Superfoods med Renée Voltaire
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
De naturliga, starka färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar en hel del om de hälsosamma ämnen de bär på. Och ju mer färg, desto nyttigare är det. Häng med på en färgskola i växtriket.
Det är ingen slump att vi köper mer smågodis när det finns många sorter att välja på. Människans hjärna går igång på mat med olika färger och former, de lockar oss att köpa och smaka. Men smågodis är förstås en sen företeelse i människans historia, från början var naturens tanke att vi skulle lockas av färgglada äpplen, blåbär, morötter och gröna blad för att få i oss livsviktiga näringsämnen.
I dag vet forskarna att färgen på frukt och grönsaker signalerar näring och hälsa. Vi kan alltså lita på våra ögon som instrument och frossa i naturliga färger. Då får vi i oss de vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som kroppen behöver.
Mörkgröna grönsaker är rika på folat, mineralämnen och fibrer. Folat är ett B-vitamin som minskar risken för sjukdomar i hjärtat och blodkärlen. Det är viktigt att få tillräckligt med folat innan man blir gravid, eftersom det behövs för att fostret ska utvecklas normalt.
Kalcium är ett mineralämne som krävs för att bygga och behålla ett starkt skelett. I de gröna grönsakerna finns även K-vitamin, som gör att kroppen bättre kan lagra kalcium.
Ät exempelvis det här:
Den röda färgen i frukt och grönt kommer från en antioxidant som heter lykopen. Det finns forskningsresultat som visar att lykopen minskar risken för blodpropp och vissa typer av cancer.
När lykopen får koka, gärna ihop med olja eller något annat fett, till exempel i en mustig italiensk tomatsås, blir det värdefulla näringsämnet lättare för kroppen att ta upp. Med tanke på lykopenet är en klick ketchup på pastan nyttigare än många tror.
Ät gärna det här:
Flavonoider är namnet på en stor grupp antioxidanter. En del av dessa är kraftigt blålila och kallas för antocyaniner.
Antocyaninerna förstörs inte vid upphettning och tål att bli kokta till sylt. Att äta mer bär innebär minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom hos kvinnor. Antioxidanterna är en del av bärens inbyggda försvar mot solljus och andra yttre hot, och därför finns de främst i skalet. Äter man en deciliter blåbär eller andra små bär får man i sig mer skal och därmed mer antioxidanter än om man äter samma mängd stora bär som jordgubbar och druvor.
Ät gärna det här
Glöm inte bort de vita grönsakerna som också fulla av nyttigheter.
Exempelvis så innehåller blomkål lite av mycket; som fibrer, C-vitamin, K-vitamin och mineralen kalium, som behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion, men som även reglerar blodtrycket. Dessutom innehåller blomkålen en del folat/folsyra, som är olika former av samma B-vitamin, som är särskilt viktigt för kvinnor i fertil ålder. Folat behövs också för att bilda röda blodkroppar.
Ät gärna det här:
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Läs om olika näringsämnen i frukt och grönt som hjälper kroppen att må som bäst.
Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.
Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Gurka på ögonen, som törstsläckare, för att få bort dålig andedräkt och sist men INTE minst till olika ljuvliga maträtter. Vi slår helt enkelt ett megagurkigt slag för denna slangformade älskling.