantareller och rödbetorStekt strömming – en svensk klassiker! Här marineras fiskfiléerna i senapsgrädde innan de paneras och steks krispiga och gyllene. Servera med krossad blomkål och potatis och toppa med gräslök.
Senapsmarinerad stekt strömming med krossad potatisBor: Stockholm
Gör: Driver Moderna Museets restaurang och The Fishery i Stockholm
Jag tror det grundar sig i en rädsla och okunskap kring råvaran. Jag är övertygad om att man måste testa sig fram ihemmaköket, även med råvaror man inte är van vid, och framför allt tillåta sig att misslyckas ibland. Är man främmande för fisk är det perfekt att börja med frysta fiskblock, sedan avancera till färsk fiskfilé och blåmusslor och slutligen färsk hel fisk.
Först ska man kolla om fisken har en miljömärkning eller certifiering på förpackningen och handla hos butiker som jobbar med bra leverantörer. Men mitt bästa råd är att titta på WWFs hemsida under Fiskguiden. Där kan man hålla sig uppdaterad om vilka fiskar man ska undvika av miljöskäl. Det är nämligen inte alltid så att man kan utesluta en hel fiskart, utan det kan vara faktorer som hur eller var den är fiskad som avgör om den är ett bra val. Låt också hållbarhetsmärkningarna MSC, ASC och KRAV guida dig! Läs mer om att välja hållbar fisk.
Använd termometer, den är ett fantastisk hjälpmedel för att få till den perfekta tillagningen. Och var inte rädd för att tillreda fisken hel, i stekpannan eller på grillen, då är det dessutom enklare att filea den.
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Lär dig hur du ska snitta, salta och grilla dina favoritfiskar här!
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
När är bästa tiden att äta vissa proteiner så som skaldjur, vilt eller fisk?
Inspireras till sommarens grillkvällar med dessa nyttiga recept med fisk och skaldjur.
Att tina räkor kan gå snabbt och lite långsammare. Här tipsar vi om olika sätt.
Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Fyll din skaldjursplatå med hummer, krabba, havskräftor, räkor och andra godsaker från havet. Kanske musslor, ostron eller en klick löjrom? Extra tjusigt blir det om du serverar skaldjuren på krossad is och med citronklyftor på sidan om.
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!