Havets wallenbergare
Havets wallenbergare är husmanskost när den är som bäst! Här görs biffarna av färs från fisk som blandas krämig med vispgrädde och steks gyllene. Serveras på klassisk vis med potatismos, gröna ärtor och rårörda lingon.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2021
Ingredienser
4 portioner
Potatispuré
900 g mjölig potatis
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk smör
salt
Wallenbergare
250 g laxfilé utan skinn
250 g torskfilé eller annan vit fisk utan skinn
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 ägg
2 dl vispgrädde
ca 2 dl ströbröd eller panko
rapsolja
smör
Till servering
rårörda lingon
kokta gröna ärtor
citronklyftor
dill
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan tillbehör till servering.
Energi4013 KJ / 957 kCal
Fett66 g
Salt3 g
Kolhydrater54 g
Protein34 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
När man gör wallenbergare med kött eller fisk måste man köra färsen länge i mixern med en hyfsad mängd salt. Saltet bryter ner proteinet och ger en bra konsistens. Minst en halvtimme.
Karl
2024-09-07Hej, Tyvärr kan jag bara hålla med flera tidigare personer. Färsen blev bara en lös sås. Försökte rädda den dyra fisken med att tillsätta extra ägg och även vetemjöl, men tyvärr gick det inte att rädda. Jag råder er att se över receptet igen eller ta bort receptet
Alex andreas
2024-03-10Hej Alex Andreas och övriga kunder som lagat havets wallenbergare! Vi har nu provlagat och justerat receptet och mängden vispgrädde är minskad. Hoppas ni alla vågar er på att laga dessa goda havets Wallenbergare igen. Vänliga hälsningar Harriet
Redaktionen
2024-04-05Otroligt dåligt recept! Det blir bara en sörja. Började hälla i vispgrädde och insåg att det aldrig skulle gå och rulla. Fick tillsätta vetemjöl för att slippa hälla ut allt och bli utan middag.
Rebecka
2023-11-19Hej Rebecka! Vad tråkigt att resultatet inte blev bra. Smeten till Wallenbergare är traditionellt mycket lös i konsistensen vilket kan kännas ovant att jobba med. Hoppas att du vågar prova havets wallenbergare igen. Hälsningar Lisa
Redaktionen
2023-12-11