Bild laddas
Havets läckerheter

Festliga rätter med fisk och skaldjur

Anta utmaningen och laga mer mat med fisk och skaldjur i fokus! Kocken Malin Söderström hjälper dig på traven med recept på goda rätter från havet som fish cakes, stekt strömming och havets wallenbergare.
Tips! Här hittar du fler recept med fisk.

Festliga recept med fisk och skaldjur

  1. 1. Havets wallenbergare

    37
    17
    Havets wallenbergare är husmanskost när den är som bäst! Här görs biffarna av färs från fisk som blandas krämig med vispgrädde och steks gyllene. Serveras på klassisk vis med potatismos, gröna ärtor och rårörda lingon.
    Havets wallenbergare
  2. 2. Blåmusslor med äppelcider och chorizo

    5
    1
    Blåmusslor är både gott och enkelt att tillaga. Laga en mustig musselgryta med smak av syrlig äppelcider och den kryddstarka korven chorizo. En perfekt rätt till såväl vardags som till helgen eller bjudningen.
    Blåmusslor med äppelcider och chorizo
  3. 3. Fish cakes med glasnudelsallad

    22
    5
    En smakrik och färgstark rätt som andas Asien! Fish cakes eller fiskkakor med smak av röd curry, citrongräs och koriander serveras med en glasnudelsallad med grönsaker och en dressing som får smaklökarna att jubla.
    Fish cakes med glasnudelsallad
  4. 4. Smörstekt piggvar med kantareller och rödbetor

    1
    0
    Smörstekt piggvar med gyllene kantareller och rödbetor som toppas med vispat örtsmör med citronzest och finriven pepparrot. En rätt som heter duga!
    Smörstekt piggvar med kantareller och rödbetor
  5. 5. Senapsmarinerad stekt strömming med krossad potatis

    4
    1
    Stekt strömming – en svensk klassiker! Här marineras fiskfiléerna i senapsgrädde innan de paneras och steks krispiga och gyllene. Servera med krossad blomkål och potatis och toppa med gräslök.
    Senapsmarinerad stekt strömming med krossad potatis
  • Bild laddas

    Om Malin Söderström

    Bor: Stockholm
    Gör: Driver Moderna Museets restaurang och The Fishery i Stockholm

Hej Malin!

Varför drar sig många för att laga fisk hemma?

Jag tror det grundar sig i en rädsla och okunskap kring råvaran. Jag är övertygad om att man måste testa sig fram ihemmaköket, även med råvaror man inte är van vid, och framför allt tillåta sig att misslyckas ibland. Är man främmande för fisk är det perfekt att börja med frysta fiskblock, sedan avancera till färsk fiskfilé och blåmusslor och slutligen färsk hel fisk.

Hur väljer man klimatsmart fisk?

Först ska man kolla om fisken har en miljömärkning eller certifiering på förpackningen och handla hos butiker som jobbar med bra leverantörer. Men mitt bästa råd är att titta på WWFs hemsida under Fiskguiden. Där kan man hålla sig uppdaterad om vilka fiskar man ska undvika av miljöskäl. Det är nämligen inte alltid så att man kan utesluta en hel fiskart, utan det kan vara faktorer som hur eller var den är fiskad som avgör om den är ett bra val. Låt också hållbarhetsmärkningarna MSC, ASC och KRAV guida dig! Läs mer om att välja hållbar fisk.

Ditt bästa tips för att lyckas med fisken i hemmaköket?

Använd termometer, den är ett fantastisk hjälpmedel för att få till den perfekta tillagningen. Och var inte rädd för att tillreda fisken hel, i stekpannan eller på grillen, då är det dessutom enklare att filea den.

Grillguide

Grilla fisk och skaldjur

Lär dig hur du ska snitta, salta och grilla dina favoritfiskar här!
Bild laddas
Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Bild laddas
Ät dig hälsosam!

Mat som sänker blodtrycket

Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Bild laddas
Nyttigt på grillen!

Grilla fisk och skadjur

Inspireras till sommarens grillkvällar med dessa nyttiga recept med fisk och skaldjur.
Bild laddas
Gott & enkelt

Enkla rätter med räkor

Vi tipsar om goda och enkla recept med räkor som passar bra för trötta vardagskvällar!
Bild laddas
Sött & gott

Goda efterrätter till kräftskivan

Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Bild laddas

Kolja - recept och inspiration

Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Bild laddas
Gott & nyttigt

Fakta om skrei

Den långa vandringen gör torsken muskulös och ger ett vit och fast kött som smakar gott!
Bild laddas
Mythbusting

Myter om kräftor

Lär dig vad som är sant och falskt om kräftor!
Bild laddas