Bild laddas
Att äta eller icke äta?

Grön potatis - farligt eller ej?

Så landar en grön potatis på tallriken. Frågan är: Ska man äta den, skära bort det gröna eller slänga hela knölen? ICAs chefsdietist Paula Frösell har svaret.

Varför blir potatis grön?

– Potatisen har blivit utsatt för ljus och då bildas klorofyll, vilket syns som gröna fläckar. Tyvärr bildas även glykoalkaloider, som är potatisen naturliga bekämpningsmedel mot svamp, bakterier och skadedjur. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin. De är giftiga även i små doser kan ge upphov till magont, kräkningar och diarréer.

Räcker det att skära bort det gröna?

– Nej, släng hela potatisen. Glykoalkaloiderna kan nämligen sprida sig.

Är grön potatis säkrare om den är ekologisk?

– Nej, både ekologiskt och konventionellt odlad potatis bildar glykoalkaloider, det är ingen skillnad.

Hur ska man hantera potatisen för att den ska hålla färgen?

– Om du har ett eget potatisland, kupa jord upp mot plantorna så att knölarna inte utsätts för ljus. Lika viktigt är det att förvara potatisen rätt, det ska vara mörkt och svalt.

Och om potatisen har legat ett tag och fått groddar, är det farligt?

– Nej, inte alls. Ta bara bort groddarna, sedan kan du äta potatisen. Groddarna kan innehålla höga halter av glykoalkaloider, men de sprider sig inte så lätt från groddarna till själva potatisen.

Du kanske också gillar...

Frågor och svar

Myter om tillsatser - varför behövs de?

Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Bild laddas
Frågor & svar

Hur farligt är akrylamid?

Hur farligt är det egentligen med akrylamid? Vi djupdyker ner i ämnet.
Bild laddas
Välj vego!

Finns risk för proteinbrist?

Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött?
Bild laddas
Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.
Bild laddas
Dietsiten tipsar

Gluten, så påverkas din kropp

Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för glutenintoleranta?
Bild laddas
Vi reder ut!

Farligt med krossade linfrön?

Hur illa är det att äta krossade linfrön, egentligen?
Bild laddas
Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Bild laddas
Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas
Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!
Bild laddas