Innertemperatur
Godare & mörare kött!
Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Tips!
Vid vilken temperatur ska fläskfilé tillagas, kan man äta fläskfilé som är rosa och vilken temperatur ska en ytterfilé ha? Här får du veta vilka innertemperaturer som gäller för fläskkött.
Här hittar du alla recept med fläsk.
Om du vill få saftigt och gott fläskkött så gäller det att få till den rätta temperarturen. Här listar vi vilka temperaturer som gäller för fläsk.
Det beror lite på hur du vill tillaga den – i ugn, stekpanna eller sous vide – men riktlinjerna är:
Fläskkött ska alltid bli genomstekt (till skillnad från nöt).
Kärntemperatur:
65–68 °C: saftig, lätt rosa i mitten.
70 °C: helt genomstekt men fortfarande saftigt.
Över 72 °C: riskerar köttet att bli torrt.
Ja, man kan äta fläskfilé som är lätt rosa i mitten, så länge kärntemperaturen har nått minst 65 °C. Då är köttet helt säkert att äta men mycket saftigare än om man tillagar det till 70+ °C.
När du grillar fläskfilé gäller samma temperatur som vid ugnstillagning – det är kärntemperaturen som avgör:
65–68 °C: lätt rosa, saftigt.
70 °C : helt genomstekt men fortfarande saftigt.
72 °C+: risk att det blir torrt.
Ytterfilé av gris (även kallad kotlettfilé eller kotlettrad utan ben) följer samma riktlinjer som fläskfilé när det gäller innertemperatur:
65–68 °C: lätt rosa, riktigt saftigt.
70 °C: genomstekt men fortfarande saftigt.
72 °C+: risk att det blir torrt.
Ett enkelt och bra grundrecept på den godaste fläskfilén i ugn som ger dig en saftig och smakrik hel fläskfilé. Att helsteka fläskfilé i ugn är enkelt och passar både som lyxig vardagsmat och till en festligare måltid. Stek gärna köttet med vitlök och timjan för ännu mer smak.
Ibland duger bara en klassiker! Då är en god gryta med fläskfilé ett säkert val. Vår fläskfilégryta med svamp är krämig och mustig - precis vad man kan längta efter en trött vardagkväll. Servera den rykande varm med ris eller potatis.
Krämig pasta kan vi aldrig få nog av! I denna ljuvliga pasta med fläskfilé adderar vi champinjoner och soltorkade tomater som får koka ihop med grädde för krämighet. Addera citron för lite syrlighet och spenat för lite grönt och servera med en god riven parmesan och basilikablad.
Hur gör man en fläskfilé lite festligare? Man rullar in den i smördeg såklart! Tillsammans med en fyllning gjord på svamp, timjan, schalottenlök och dijonsenap blir denna klassiska rätt precis så god som det låter. Servera med rostad potatis och grönpepparsås.
Fläskfilé Provencale är en riktig festrätt att bjuda på, passar till och med som fläskfilé till nyår! Tillbehör som råstekt potatis, vitlökssmör och de ugnsbakade tomaterna gör att rätten känns lyxig och god. Köttet tillagas i ugnen och blir saftigt och gott, låt det vila lite innan du skär upp det i skivor och serverar.
Godare & mörare kött!
Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Rött kött & chark
Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.
Vi tipsar om hur du får till det perfekta fläskköttet.
Gott på julbordet!
Här har vi samlat de absolut godaste revbensspjällen till jul.
Söndagspreppen:
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för den kommande veckan förberedda. Denna gång står bland annat svamppasta, hamburgare och blomkålssoppa på menyn!
Vardagsmat
Laga ett grundrecept på fläskkarré och omvandla till mättande middagar för tre olika dagar
Så himla gott
Här hittar du våra godaste grytor med fläskfilé i centrum.
Favoriter
Fläskkarré är en populär styckdetalj, lika god att grilla och steka i skivor som att laga i ugn. Den höga fetthalten i fläskkarré gör att den klarar höga temperaturer utan att bli torr och trist, bra va? Här hittar du några av våra favoritrecept med fläskkarré.
Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.