Anta utmaningen och laga mer mat med fisk och skaldjur i fokus! Kocken Malin Söderström hjälper dig på traven med recept på goda rätter från havet som fish cakes, stekt strömming och havets wallenbergare.
Tips! Här hittar du fler
recept med fisk.
Bor: Stockholm
Gör: Driver Moderna Museets restaurang och The Fishery i Stockholm
Jag tror det grundar sig i en rädsla och okunskap kring råvaran. Jag är övertygad om att man måste testa sig fram ihemmaköket, även med råvaror man inte är van vid, och framför allt tillåta sig att misslyckas ibland. Är man främmande för fisk är det perfekt att börja med frysta fiskblock, sedan avancera till färsk fiskfilé och blåmusslor och slutligen färsk hel fisk.
Först ska man kolla om fisken har en miljömärkning eller certifiering på förpackningen och handla hos butiker som jobbar med bra leverantörer. Men mitt bästa råd är att titta på WWFs hemsida under Fiskguiden. Där kan man hålla sig uppdaterad om vilka fiskar man ska undvika av miljöskäl. Det är nämligen inte alltid så att man kan utesluta en hel fiskart, utan det kan vara faktorer som hur eller var den är fiskad som avgör om den är ett bra val. Låt också hållbarhetsmärkningarna MSC, ASC och KRAV guida dig! Läs mer om att välja hållbar fisk.
Använd termometer, den är ett fantastisk hjälpmedel för att få till den perfekta tillagningen. Och var inte rädd för att tillreda fisken hel, i stekpannan eller på grillen, då är det dessutom enklare att filea den.