Mathistoria

9 saker du inte visste om glass

Stora som små – alla älskar vi glass i stora lass. Men hur mycket vet du egentligen om glassens historia? Här delar vi med oss av fakta om glasstrutar, kuriosa om pinnglassar och mumsiga glassrecept.
Tips! Se våra recept på glass.

9 fakta och kuriosa om glass

  • Det et sägs att vi redan 3000 år innan vår tideräkning åt en blandning av snö, is och frukt.
  • Att Italien dominerar glassmarknaden är ingen slump. När Marco Polo besökte Kina 1298 såg han den goda kalla blandningen säljas på gatorna. Han blev så förtjust att han tog med sig receptet på glass hem till Italien.
  • Glassen spreds sakta men säkert i Europa, men alla var inte lika glada över framgången. På 1700-talet uttryckte en augustinermunk sitt missnöje över detta ”ogudaktiga frosseri”.
  • Allt blev lite lättare för glassen när det moderna kylskåpet kom till världen. Innan dess var man tvungen att använda olika köldblandingar med is och salt för att hålla glassen kall.
  • Slutsåld sylt banade vägen för glasstruten. På Världsutställningen i St Louis 1904 serverades våffelstrutar med sylt och grädde. När sylten plötsligt tog slut kom någon på den briljanta idén att fylla våffelstrutarna med glass och succén var ett faktum.
  • I 40-talets Sverige var det pinsamt för vuxna att avnjuta glass ute bland folk, och den moderna pinnglassen var något som endast barn slukade i sig.
  • 1952 publicerades en artikel som uppmuntrade föräldrar att ge glass till sina febriga barn. Den blev så pass viral att svenskarna började se glass mer som ett livsmedel än en sötsak. I samma veva blev det mer accepterat för vuxna att frossa i glass ute bland folk.
  • Under värmeböljan 1955 slog glassen igenom på riktigt i Sverige. Trots att glasstillverkningen ökade med 50 procent räckte inte lagren riktigt till. För att svalka alla svettande svenskar började man importera glass från Danmark.
  • Glassen blev snabbt en storfavorit. Mellan 1955 och 1970 ökade svenskarna sin konsumtion av glass med 1300 procent. Idag sägs det att vi äter mest glass i Europa, 12 liter per person varje år.

5 populära glassrecept

  • Glass med lemon curd och maräng

    Glass med lemon curd och maräng

    Betyg 4.5 av 5.
    66 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Gör enkel citronglass utan glassmaskin! Lemon curd och citronjuice sätter smak på den sötsyrliga hemgjorda glassen, som görs av grädde och kondenserad mjölk. Servera med spröda krossade maränger och du har en magisk dessert att njuta av.

    Glass med lemon curd och maräng
  • Nutella semifreddo

    Nutella semifreddo

    Betyg 4.6 av 5.
    75 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer.

    En semifreddo med Nutella är lyxig nog att servera som efterrätt på nyår. Elvispen kommer att gå varm – du vispar först äggulor med socker, sedan äggvitor och sist grädde som du marmorerar med Nutellan. Blanda med maränger och servera i glas eller skålar. Dekorera med mer Nutella, salta jordnötter och annat gott. Ställ in i frysen i tre timmar.

    Nutella semifreddo
  • Hallonsorbet

    Hallonsorbet

    Betyg 4.2 av 5.
    49 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Härligt läskande och fräsch hemmagjord hallonsorbet, vegansk eller inte det väljer du själv. Den rosa hallonsorbeten gör du i glassmaskin. Vill du ha en vegansk hallonsorbet gör du med kikärtsspad och lönnsirap, men den blir precis lika bra med honung och äggvita. Servera gärna med färska hallon.

    Hallonsorbet
  • Hemmagjord jordgubbsglass

    Hemmagjord jordgubbsglass

    Betyg 3.8 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Smaken på egen jordgubbsglass är helt oslagbar. Det kräver lite förberedelse, då den behöver en stund i kylen för att bli bra, men den tiden är det helt klart värt. Jordgubbsglassen gör du sedan klar i glassmaskinen. Den vackert rosa och hemmagjorda jordgubbsglassen serveras gärna med färska bär.

    Hemmagjord jordgubbsglass
  • Chokladglass på kondenserad mjölk och kokos

    Chokladglass på kondenserad mjölk och kokos

    Betyg 4.5 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Ett enkelt recept på hemgjord krämig chokladglass utan glassmaskin. Glassen görs på kokosmjölk, kondenserad mjölk och kakao eller mörk choklad.

    Chokladglass på kondenserad mjölk och kokos

Artiklar (1433)

Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!

Mathistoria

Det nya franska köket

Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.

Svensk mathistoria

Falukorvens historia

Falukorven är nästintill en svensk nationalrätt, men vet du varför det heter falukorv?

Mathistoria

Prinsesstårtans historia

Varför heter det prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?