Färgskola i växtriket

Frossa i färgglad mat

De naturliga, starka färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar en hel del om de hälsosamma ämnen de bär på. Och ju mer färg, desto nyttigare är det. Häng med på en färgskola i växtriket.

Färgglad mat

Det är ingen slump att vi köper mer smågodis när det finns många sorter att välja på. Människans hjärna går igång på mat med olika färger och former, de lockar oss att köpa och smaka. Men smågodis är förstås en sen företeelse i människans historia, från början var naturens tanke att vi skulle lockas av färgglada äpplen, blåbär, morötter och gröna blad för att få i oss livsviktiga näringsämnen. 

I dag vet forskarna att färgen på frukt och grönsaker signalerar näring och hälsa. Vi kan alltså lita på våra ögon som instrument och frossa i naturliga färger. Då får vi i oss de vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som kroppen behöver.

Gröna egenskaper

Mörkgröna grönsaker är rika på folat, mineralämnen och fibrer. Folat är ett B-vitamin som minskar risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Det är viktigt att få tillräckligt med folat innan man blir gravid, eftersom det behövs för att fostret ska utvecklas normalt. 

Kalcium är ett mineralämne som krävs för att bygga och behålla ett starkt skelett. I de gröna grönsakerna finns även K-vitamin, som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium.

Ät exempelvis det här:

  • grönkål
  • spenat
  • mangold
  • broccoli
  • rucola
  • ärter

 

Röda egenskaper

Den röda färgen i frukt och grönt kommer från en antioxidant som heter lykopen. Det finns forskningsresultat som visar att lykopen minskar risken för blodpropp och vissa typer av cancer. 

När lykopen får koka, gärna ihop med olja eller något annat fett, till exempel i en mustig italiensk tomatsås, blir det värdefulla näringsämnet lättare för kroppen att ta upp. Med tanke på lykopenet är en klick ketchup på pastan nyttigare än många tror.

Ät gärna det här:

  • tomater
  • paprika
  • vattenmelon
  • grapefrukt 
  • nypon

 

Blålila egenskaper

Flavonoider är namnet på en stor grupp antioxidanter. En del av dessa är kraftigt blålila och kallas för antocyaniner. 

Antocyaninerna förstörs inte vid upphettning och tål att bli kokta till sylt. Att äta mer bär innebär minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom hos kvinnor. Antioxidanterna är en del av bärens inbyggda försvar mot solljus och andra yttre hot, och därför finns de främst i skalet. Äter man en deciliter blåbär eller andra små bär får man i sig mer skal och därmed mer antioxidanter än om man äter samma mängd stora bär som jordgubbar och druvor.

Ät gärna det här

  • aubergine
  • blå druvor. De är orsaken till att rött vin anses hälsosamt
  • blåbär
  • björnbär
  • svarta vinbär
  • jordgubbar

 

Vitt är också en färg

Glöm inte bort de vita grönsakerna som också fulla av nyttigheter.

Exempelvis så innehåller blomkål lite av mycket; som fibrer, C-vitamin, K-vitamin och mineralen kalium, som behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion, men som även reglerar blodtrycket. Dessutom innehåller blomkålen en del folat/folsyra, som är olika former av samma B-vitamin, som är särskilt viktigt för kvinnor i fertil ålder. Folat behövs också för att bilda röda blodkroppar.

Ät gärna det här:

  • blomkål
  • vitkål
  • lök och vitlök. 

Artiklar (1569)

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.

Suveräna tips!

Allt man kan göra med gurka

Gurka på ögonen, som törstsläckare, för att få bort dålig andedräkt och sist men INTE minst till olika ljuvliga maträtter. Vi slår helt enkelt ett megagurkigt slag för denna slangformade älskling.