Så bakar du surdegsbröd hemma – steg för steg

Kavla upp!

Kul att du vill baka surdegsbröd! I den här nybörjarguiden använder vi färdig surdeg som du använder direkt tillsammans med lite färsk jäst i degberedningen - ett enkelt sätt att komma igång med bakningen om du inte har tid att mata en surdegsgrund.

Kronjäst logotyp.
Kronjäst surdeg och jäst i förpackningar.

Hembakat är godast!

Med färdig surdeg från KronJäst blir det helt plötsligt enkelt att baka underbart gott surdegsbröd. För visst är väl hembakat godast? Prova du också.

Handla här

Att baka surdegsbröd hemma är både roligt och belönande. Med några enkla steg kan du skapa ett ljuvligt hembakat surdegsbröd. Här guidar vi dig genom processen – från planering till gräddning.

Steg 1: Planering

Innan du börjar, se till att du har alla ingredienser hemma:

  • Mjöl (gärna med hög proteinhalt)
  • Vatten
  • Salt
  • Färsk jäst
  • Surdeg (går att köpa KronJäst färdiga surdeg)

Steg 2: Mått och temperatur

För bästa resultat:

  • Använd en digital våg för exakta mått.
  • Se till att alla ingredienser är rumstempererade – även degbunken och redskapen.

Steg 3: Degberedning

Blanda ihop vatten, jäst och surdeg. Tillsätt sedan mjöl och salt och blanda samman degen med händerna. Låt stå täckt med bakduk i 30 minuter (s.k. autolys - ett viktigt steg för att utveckla gluten). 

Knåda sedan degen tills den blir en elastisk och seg boll.

Steg 4: Första jäsning

Jäsningen är viktig för brödet och ger det volym, arom och en fin struktur. Det finns olika jäsningsmetoder som kan vara bra att veta lite mer om. 

Du kan låta degen jäsa i en täckt bunke i rumstemperatur och skyddad från drag.  Den omgivande temperaturen spelar en stor roll för jäsningen och sommartid kan processen gå mycket snabbare när det är varmt inomhus. När degen har dubblats i storlek är den klar. Du kan också testa om brödet jäst färdigt genom att trycka en liten grop i degen - om degen fjädrar tillbaka är degen färdigjäst.

En annan jäsningsmetod är kalljäsning då degen jäser i kylskåpet. Täck degskålen med plast och ställ in i kylen i ca. 12-14 timmar. Den långsamma jäsningen gör att smakerna i mjölet utvecklas mer vilket ger brödet en mer nyanserad smak. 

Steg 5: Utbakning

Mjöla bakbordet ordentligt och häll försiktigt ut degen. Forma degen varsamt till önskad form – rund, avlång eller i form. Lägg i jäskorg eller på bakplåtspapper.

Steg 6: Andra jäsning

Låt brödet jäsa under bakhandduk i ytterligare 1–2 timmar.

För att avgöra om jäsningen är klar kan du trycka en liten grop i degen, stannar gropen kvar är degen färdigjäst.

Steg 7: Skåra degen

Efter den andra jäsningen är det dags att skåra degen. Ta en riktigt vass kniv eller ett rakblad och skär en skåra på ca 0,5 cm över hela brödet. Låt snittet gå över hela degen och långt ner på bägge sidor. Man skårar brödet för att det inte ska spricka okontrollerat under bakningen. 

Steg 8. Gräddning

Värm ugnen till temperatur som anges i receptet. Använd normal över- och undervärme (ej varmluft). När brödet är färdiggräddat - låt det svalna på galler.

Steg 9: Njut!

Skär upp en stor skiva, bred på smör och njut!

Recept på surdegsbröd med färdig surdeg

  • Surdegsfrallor (nattjästa)

    Surdegsfrallor (nattjästa)

    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Nattjästa surdegsfrallor med färdig surdeg gör det enkelt att lyckas med surdegsbaket! Du blandar ihop degen på kvällen och låter den jäsa i kylen över natten. Nästa morgon formar du frallorna, doppar dem i havregryn och låter dem jäsa en stund till. Sen är det bara att njuta av den ljuvliga doften som sprider sig i köket när frallorna gräddas i ugnen.

    Surdegsfrallor (nattjästa)
  • Enkelt surdegsbröd på råg (nattjäst)

    Enkelt surdegsbröd på råg (nattjäst)

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Med färdig surdeg som du handlar i butik blir surdegsbaket riktigt enkelt! Förbered degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten, det ger en godare smak och är dessutom praktiskt. Dag två formar du degen till limpor, låter de jäsa en stund i rumstemperatur innan de bakas av i ugnen. Gott och enkelt!

    Enkelt surdegsbröd på råg (nattjäst)
  • Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

    Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

    Betyg 4.7 av 5.91 personer har röstat
    Receptet har 29 kommentarer

    Recept på levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.

    Levain med jäst (ljust surdegsbröd)

Artiklar Visar 456 stycken

Bästa bakredskapen

Bakbuddies

Vi listar bakredskapen alla som bakar bör ha, både som proffsbagare och glad amatör.

Lyckas med franskt bröd

Frankrike

Från baguette till brioche! Är du redo för nästa brödutmaning? Den passionerade bagaren Sébastien Boudet lär dig allt du behöver veta när du ska baka bröd och delar med sig av sina bästa recept på franskt bröd.

Baka bullar - tips och trix

Den perfekta bulldegen!

Vad är härligare än ett gäng nygräddade bullar? Oavsett om du ska baka kanelbullar eller semlor är det viktigt att du får till en riktigt bra vetedeg. Här tipsar vi om hur du lyckas med din bulldeg!

För små sockerbagare

Baka med barnen

Enkla och smarriga recept att baka tillsammans med barnen eller låt barnen baka själva!

Baka med få ingredienser

Tips på recept

Sugen på bak, men lite hemma? Här tipsar vi om recept på goda bakverk med få ingredienser.

Surdegsgrund

Matskola

Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.