Nyttiga shots till midsommar
Med dessa vitaminspäckade drycker kan du danssa hela natten. Botten upp!
Nu är det hög tid att fylla på med frukt och grönt i regnbågens alla färger. Ju fler nyanser på tallriken desto bättre. Här är recepten att prova i vabruari, och en guide till råvarorna som kan hjälpa immunförsvaret på traven!
Rik på bland annat omega-3, protein, D-vitamin och vitamin B12. De omättade fettsyrorna i lax, däribland omega-3, bidrar bland annat till att bibehålla normalt blodtryck och blodfettsnivåer.
Rik på C-vitamin och även en källa till vitamin K som bland annat behövs för blodets koagulationsförmåga. Den är också fullspäckad med antioxidanter i form av antocyaniner som ger kålen dess lila färg och som historiskt använts i antiinflammatoriskt syfte.
Gurkmejan är känd för sin karaktäristiska gula färg. Roten får sin färg av antioxidanter i form av polyfenolerna curcuminoider, där den viktigaste är kurkumin, som historiskt använts i antiinflammatoriskt syfte.
Sötpotatis är en källa till fibrer och innehåller kalium som hjälper muskler och nervsystem att fungera normalt. Potatisen får sin gula färg från betakaroten som är ett förstadie till vitamin A.
Spenat innehåller en rad näringsämnen, som vitamin C och K, folat och fibrer. Hantera den varsamt, skölj försiktigt och koka så kort tid som möjligt för att bevara så stor del av nyttigheterna som möjligt.
Lingon innehåller vitaminerna E och K. Det lilla bäret har också en hög halt antioxidanter av gruppen polyfenoler, bland annat reservatrol, som ger lingonen deras röda färg och som historiskt använts i antiinflammatoriskt syfte. Helst ska lingonen ätas så oprocessade som möjligt!
Ingefära är en kryddstark rot som använts genom tiderna i antiinflammatoriskt syfte.
Grönkål innehåller massor av C-, A- och K-vitamin men är även en källa till vitamin E och mineralerna kalcium och folat. I grönkål finns också antioxidanter som flavonoider och karotenoider (bland annat lutein) som historiskt använts i antiinflammatoriskt syfte.
Få smaker passar så bra tillsammans som stekt lax med grönkål! Här serverar vi stekt laxfilé med ugnsrostad morot, kålrot, sötpotatis och rödlök. En grönkålspesto på grönkål, solroskärnor och parmesan blir pricken över i!
En riktigt god och saftig lakto-ovo vegetarisk burgare gjord på kidneybönor som mixas med solroskärnor, ägg och havregryn. Smeten får smak av parmesan och rökt paprikapulver. Servera i hamburgerbröd med krämig avokadoröra och krispig rödkål!
En ljuvligt smakrik och slät soppa på sötpotatis. Soppan får också smak av kokosmjölk, lime, gurkmeja och ingefära. Servera soppan med yoghurt, pumpakärnor och koriander.
En helt otrolig krämig grön röra på sojabönor och fetaost. God som pålägg eller tillbehör till mat. Denna green goddess dip passar även perfekt att dippa grönsaksstavar i!
I denna härligt värmande pastagratäng får spenat, fetaost och butternutpumpa spela huvudrollen. Gratängen blir krämig och mustig tack vare mascarpone, fetaost och parmesan. Panko på toppen tillför krisp!
En lingonsmoothie är nyckeln till en riktigt bra start på dagen, eller som mellis för att få en extra energikick. Här görs smoothien med lingon, banan, kardemumma och filmjölk.
En ovovegetarisk bowl fullspäckad med godsaker! Färgstarka grönsaker som rödbetor, morötter, grönkål och avokado sätter smak på denna buddhabowl med matvete som bas. En smarrig ingefärsdressing och knapriga honungsmandlar blir pricken över i.
Med dessa vitaminspäckade drycker kan du danssa hela natten. Botten upp!
Läs om olika näringsämnen i frukt och grönt som hjälper kroppen att må som bäst.
Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar hur många hälsosamma ämnen de bär på.
Med enkla medel kan du lätt piffa till en färgglös måltid till att bli en fröjd för ögat.
Recept på citrusdoftande juicer, vitaminrika smoothies och stärkande shots som piggar upp!
Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Lär dig mer om olika lökar och inspireras av goda recept med lök!
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.