Nattmacka

Så påverkas kroppen av att äta sen kvällsmat

Är du en av många som brukar stå hålögd och stirra in i kylskåpet fastän du käkat både frukost lunch och middag? Vi frågar ICAs dietist Paula Frösell om konsekvenserna av att äta kvällsmat.

Svar på frågor

Vi svarar på frågor kring hur kroppen påverkas av att äta sent på kvällen. 

  1. 1. Det snackas om att man inte ska äta efter en viss tid på dagen, varför säger man så?

    – Det här snacket brukar främst handla om att man skulle gå upp i vikt av att äta sent. Det bygger vanligen på två resonemang; det ena att man helt enkelt utnyttjar fler av dygnets vakna timmar till att få i sig kalorier, det andra att kroppen inte har samma förmåga att ta hand om, omsätta, maten som äts sent.

    Läs också: Allt du behöver veta om periodisk fasta.

  2. 2. Riskerar man att gå upp i vikt av att äta sent på kvällen?

    – Kroppen påverkas av dygnsrytmen vilket i sin tur påverkar hormoner som styr bland annat mättnad, hunger och metabola processer, alltså hur maten vi äter omvandlas till energi i kroppen. Ett tydligt exempel på det är att vuxna friska ju klarar att sova åtta timmar i sträck utan att vara hungriga medan att det skulle vara svårare att undgå den känslan dagtid under samma tidsintervall.

    Läs också: Bli kompis med kroppen.

  3. 3. Så hur ska man tänka då?

    – Det allra viktigaste är hur mycket man äter totalt sett under dygnet men visst är det så att ämnesomsättningen fungerar lite annorlunda nattetid som gör att kroppen har något svårare att omsätta maten till energi. På kvällen är mättnadskänslorna inte lika starka som i början av dagen, vilket tenderar att få människor att äta mer än de skulle behöva. Samtidigt som insulinresistensen är större på kvällen, vilket betyder att kroppen för att hantera en viss mängd kolhydrater alltså behöver mer insulin på kvällen än tidigare på dagen.

    Läs också: Mat som sänker blodtrycket.

  4. 4. Vad innebär det?

    – Detta sammantaget skulle stärka teorin om att man kan gå upp i vikt av att äta nattmacka. Men, återigen, det allra viktigaste är dygnets totala energiintag men också vad kvällsmålet består av. Flera studier pekar just på att valet av livsmedel är avgörande för om man faktiskt går upp i vikt av att äta sent. Skräpmat är aldrig bra, särskilt inte på kvällen.

    Läs också: Hur påverkar socker kroppen?

  5. 5. Finns det några andra hälsorisker med att äta sent på kvällen?

    – Övervikt är förenat med många andra livsstilssjukdomar så att överäta är inte bra – oavsett när den sker.

  6. 6. Finns det några fördelar?

    – Några egentliga fördelar med att äta sent finns inte hos friska vuxna. Däremot behöver ofta små barn, äldre och vissa sjuka minska nattfastan genom att äta sent och att börja äta tidigt efter natten.

  7. 7. När är en bra tid att sluta äta för dagen och varför?

    – Det spelar inte så stor roll om middagen intas kl 18 eller 20 men det är en god idé att låta det gå minst någon timme mellan middag och läggdags för att somna lättare när inte magen arbetar som mest. Efter middagen behöver egentligen de allra flesta inte äta (om man inte tränat hårt eller liknande) eftersom energiförbrukningen inte är så stor nattetid. Med andra ord kan det vara klokt att tänka en gång till om man står vid kylskåpet i färd med att bre sig en nattmacka innan läggdags. 

    Läs också: Allt du behöver veta om näringslära.

  8. 8. Om det nu är dåligt att äta sent, hur kommer det sig då att människor i varmare länder klarar sig så fint fastän de äter middag vid nio-tio-tiden?

    – I varmare länder äter man ofta lite på dagen då hettan är som störst. Den stora måltiden äts sent på kvällen när det är svalare och förklaringen till att människor runt Medelhavet klarar att hålla vikten är att deras totala intag inte överskrider deras energiförbrukning och att intaget läggs på en sådan nivå att de kompenserar för de negativa effekterna av att äta sent. 

    Läs också: Sant och falskt om mat.

Artiklar (1429)

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!

Starkare immunförsvar!

Träna utan att bli sjuk

Med rätt kost kan du faktiskt minska risken för att bli sjuk, låt oss berätta hur!

Rött kött & chark

Vågar man äta korv?

Rött kött är ju som vi vet cancerframkallande. ICAs dietist ger sin syn på saken.