Tips för de godaste bullarna
Rulla rulla!
Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och goda fyllningar till bullarna.
Kavla upp!
Kul att du vill baka surdegsbröd! I den här nybörjarguiden använder vi färdig surdeg som du använder direkt tillsammans med lite färsk jäst i degberedningen - ett enkelt sätt att komma igång med bakningen om du inte har tid att mata en surdegsgrund.
Att baka surdegsbröd hemma är både roligt och belönande. Med några enkla steg kan du skapa ett ljuvligt hembakat surdegsbröd. Här guidar vi dig genom processen – från planering till gräddning.
Innan du börjar, se till att du har alla ingredienser hemma:
För bästa resultat:
Blanda ihop vatten, jäst och surdeg. Tillsätt sedan mjöl och salt och blanda samman degen med händerna. Låt stå täckt med bakduk i 30 minuter (s.k. autolys - ett viktigt steg för att utveckla gluten).
Knåda sedan degen tills den blir en elastisk och seg boll.
Jäsningen är viktig för brödet och ger det volym, arom och en fin struktur. Det finns olika jäsningsmetoder som kan vara bra att veta lite mer om.
Du kan låta degen jäsa i en täckt bunke i rumstemperatur och skyddad från drag. Den omgivande temperaturen spelar en stor roll för jäsningen och sommartid kan processen gå mycket snabbare när det är varmt inomhus. När degen har dubblats i storlek är den klar. Du kan också testa om brödet jäst färdigt genom att trycka en liten grop i degen - om degen fjädrar tillbaka är degen färdigjäst.
En annan jäsningsmetod är kalljäsning då degen jäser i kylskåpet. Täck degskålen med plast och ställ in i kylen i ca. 12-14 timmar. Den långsamma jäsningen gör att smakerna i mjölet utvecklas mer vilket ger brödet en mer nyanserad smak.
Mjöla bakbordet ordentligt och häll försiktigt ut degen. Forma degen varsamt till önskad form – rund, avlång eller i form. Lägg i jäskorg eller på bakplåtspapper.
Låt brödet jäsa under bakhandduk i ytterligare 1–2 timmar.
För att avgöra om jäsningen är klar kan du trycka en liten grop i degen, stannar gropen kvar är degen färdigjäst.
Efter den andra jäsningen är det dags att skåra degen. Ta en riktigt vass kniv eller ett rakblad och skär en skåra på ca 0,5 cm över hela brödet. Låt snittet gå över hela degen och långt ner på bägge sidor. Man skårar brödet för att det inte ska spricka okontrollerat under bakningen.
Värm ugnen till temperatur som anges i receptet. Använd normal över- och undervärme (ej varmluft). När brödet är färdiggräddat - låt det svalna på galler.
Skär upp en stor skiva, bred på smör och njut!

Nattjästa surdegsfrallor med färdig surdeg gör det enkelt att lyckas med surdegsbaket! Du blandar ihop degen på kvällen och låter den jäsa i kylen över natten. Nästa morgon formar du frallorna, doppar dem i havregryn och låter dem jäsa en stund till. Sen är det bara att njuta av den ljuvliga doften som sprider sig i köket när frallorna gräddas i ugnen.

Med färdig surdeg som du handlar i butik blir surdegsbaket riktigt enkelt! Förbered degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten, det ger en godare smak och är dessutom praktiskt. Dag två formar du degen till limpor, låter de jäsa en stund i rumstemperatur innan de bakas av i ugnen. Gott och enkelt!

Recept på levain med jäst som är ett ljust surdegsbröd. Du gör surdegen av bland annat vetesurdegsgrund och vetemjöl. Du använder även jäst, salt och olja för brödet. Fräscht och gott till frukost.
Rulla rulla!
Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och goda fyllningar till bullarna.
Bakbuddies
Vi listar bakredskapen alla som bakar bör ha, både som proffsbagare och glad amatör.
Frankrike
Från baguette till brioche! Är du redo för nästa brödutmaning? Den passionerade bagaren Sébastien Boudet lär dig allt du behöver veta när du ska baka bröd och delar med sig av sina bästa recept på franskt bröd.
Den perfekta bulldegen!
Vad är härligare än ett gäng nygräddade bullar? Oavsett om du ska baka kanelbullar eller semlor är det viktigt att du får till en riktigt bra vetedeg. Här tipsar vi om hur du lyckas med din bulldeg!
Baka med barnen
Enkla och smarriga recept att baka tillsammans med barnen eller låt barnen baka själva!
Tips på recept
Sugen på bak, men lite hemma? Här tipsar vi om recept på goda bakverk med få ingredienser.
Matskola
Här visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg på råg från grunden.
Så gör du
Steg för steg beskrivning till julbakets godaste saffransbulle.
Matskola
I film lär vi dig konditorknepen som gör tårtan till en riktig partyprinsessa.